Ajanta mesebeli barlangvilága PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. január 11. péntek, 00:00

Az indiai Aurangabad városától nem messze található az elképesztően nagy Ajanta barlangrendszer, amely sajátos építészeti csodának számít, ugyanis emberi kezek hozták létre...A barlangrendszer 32 barlangból áll, és mindet vésővel, valamint kalapáccsal építették szorgos emberek. A barlang falai vulkanikus kőzetből épültek fel, a "barlangszobrászok" pedig kihasználva a bazalt előnyös tulajdonságait, csodálatos, cizellált mintákat véstek a kőbe, felépítve ezzel minden idők legszebb föld alatti "palotáját". A falak, a mennyezet, a föld, az oszlopok és a bejáratok gazdagon díszítettek és zavarba ejtően szépek, ha belegondolunk, hogy mire képes az ember...

A falakon található festmények 1500 évnél régebbiek, és hihetetlen, de igaz: megalkotóik ismerték a perspektivikus látásmódot, amiről korábban azt hittük, hogy az európai reneszánszhoz köthetők. Michelangelót és Leonardót csodáltuk, amiért meg tudták festeni az embert a lábujja hegyétől nézve a feje búbjáig, és azt gondoltuk, ez koruk felfedezése, de ezek szerint "csupán" tehetség és látásmód kérdése az arányos ábrázolás képességének tudománya. A barlangfestmények képei élnek, olyan valóságos arcokat és érzelmeket láthatunk az egyes szituációkban, amelyek sokszor a mai modern képekkel vetekednek.


A barlang legöregebb részét még az időszámításunk előtt, legalább 2 évszázaddal korábban építették. Funkciójukat tekintve ezek a hatalmas termek az itt élő emberek lakóhelyeként szolgálhattak, itt volt a kolostoruk, nyugvóhelyük, és a mindennapi élettereik. Valószínűleg szerzetesek lakták és építették a rendszert, rájuk jellemzőek ugyanis az itt található festmények, az elszállásolásra használt cellák, a sziklaágyak - és ne feledjük; a kemény munka is. Templomuk csarnoka stílusában hasonlít a keresztény templomokban megszokott formához: tágas tér, hatalmas oszlopok, mennyezeti festmény, és az oltár helyén egy nagy Buddha szobor.

Sosem szabad lebecsülni az emberi hitet, szorgalmat és akaraterőt, amely olykor szó szerint hegyeket mozgathat meg...


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »