A hatékony kézápolás titkai PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2013. január 02. szerda, 00:00

A legtöbb nő tudja, hogy az igazán csinos megjelenéshez hozzátartozik az ápolt, selymes bőrű kéz, és a gondosan manikűrözött, valamint a ruha színeivel harmonizáló körmök.


Azt mondják, egy nő kezei többet elárulnak tulajdonosa életéről, mint a ruhái vagy a kiegészítői, ezért érdemes időben elkezdeni a törődést, mert bőrünk meghálálja a rendszeres karbantartást. Sajnálatos tény, hogy bőrünk öregszik, és míg arcunkon egy jó smink segítségével könnyedén elfedjük a hibákat, kezeinkre mégsem kenhetünk alapozót, ha jól akarunk kinézni.

A legfontosabb, hogy minden nap egyszer (célszerű este, lefekvés előtt beiktatni ezt a kis szertartást) használjunk valamilyen lágy, selymes tapintású, illatos kézkrémet, amely ápolja a napközben igénybe vett, gyakran száraz bőrt, és kisimítja a ráncokat.

Amennyiben körömlakkot, körömerősítőt használunk, hetente legalább egyszer mossuk le, lehetőleg acetonmentes lemosóval: a köröm tövétől haladva a körömvégek felé lassú, körkörös mozdulatokkal tüntessük el a lakkot, és lehetőleg a bőrt ne kenjük össze a lemosóval. Ezután langyos vízzel mossunk kezet, majd papír törölközővel szárítsuk meg teljesen. Ezután vigyük csak fel az első rétegben a körömerősítőt, majd a kiválasztott színt.

Nyáron a francia manikűr a legnépszerűbb, nem véletlenül: hiszen remekül áll a lebarnult bőrhöz, és kitűnően illik minden stílusú és színű öltözékhez. Ezt a fajta lakkozást azonban érdemes szakképzett körmössel elvégeztetnünk, ekkor lesz csak igazán szép, ha pedig tartós körömre vágyunk, amely garantáltan lepattogzás és törésmentes, válasszunk vékony porcelán körmöket. Ezek előnye, hogy a legkisebb saját körömre is ügyesen fel tudják tölteni, hossza, formája tetszés szerint választható, és nagyon sokáig (gyakorlatilag a következő töltésig) szép marad.


A körömápolást, lakkozást azonban mi magunk is elvégezhetjük, ez esetben azonban ügyeljünk arra, hogy mindig száraz körömmel dolgozzunk, mert nedvesen a körmök (a hajszálakhoz hasonlóan) roppant érzékenyek, sérülékenyek. A reszelővel óvatosan bánjunk, jobb, ha inkább papír reszelőket használunk, mint fémet, mert ezekkel bár tovább tart a munka, kisebb a roncsolás veszélye. Napjainkban a legdivatosabb köröm az ovális, amely a természetes fazonra hajaz, illetve az enyhén lekerekített kocka fazon. Merészebbek és a fiatalok azonban az egészen extrém, hegyes körmöket is viselhetnek, a fiatalság ugyanis olyan szépség, amely mellett (majdnem) minden megengedett.Gondosan ügyeljünk arra, hogy a köröm körül elhalt, száradt bőrt körömollóval rendszeresen eltávolítsuk, de vigyázzunk, nehogy sebet ejtsünk magunkon. Hetente egyszer, de legritkábban havonta egyszer használjunk bőrpuhító olajat. Ha nincs kéznél speciális, körömre való olajunk, megteszi az extra szűz olíva olaj is. Öntsünk egy bögrébe 2-3 ujjnyit belőle, és áztassuk bele a körmeinket legalább 5-10 percig, majd ha kivettük kezünket, dörzsöljük be kézfejünkbe és a bőrünkbe is az olajat, majd öblítsük le langyos vízzel, és szárítsuk meg puha törölközővel.

A szandál- és papucsszezon közeledtével érdemes a köröm- és bőrápolást fokozottan kiterjeszteni a lábainkra is, amelyen elkél egy kora-nyári pedikűr, és legalább olyan szépen mutat a francia lakkozás, mint a kezünkön. Ha vízpartra vagy wellness hotelbe készülünk, érdemes a lábkörmökre is tartós réteget húzni, hogy a vízben való lubickolás hatására se pattogjon le a szépen felvitt festékréteg, és körmeink az utazás teljes ideje alatt sértetlenek maradjanak.

A klasszikusnak számító vörös körmöket hagyjuk meg olyan komoly eseményekre, amelyekre sötét vagy vöröses színű ruhát vehetünk, illetve esti rendezvényekre, ahol remekül mutat majd a pezsgős poháron megcsillanó rózsavörös körömlakk... ám ez esetben, ha nem porcelán körmöz választunk, mindig kerüljön egy színtelen réteg a vörös alá, különben a sötét lakk elszínezi, megsárgítja a köröm felszínét.


Végezetül ne feledjük, hogy bőrünket és körmeinket belülről is ápolnunk kell: szedjünk tehát vitamin készítményeket, fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, igyunk elég folyadékot, és aludjunk eleget. Testünk meghálálja a törődést!

Mi legyen a gardróbunkban? >>>

Varázslatos fürdők >>>

Divatos szappanok >>>

Legyező-történelem >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.05.29.
Kép

A francia színész nem érte be kevéssel: sikeres hazájában és a nagyvilágban egyaránt, ő nyerte el a világ egyik legszebb nőjének kezét,...   Tovább »
2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »