„A fantasy világában otthon vagyok” Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Bartha Zsófi   
2013. január 18. péntek, 00:00

Az elmúlt hetekben új szerző bukkant fel a magyar könyvrajongók, kiváltképp a fantasy irodalmat kedvelők látóterében. A.O.Esther neve első pillantásra külföldinek tűnik, de eláruljuk, hogy egy magyar íróról van szó, akinek karácsonykor jelent meg az első regénye, Összetört glóriák – Elveszett lelkek címmel. Az Aszódi-Ordódy Eszter névre hallgató, és fantasy rajongók közt hamar kedvenccé vált szerzőt a sikerkönyv megszületésének körülményeiről faggattuk.


Bartha Zsófi interjúját az alábbiakban olvashatják.


- Mióta és milyen formában foglalkozol az írással?

- A családunkban legendák keringenek arról, hogy óvodás koromban folyékonyan írtam és olvastam annak ellenére, hogy soha, senki nem tanított rá. Folyton kérdezősködtem, hogy ide vagy oda mi van írva, és tanulmányoztam a betűket. Mire iskolaérett lettem, igazi könyvmollyá váltam, s míg a többiek a betűvetés tudományával küzdöttek, én már önállóan olvashattam az utolsó padban. Magyar nyelvből és irodalomból mindig kiváló voltam, ha más tárgyakból nem is, Szalay Kati néni, a nyolcadik osztályos tanárom olykor rám és a barátnőmre, Brigire bízta a dolgozatok javítását. Az első írógépemet talán tíz éves koromban bérelte ki apukám valahonnan, karácsonyi ajándék gyanánt, azon írtam az első kisregényeimet. Persze ezek csak amolyan szösszenetek voltak, de engem nagy boldogsággal töltöttek el. A sok gépelésnek hála megtanultam vakon és észvesztő sebességgel írni, ami később a hasznomra vált. Újságíróként nagyságrendileg egy évtizede kezdtem el dolgozni, és az évek során több ezer cikkel gazdagítottam a hazai női magazinokat. Gasztroblogot is vezettem hét éven keresztül, ez volt a Morzsáló, majd két éve a férjemmel, Ádámmal megalapítottuk a saját, konzervatív szemléletű magazinunkat, a decens.hu-t. Regényt írni másfél éve kezdtem el, amikor várandós lettem a kisebbik lányunkkal, Izabellával - ebből lett az Összetört glóriák első része, az Elveszett lelkek című könyv.

- Mik a korábbi sikereid?

- Újságíróként nagyon sok cikkem hozott mind nekem, mind a magazinoknak népszerűséget, de azt hiszem, az olvasóim az ezoterikus témákban írt írásaimat szerették a legjobban. Bár a Morzsáló is nagyon közkedvelt volt, a legtöbb gratuláló levelet az alternatív gyógymódokról szóló interjúimért kaptam, és azokért a cikkekért, amik valamilyen módon a túlvilágról, szellemlényekről, angyalokról, reinkarnációról szóltak. Sokan írták, hogy szívesen olvasnának tőlem regényeket. Akkoriban azonban még éretlennek tartottam magam egy önálló kötethez, így csak később, 2011 nyarán fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy eljött a regényírás ideje...

- Első könyves íróként mekkora kihívás volt neked ez a könyv?

- Hatalmas kihívás volt, hiszen korábban sosem foglalkoztam ilyesmivel, és nem volt semmi tapasztalatom abban, hogyan fogjak hozzá, mit csináljak, hogy jó legyen? Így aztán nem is gondolkoztam túl a dolgot, egyszerűen leültem, és nekiálltam írni. Az oldalak egyre csak gyűltek, a karakterek életre keltek, a helyszíneknek színe, illata, tapintása lett, és egyszer csak ott volt előttem 450 oldal, az első könyvem. Persze, sokat fejlődtem azóta, hiszen a második kötetet már vázlat alapján írtam, több szálat fontam össze, és a szereplők szemén keresztül több idősíkot is bemutattam álmok és visszaemlékezések formájában. Mindez sokkal több fegyelmezettséget és összeszedettséget igényelt, mint amikor egyszerűen csak ihletből írtam, de ehhez mérten szerintem sokkal izgalmasabb és pergősebb lett az egész történet. A karaktereim személyisége elmélyült, sokkal árnyaltabb lett, és elmosódtak a határok a Jó és a Rossz fogalma között.

- Ez a legelső próbálkozásod?

- Nem. Igazság szerint már egyszer nekiálltam regényt írni, Vág Bernadett barátnőm biztatására. Ő már sok évvel ezelőtt is elismert újságíró és író volt, minden könyve nagy sikerrel kelt el. Ő biztatott arra, hogy kezdjek el írni, mert fantáziát látott bennem. Azt mondta, szeretni fognak az olvasók, mert nagyon képiesen és színesen írok. A gond csupán az volt, hogy nem láttam tisztán az utamat, nem tudtam, milyen műfajban tudnék a leginkább kibontakozni. Egy amolyan igazi, „csajos” romantikus regényt kezdtem el írni, ami egy Izabella nevű lányról szól. Milyen érdekes, hogy néhány évvel később így neveztük el a kisebbik lányunkat, igaz? Szóval ez a regény valójában három lány barátságáról és kalandjairól szólt, amolyan Valami Amerika-stílusban, de az írás közben idővel alábbhagyott a hév, majd félbehagytam a könyvet. Az Összetört glóriákra közel 10 évet kellett várnom, hogy megszülessen bennem az ötlete, ám amint belekezdtem az írásába, éreztem a bizonyosságot, hogy ez az, ez kell nekem, és alig másfél hónap alatt elkészültem az első kötettel. Ez is azt igazolta számomra, hogy megtaláltam a műfajomat, a „hangomat”, és ez az a terület, amelyen a jövőben dolgozni szeretnék. A fantasy világában otthon vagyok.

- Az angyalokkal mikor kerültél kapcsolatba?

- Kicsi korom óta hiszek bennük és érzem a jelenlétüket. A legmélyebb élményem azonban egy angyal-meditációról származik, amit dr. Kellermann Aranka Terézia vezetett. Baráti meghívásra érkeztünk a meditációra, amelyen talán nyolcan vettünk részt. Korábban sosem próbálkoztam ilyesmivel, mert folyton jár az agyam, nehezen tudok kikapcsolni. Szóval, megérkeztünk (Ádámmal együtt mentünk), és mindannyian egy csendes szobába vonultunk. Leterítettünk egy-egy szivacsot a földre, ráfeküdtünk, és lehunytuk a szemünket. Aranka elindított egy szép, lágy, éteri zenét a hifi-berendezésből, majd halkan beszélni kezdett. Hallottam, amint azt mondja, hogy szépen ellazulunk és már nem érezzük a lábainkat, karjainkat, stb., és meglepődve tapasztaltam, hogy tényleg mindent érzek, amit mond. Az agyam eközben – az angyalokba vetett hitem ellenére – lázasan zakatolt, és dacolt. Azt mondta az öntudatom, hogy ilyen nincs, és úgysem fogok semmit sem látni, és ha mégis, azok nem igazi angyalok lesznek. Úgy látszik, előtört a tudatalattimból egy csipetnyi szkeptikus kétely. Ehhez mérten nem is láttam semmit sem, pedig a többiek már az őrangyalukra vártak. Elkeseredtem, hogy a folyton zakatoló gondolataim miatt lemaradok az őrangyalomról, amikor hirtelen eltűnt körülöttem minden. Nem hallottam már Arankát, sem a magnót, nem érzékeltem magam mellett az ott fekvő embereket, a házat, a testemet. Légüres térbe kerültem, amelyet aztán felváltott egy meseszép, misztikus, csillagoktól ragyogó világ. Éreztem a bőrömön a hűvös levegő simogatását, a semmihez sem fogható illatokat, és elmerültem a fényekben, amikor hirtelen feltámadt a szél, és a következő pillanatban ott állt előttem az én őrangyalom! Ma is nehéz beszélnem erről, olyan intenzív volt az érzés. Magas volt, leírhatatlanul szép, és ragyogó fehér-ezüst fényből volt a teste. Olyan végtelen szeretet áradt belőle, hogy ömleni kezdtek a könnyeim (most is könnybe lábad a szemem, ha erről beszélek, látod). A mellkasom majdnem szétszakadt, annyi érzelmet, melegséget, jóságot kaptam tőle, és azt a bizonyosságot, hogy ő mindig velem volt és mindig velem lesz, amíg csak élek. Aztán kézen fogott és elrepültünk (!) az Akasha-könyvtárba, ahol nekem ajándékozott egy könyvet, amiben egy ragyogó kristály volt. Ezt a kristályt a szívem mellé rejtette a mellkasomban, és azt mondta, megtanít használni. Ha a kristályra gondolok, az működésbe lép, és amikor csak szükségem van rá, gyógyító energiával árasztja el a testemet. Ezt be is mutatta, és éreztem, amint a szikrázó zöld fény átjárja az utolsó porcikámat is. Eztán hazakísért az angyalom és felébredtem. A szobában félhomály volt, és már mindenki ült. Könnyes, boldog, örömteli arcok pillantottak rám, és amikor felültem, éreztem, hogy a hajam kétoldalt vizes lett a könnyeimtől. Hetekbe telt, mire egyáltalán beszélni tudtam a történtekről, és sosem felejtettem el. Tudom, hogy akkor és ott valóban az őrangyalommal találkoztam.

- Van bármi valóságtartalma a történetnek, esetleg valós szereplőkről mintázott alakjaid?

- Annyi valóságtartalma van, hogy hiszek az angyalok létezésében, és a regényemben szereplő angyalok, mint például Gabriel, Ariel, Metatron vagy Uriel a keresztény kultúrában jelen vannak. Elijah, Fagus, Bardo és Sophiel, valamint a halandók egytől egyig kitalált karakterek. Természetesen mindannyiukat hús-vér emberekről mintáztam: kedvenc színészekről, barátokról, ismerősökről, de mindannyiuknak összetett a karaktere, senkit sem egy személyből „gyúrtam” össze, de talán épp ettől lett kellőképpen árnyalt a személyük.

- Mekkora a siker így néhány héttel a megjelenést követően?

- A férjem pontos adatokkal is szolgálhatna, ugyanis ő a hazai menedzserem is egyben, de az első visszajelzések maximálisan pozitívak. Nagyon szépen fogy a könyv. Ez a terjesztők szerint is nagy dolog, hiszen első kötetes szerző vagyok. Így bizakodással nézünk a második (Hívogat a fény) és a harmadik kötet (Az Életfa) fogadtatása elé, amelyek 2013 februárjában illetve áprilisában kerülnek majd az üzletekbe.

- Mik a további terveid?

- Tervezem, hogy az Összetört glóriák negyedik része után egy új trilógiával rukkolok elő, amelynek a konfliktusa egy szent ereklye köré fog épülni, majd szeretnék egy egykötetes misztikus krimit írni egy forrásról, illetve tervben van egy újabb sorozat megírása, amely nem titkoltan egy testvérpárról fog szólni. Mindemellett szeretném, ha az Összetört glóriák a nemzetközi piacon is sikert érne el, ezért Ádámmal mindent elkövetünk azért, hogy hamarosan több nyelven is olvasható legyen a sorozatom.

- Mit üzensz a rajongóidnak?

- Legyenek nyitottak az angyalok és a misztikum világára, mert olyan élményekkel lesznek gazdagabbak, amely a mindennapjaikra is kihat majd. Az Összetört glóriák pozitív érzéseket közvetítenek és egy olyan világba repítik el az olvasót, amelyben úgy fogja érezni, ő is része a történetnek. Látni és érezni fogja mindazt, amit a szereplők átélnek, és felejthetetlen élményben lesz része, mire a kötet végére ér.

A.O.Esther honlapja »»»

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.