Az Excalibur rejtélye PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: L.Á.   
2011. március 09. szerda, 12:00

Az Excalibur évszázadok óta egy sziklába szúrva pihen. Aki kihúzza majd egyszer, az ország igaz uralkodója lesz - legalábbis a hiedelmek szerint...


Az Excalibur legendájának eredete nagyon nehezen ellenőrizhető, mivel Artúr briton király (más néven Arthus vagy Artus, jelentése „medve”) abban a korban élt (kb. 496 és 537 között), amikor még nem igen dokumentálták a történelmi eseményeket. Angliában akkoriban zűrzavaros idők jártak: a rómaiak elhagyták ugyan a birodalmat, de állandó csaták dúltak az angolszászok, az írek és különböző ellenséges csapatok között a földekért és az önálló hatalomért. A bizonyítékok hiányában sokan megkérdőjelezik Artúr király létezésének tényét, ám létezik egy - ugyanabból a korból származó - Gododdin című költemény, amely talán mégis igazolja a történet eredetiségét.

Artúr király Uter Pendragon király és Yquernen cornwalesi hercegné fia volt. Merlin, a híres varázsló tanította a fiút, akiről születésétől kezdve tudták, hogy sokra hivatott. Ő volt az egyetlen egész Angliában, aki a híres kőbe szúrt kardot ki tudta húzni a sziklából, s ezzel Anglia törvényes királyává vált.


Egy másik forrás szerint a kard nem egy sziklából származik, hanem a Tó Hölgye adta azt Artúrnak, amely "még az acélt" is átvágja - innen ered a neve is, az Excalibur. A kard páratlan szépségű fegyver volt, amelynek mindkét oldalába feliratot véstek: Take me up! és Cast me away! (azaz Vegyél fel! és Dobj el!) - utalva ezzel arra, hogy a fegyver használatára csak Artúr király jogosult, és halála után "visszavárják" a tóba, készítése helyére.

Artúr jó király, és vitéz lovag volt: legyőzte ellenségeit, meghódította Skóciát, Izlandot, Írországot, Galliát, Norvégiát, Dániát és csodás várost építtetett Carduelben és Carleonban. Várát Camelotnak nevezte, itt alapította meg a kerek asztal lovagjainak rendjét, amelyben hős vezérek lettek társai, szövetségesei és barátai: Gawain, Lancelot, Ivain, Keu, Ither. A kerek asztal a demokráciát és a döntés-egyenlőséget jelképezte a lovagok között.

Sajnos Artúr igaz látásmódja ellenére a gonosz beszivárgott Camelot várába, és ármánykodni kezdett. Vivien, Artúr ellenfele, eltávolíttatta Merlint, és Mordred (Artúr unokaöccse) pletykákat terjesztett Lancelotról és Ginevráról (Artúr feleségéről). De Mordrednek nem volt elég a pletyka; amíg Artúr Galliában harcolt, lecsapott Ginevrára és megszerezte magának az ország feletti uralmat. Artúr meghallva ezt, hazasietett a győztes csatából, hogy bosszút álljon gonosz rokonán: a Camlan folyó mellett vívtak meg egymással. Artúr győzött, de maga is halálos sebet kapott. Nem felejtette el a Tó Hölgyének kérését; utolsó erejével még megkérte hűséges lovag-barátját, Sir Bedivere-t, hogy vigye el a kardot, és dobja vissza a tóba. A lovag teljesítette a haldokló utolsó kívánságát, és visszadobta a kardot - s mielőtt  az Excalibur a vízbe csapódott volna, a víz tükre felett hirtelen megjelent a Tó Hölgyének keze, és elkapta azt. Artúr testét ezek után Avalon szigetére vitték, és úgy hiszik, egy napon majd visszatér, hogy megmentse Angliát a végtől.

A legenda mindenesetre él. Az Angliába látogatók sokféle Excalibur "ereklyével" találkozhatnak, és sok helyen kipróbálhatják, ki tudják-e húzni a sziklából Artúr híres kardját. Az ötvösöket is megihlette a történet, így ne lepődjünk meg, ha az ékszerüzletekben sziklába szúrt karddal találkozunk.Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »