2012 - tények és tévhitek II. (A Maja naptár) Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Buzsáki Gábor   
2011. június 02. csütörtök, 10:06

A korukat meghaladó fejlett kultúrájuk, építészetük, csillagászati és matematikai ismereteik miatt, akár még hihetnénk is a Maják naptárában. A ma használatos naptár-rendszerekkel összehasonlítva, már nem biztos...


Egy-egy naptár pontosságát, leginkább a szökőnapok kezelése mutatja. Jelenlegi ismereteink szerint nincs a világon olyan naptár-rendszer, amelyet a szökőnapok miatt, ne kellene időnként korrigálni. Ez alól a Maja-naptár sem kivétel:

Maga a naptár 3 részből: egy 18 hónapos, - egy 260 napos és egy hosszabb időszámításhoz használt nagy körből áll - ami hozzávetőlegesen egy 5126 évből álló időszakot foglal magában.
Vagyis a Maja-naptár: egy 5126 évből álló naptár-rendszer, amely minden egyes ciklus végével újraindul. Ez nagyon fontos! Azaz szó sincs világvégéről, csupán a naptár újraindulásáról!

A naptárral kapcsolatos legendákat és misztikát az indította el, hogy a Maják az 5126 évből álló ciklusokat egyben korszakoknak is tekintették, s mivel a jelenlegi ciklus épp a mi életünkben ér véget (2012. december 21-én), - néhányan úgy gondolják, hogy a naptárforduló egy új korszak eljövetelét jelöli.

Hááát...
..a Föld már több ezernyi, 5126 évből álló ciklust megélt...
ennyi korszak lett volna?

Annak ellenére, hogy a Maják leszármazottjai szerint sem csillagászati naptárról van szó, saját korában a Maja-naptár igen pontos volt. A tudomány jelenlegi állása szerint viszont, az ismert naptárak közül a legpontatlanabb! Összehasonlításképp: amíg a Gergely-naptár esetében 3300 évenként 1 napnyi korrigálásra van szükség, addig a Maja-naptár esetében 52 évenként 5 napra!
Mai szemmel nézve, ez valóban nagy különbség.

Pontatlansága ellenére, - az istenségekkel kapcsolatos alig értelmezhető (ez által a találgatásokra okot adó!) jelölései, valószínűleg az idők végezetéig az érdeklődés középpontjában tartják a naptárt. Ebből eredően, akár természetesnek is vehetjük, hogy a jelenlegi ciklus végéhez közelítve naponta születnek az újabbnál újabb “megfejtések”. Az egyik ilyen nemrég napvilágot látott megközelítés, a Maja-naptárt - az összes korszakkal együtt, egy idő-hálóban képzeli el...

A Maják által használt mértékegységeket felhasználva (baktun, katun, tun, vinál, kin) készítettek egy idő-hálót, melyet az Univerzum születésétől kezdve a világtörténelem legfontosabb eseményeire “ráhúztak”. Abból, hogy bizonyos történelmi események “fedik” az idő-háló egy-egy pontját, arra a következtetésre jutottak, hogy a Maja-naptár nem 2012 decemberben, hanem 2011 októberben ér véget.

A megközelítés jó, de figyelembe véve az elmúlt évezred, főleg az elmúlt évszázadok történelmi eseményeit (volt belőlük bőven!), akár még egy halászhálót is ruházhatnánk ezekre az eseményekre, az is egyezne.

Ha már az eseményeknél tartunk - gondold csak végig: a ma ismert naptár-rendszerek kivétel nélkül csillagászati háttérrel rendelkeznek - s elsősorban a Napot veszik figyelembe... Vajon mire lenne képes egy olyan naptár, amely az összes bolygót számításba venné? Félelmetes lenne, igaz?

Persze a Plútó 2008-ban történt jegyváltásának hatásait (gazdasági válság, földrengések, vulkán kitörések, árvizek stb.), vagy akár az Uránusz márciusban kiváltott atomkatasztrófáját bármire ráfoghatjuk, - ettől azonban a tény, még tény marad: események meghatározására egyetlen ma ismert naptár sem képes. Az Asztrológia viszont mindkettőre...

2012 - tények és tévhitek I. rész >>>

A szerző, Buzsáki Gábor Asztropatika című honlapját itt találja! >>>


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.