Bocs, de most transzban vagyok! Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Nada   
2010. október 25. hétfő, 16:53

Transzba esni újra divat. Sokféleképpen megteheted, járhatsz parázson, táncolhatsz az indián dobok ritmusára, órákig kapkodhatod a levegőt...
alt

De a legegyszerűbb módon is transzba eshetsz, ha például beülsz a volán mögé, és nekiindulsz egy hosszú, monoton autópályának. A transz azt jelenti, valamin túl. Vagyis, hogy túljutottál az éber tudatállapotodon, és valahová máshová érkeztél. A transznak is vannak fokozatai, a helyes út itt is az arany közép. Ha transzba kerülsz, sokkal tisztább lesz az érzékelésed, mégis egy kicsit álomszerűnek látod a dolgokat.

A szemünk úgy működik, mint egy nagy teljesítményű kamera, mindent lefényképez, ami elé kerül. Te mégis, kevesebb, mint az ezredrészét vagy képes érzékelni annak az információmennyiségnek, mert az agyad úgy van „tanítva”, hogy csak a számára fontos, sőt, „engedélyezett” dolgokat észlelje. Ha transzban vagy, valamelyest kiiktatod az agyad szűrőjét, és sokkal több dolgot engedsz be a tudatodba.


Megtalálod önmagadban a választ


A most oly menő önismereti csoportterápiákon divat transzba esni. Ilyenkor a tudatos agyunk tudomására hozzuk azoknak a dolgoknak egy részét, amelyek rendesen csak a tudattalan szférában tárolódnának. Ha valaki transzba kerül, észreveheti, hogy olyan gondolatai támadnak, amelyek nem jellemzőek rá, vagy amik amúgy soha nem jutnának eszébe. Választ kaphatsz például az életedet érintő olyan kérdésre, amivel évek óta nem tudsz megbirkózni. A transz után kicsit frissebbnek érzed magad, olyan, mintha jó nagyot aludtál volna, a légzésed lelassul, ahogy a pulzusod is, a vérnyomásod helyreáll.


Transzba, de hogy?


Transzba esni sokféleképpen lehet, a legdurvább megoldás, ha valami hallucinogén droggal próbálkozik az ember. Tessék inkább jógázni, meditálni, vagy egyéb más technikákat alkalmazni, amelyekről a továbbiakban még szó lesz. Vigyázat, az alkohol éppen hogy szűkíti, és nem tágítja a tudatot! A (régi és modern) sámánok többek között monoton zenét, például dobszót használtak ahhoz, hogy transzba essenek, és a megváltozott tudatállapotban meglássák a választ olyan kérdésekre, amelyekre egyébként nem képesek. (Furcsa, de igaz: a diszkókban üvöltő tuc-tuc zenére ugrándozó kamaszkák mind-mind transzban vannak.) A lényeg, hogy olyasmire koncentrálj kitartóan, ami megállítja a fejedben csapongó gondolatok százait, mint például, hogy befizettem-e a csekkeket, leég a krumplistészta, minek csapkodja az ajtót a szomszédasszony már megint, stb. A buddhisták naponta többször is betranszolnak, egyszerűen leülnek lótuszülésben, mosolyognak és levegőznek. A levegőzés közben saját testük működését figyelik, például azt, mikét áramlik orrlyukukon a levegő ki-be. Ha jön egy gondolat, elengedik, ha jön egy érzés, elengedik, és marad az orrlyuk. Eközben pedig várják a megvilágosodást. (Szerintem ez nem túl izgalmas, ennél sokkal menőbb módszerek is vannak, de ez csak az én véleményem.)
Gyere vissza, mert elmondom a többit is!

Forrás: divany.hu

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.