A világ leghíresebb fái PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. április 16. hétfő, 00:00

Ahogy az emberek, úgy a fák között is vannak különleges, társaik között olykor szó szerint, máskor átvitt értelemben kimagasló példányok, amelyekre valamiért felfigyelt a világ, és amelyeket igyekszünk nagy becsben tartani.


Európa legöregebb fája

Úgy tartják, hogy a perthshire-i Fortingall falu szélén álló temető előtt zöldellő tiszafa Európa legöregebb fája, amely óvatos becslések szerint is legalább 3000, de meglehet, hogy 5000 éves. Az ős-öreg Taxus baccata jelenleg remek állapotban van annak ellenére, hogy a turisták évszázadok óta szaggatják, kisebb-nagyobb darabokat visznek el belőle emlékbe... a fa 16 méteres törzse ennek következtében 1769-ben több részbe hasadt.

Fortingall tiszafája

A szent fügefa

A Bódhifa Buddháról kapta a nevét, aki a legendák szerint épp alatta ért el a bódhi, azaz a megvilágosodás állapotába. A szent fügefa Mahabodhi templománál, Bodh Gayánál állt, de az évszázadok viharai kipusztították. Hogy emléke ne vesszen a feledés homályába, a szerzetesek új fügefát ültettek a régi helyére, vélhetően a régi fa termésének magjából, hogy tovább vigyék a szent fa "vérét". Napjainkra szent zarándokhellyé vált a Bódhifa, amely a buddhisták négy szent helyének egyike.

Bódhifa

Sztratoszféra óriás

A világ jelenleg legmagasabb fája 114,83 méter. Egy örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens), amelynek kilétét - saját védelme érdekében - titkolják. A hatalmas fa az észak-amerikai Humboldt Redwoods Állami Parkban található, hasonlóan magas társai között, kvázi "elrejtve". Itt él ugyanis többek között a Dyerville óriás, amely 113 méter magas, és még sok hasonlóan magas rokonuk.

Sztratoszféra óriás

Matuzsálem fa

Ez a sima tűjű szálkás fenyő fa a világ ma élő legidősebb élőlénye, korát közel 4700 évesre becsülik a tudósok. A kelet-kaliforniai Fehér Hegységben él, ám pontos helyét (szintén saját védelme érdekében) az erdészet titokban tartja. A sima tűjű szálkás fenyők a favonal mentén élnek, ez azt jelenti, hogy náluk magasabban nem élnek meg fák. Lassú növekedésű fa-fajta, törzsük erősen gyantás, ezért ellenáll a rovarok, gombák és különféle betegségek támadásainak. 

Pinus longaeva

A legvastagabb törzsű fa

A világ legvastagabb törzsű fája, az Árbol del Tule Oaxaca-ban, Mexikóban található. A fa törzsének kerülete 36,2 méter, átmérője 11,62 méter. A hatalmas, szinte mérhetetlenül nagy lombkoronát 816 m3-re becsülik. A rendkívüli törzs-szélesség miatt korábban úgy gondolták, talán nem is egy fáról van szó, hanem összenőtt facsoportból, de a mintavétel bebizonyította, hogy a széles fatörzs egyetlen fához tartozik.


Árbol del Tule

Az ezer éves magyar tölgy

A zsennyei tölgy volt hazánk legidősebb fája (amely óvatos becslések szerint Szent István királyunk idejében is élhetett már), ám sajnálatos módon 2006-ban, egy hatalmas viharban elpusztult. A kocsányos tölgyről úgy tartották, legalább 1000 éves, és törzsének belseje teljesen üreges volt - olyannyira, hogy 14 gyerek könnyedén elfért benne. Az üreget bebetonozták, hogy megóvják az öreg fát, és súlyos ágait vaskengyellel fogták össze, hogy megakadályozzák leszakadásukat. Magassága 23 méter volt, kerülete pedig több, mint 10 méter. A fa halála után terméséből facsemetéket ültettek, ezek viszik tovább az ezer éves tölgy mítoszát.

Zomereik - Quercus robur

Hippokratész fája

Görögországban, Kos szigetén található az a fa, amelyet a legenda szerint Hippokratész (i. e. 460 – Larissza, i. e. 375), a görög bölcs ültetett, és amely alatt előszeretettel oktatta tanítványait. A hatalmas platán fa a Lovagok Kastélya előtt áll, a városközpontban. Törzsének kerülete igen figyelemre méltó: 12 méter. Az orvostanhallgatók és orvosok egyik közkedvelt zarándokhelye.


Ajanta mesebeli barlangvilága >>>

Ki építette a titokzatos Lorettói lépcsőt? >>>

A muranoi üvegnek párja nincs >>>

Önellátó irodaház - a környezetért >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
kacirc  - Rákoczi-fája Romhány   |2011-03-04 15:20:19
Híres ,öreg fánk a nógrádi kis faluban Romhányban a Rákoczi-fa.
Több mint 300 éves török mogyorófa /corylus colurna/ 20 m magas,25 m a korona átmérője.
A híres csata Romhányban volt a kurucok és labancok között, így a fa tanúja lehetett a csatának.Ám olyan legenda is van , hogy a csata emlékére ültették ,sőt mások szerint maga Rákoczi a Nagyságos Fejedelem küldte a facsemetét Rodostóból.
kacirc  - Több híres fa   |2011-03-04 15:46:14
Petőfinek több híres fája is van:
Dömsödön a Duna parton hatalmas tölgy
Koltón egy somfa,ahol Szendrey Júliával mézes-heteiket töltötték és írta a Szeptember végén-t.
Arany János a Margit-szigeti tölgyek alatt írta öregkori kapcsos könyvébe halhatatlan ,búcsúzó verseit.
Erkel Ferencnek Gyulán van híres fája.
Normafa -a kedvelt kirándulóhely ,ahol Mátyás király születésekor egy viharbükkfa sarjadt.
A vén bükkfa kedvelt kirándulási célpont volt.Bellini Norma című operájából Schódelné énekelte el a fa alatt a nagy áriát és innen a Normafa elnevezés.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »