A gyémánt színe és a nők PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI   
2012. február 28. kedd, 00:02

A női szem állítólag jobban érzékeli, ha a gyémánt nem hófehér, hanem leheletnyi sárgás árnyalat található benne - magyarázza Philip Claes, az Antwerpeni Gyémánt Világközpont főtisztviselője, miért látni jóval több nőt, mint férfit a vizsgáló asztaloknál.


Nem kell sokat gyalogolniuk azoknak a brüsszeli tudósítóknak, akik az antwerpeni sajtóközpont szervezésében néhány órára bepillanthatnak a gyémántcsiszolás és -kereskedelem titkaiba. A belga nagyváros főpályaudvara mellett, mindössze öt utcányi, nagyvonalúan számítva egy négyzetmérföld kiterjedésű a gyémántnegyed, ahol az ágazat 1800 cége található. A világ 25 gyémánttőzsdéje közül itt van négy, egyetlen utcában. Itt cserél gazdát a világon piacra kerülő nyers gyémánt 80 százaléka, és antwerpeni csiszoló műhelyekből kerülnek ki a legszebb, legfinomabban megmunkált darabok, esetenként több száz éves szakmai hagyományt őrző és továbbfejlesztő mesterek keze alól.

Indiában 600 ezren foglalkoznak gyémántcsiszolással, Antwerpenben csak ezren. De Indiából zömmel csak kicsiny gyémántszemek kerülnek az ékszerpiacra, míg Antwerpen sokszoros hozzáadott értéket állít elő a több-, sőt sokkarátos briliánsokkal. Antwerpen gyémánforgalma nagyjából napi 200 millió dollár. A belga export összértékének 5 százalékát adja a gyémánt. Az iparág, valamint a kapcsolódó kereskedelmi és egyéb szolgáltatási tevékenység 34 ezer embernek ad munkát.

Az Antwerpeni Gyémánt-világközpont legfontosabb intézménye a gyémánthivatal, ahol minden egyes, Belgiumba bejutó vagy onnan távozó nyers vagy csiszolt gyémántszállítmányt megvizsgálnak, nyugtáznak és igazolnak. Az általuk kiadott tanúsítvány nélkül moccanni sem lehet a szektorban, mert nincs, aki megvenné vagy megmunkálná a készletet. A tanúsítvány legfőbb adatait az angol elnevezés alapján a "négy C" jellemző tartalmazza. Carat, clarity, colour, cut - vagyis a karátban kifejezett súly, a gyémántszem tisztasága, színe és a metszés tökéletessége alapján állapítható meg a gyémánt úgynevezett Rapaport-táblázat szerinti forgalmi értéke. Egy karát 0,2 gramm, és minél nagyobb a gyémánt, annál értékesebb egységnyi súlyra vetítve. Ha például egy 0,2 karátos gyémántnak 1450 dollár volt a piaci értéke az idén június 12-én érvényes - egyébként kéthetente frissített - Rapaport-táblázat szerint, akkor az ennél ötször nagyobb egykarátos szem nem 7250, hanem 9700 dollárt ért.

A tisztaság fő szempontja a zárványmentesség. Ami a színt illeti, léteznek különböző színű gyémántok, de a legtöbb a "színtelentől" a "kivételesen fehéren" át az "enyhén sárgáig" terjedő skálán helyezkedik el, és minél több sárgát fedez fel a szakértő szem, annál alacsonyabb az érték. Végezetül a metszés adja a kiváló alapanyag "tüzét", csillogását, ami a negyedik osztályozási szempont.

A gyémánthivatal áhítattal megtekintett csöndes vizsgáló szentélye után éles kontraszt az omladozó vakolatú lépcsőházon át felkeresett anyagmegmunkáló kisvállalkozás, ahol a csiszolókorongok folyamatos zúgásában füldugóval dolgoznak az alkalmazottak. Munkásruha, fémasztal, satupad, különböző fém fogók és szorító szerszámok, az asztalon olajfolt - első pillantásra szokványos műhely. De a befogott anyag borsónyi vagy annál is nagyobb csillogó gyémánt, a fogókhoz különböző erősségű nagyító lencsék társulnak, és a dolgozó a sebesen forgó fémtárcsához szorítja pontosan bemért szögben a megmunkált tárgyat. Pár másodpercnyi művelet, aztán ellenőrzi a nagyítóval, hogy hány századmillimétert haladt előre a csiszolásban, tartja-e a jó irányt, messze van-e még a bejelölt vonal, ameddig el kell jutni. Aztán újabb szorítás, újabb szemrevétel - mintha az újságíró a készülő egész cikket mindig újraolvasná, amikor hozzátesz egy mondatot. Az olajfoltnak is megtudjuk az okát: a csiszolókorongot, amelynek külső kerületén durvább, befelé haladva pedig egyre finomabb a dörzsfelület, sűrűn kell tisztítani.

Végezetül a tőzsde - a négy közül a legrégibb, 1904-es alapítású intézmény, amelyet eredetileg a zsidó közösség hozott létre, de mi már a sok fekete kalapos gyémántkereskedő mellett számos indiait is látunk a nagycsarnokban. Az étterem kínálata ezt visszaigazolja: a kóser menü mellett a vegetáriánus menü is népszerű. Ez nem olyan tőzsde, ahol napi árfolyamot írnak ki. Irányadó ugyan az aktuális Rapaport-táblázat, de a különböző gyémántkategóriák kereslete és kínálata hullámzó. Ez inkább klub - itt mindenki ismer mindenkit, a tőzsde működésének alapja a bizalom. Az ablaksor mellett az egyik asztalnál az országútnál is öregebb, ősz szakállú bácsi vizsgálja nagyítóval az eléje tett gyémántot, majd az eladó tenyerébe csap. "Mazal " - mondják egymásnak, és az ügylet létrejött. A héber eredetű szó arra utal, hogy sok szerencsét kívánnak egymásnak a bolthoz, de ebben a körben a szó kötelez, és egyáltalán nem szerencse kérdése, hogy a helyben átadott gyémánt ellentételeként 20 napon belül megérkezik-e a csekk.


A csarnok falán ott a szégyentábla, azok nevével és fényképével, akik az elmúlt 5 évben a világ bármelyik gyémánttőzsdéjén "megsértették a szabályokat". Nem több, mint húsz-harminc ember. Az ilyen intézmények üzletkötő csarnokának falán mindig hatalmas ablakok vannak, hogy elég legyen a fény - magyarázza az újságírók kísérője, és hozzáteszi: az ablaksor mindig északra néz, hogy azért túl erős se legyen a napsütés. Kilépve az utcára, találgatjuk, melyik járókelő hány millió dollárnyi értéket vihet a táskájában - hitelesíttetni, eladni vagy venni. Ezek az emberek külön biztosítást köthetnek a "gyémánt-négyzetmérföld" területén belüli értékszállításra, jóval olcsóbban, mint a "külső szállításra". Tudjuk, hogy egyszerre több térfigyelő kamera is követi mozgásunkat.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »