Bölcsek köve - az alkimisták álma Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Leidecker Ágnes   
2012. május 29. kedd, 00:00

Senki nem tudja, hogy valóban létezett-e a Harry Potter sorozatból is ismert Bölcsek Köve, és beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, ám a róla szóló legenda évszázadok óta él, és mozgásban tartja az emberek fantáziáját.


alt

A Bölcsek kövéről régen azt tartották, hogy bármilyen anyagot képes arannyá változtatni, a Szent Grálhoz hasonlóan visszaadja az emberek fiatalságát, és a legnagyobb ajándékkal áldja (vagy átkozza) meg őket: az örök élettel. Mert ugyan ki akarna örökké élni? Elsőre valószínűleg a legtöbben (meggondolatlanul) rávágnák: ééééén! De ugyanezt mondanák sok száz év után is, amikor már mindenki elment a Földről, akit valaha szerettek? Ha a fájdalmukat évszázadokon, évezredeken keresztül kellene magukkal hurcolniuk? Vajon kiheverhető-e az, hogy mindenkit elveszítünk, aki fontos számunkra, és sosincs egyetlen társunk sem, aki velünk együtt küzdene az egyre pergő évek viharában? Elviselhető-e, hogy talán felismerünk lelkeket, akik ránk természetesen nem emlékeznek, és szenvedünk, hiszen szüleinkkel, gyermekeinkkel, szerelmeinkkel találkozunk újra és újra - de mi tudjuk a Nagy Titkot, míg ők nem értik, miért beszélünk nekik "sületlenségeket".


A léleknek szüksége van a feledésre és a pihenésre. Mindannyian félünk a haláltól, és talán épp ezért sóvárgunk az örök élet csodája után, de ne feledjük - odaát az igazi örök élet vár ránk, hiszen az Isten ilyennek teremtett minket. A Földre csak tanulni jövünk - és ugyan, ki akarna örökké iskolás maradni?

Lapis philosophorum - a 7 lépésből születő varázskő

Alkimisták (Basilius Valentinus és Paracelsus) szerint a Bölcse Kövének előállítása egy 7 lépésből álló folyamat.

  1. A materia prima cseppfolyósítása.
  2. Ezt eltemetik a föld hasában és eközben megfeketedik .
  3. A feketeség kivilágosodik .
  4. Az elpárologtatással veszendőbe ment szellemet újra visszahozzák , az anyagot „lacta philosophá“-val (filozofikus tej) táplálják és ezután sárga lesz a színe (citrinálás). Ha a redukció nem sikerült, megjelenik a „cauda pavonis“, a „pávafarok“.
  5. Az anyag vörösödik és „mint vörös sárkány haragszik önmagára“, aztán „átváltozik vérré. Ez azt jelenti, hogy a redukció sikerült.
  6. A koaguláció vagy a szellem rögzítése által az anyag újra szilárdulni kezd és ezt követően jön létre a következő lépésben
  7. A bölcsek köve. Az utolsó fokozathoz a „filozofikus tűz“ hősége szükséges.

Az alkimisták nagyon hittek az arany előállításában. 1677-ben, Ausztriában olyan dukátokat vertek a pénzverdében, amelyek alkimisztikus aranyból készültek. Ez lényegesen vörösebb színű volt, mint a természetes arany, de aranytartalma csak 44%-os volt - a fennmaradó rész ezüst és réz volt. 

Kik voltak és miért dolgoztak az alkimisták?

Az alkimisták a IV. századtól kezdve ugyanazért küzdöttek: a Bölcsek kövének előállításával végtelen gazdagságra, hatalomra, hallhatatlanságra vágytak. Voltak közöttük tudósok, orvosok, de papok, katonák és szegény emberek is. A legtöbbjük dilettáns volt, kevesük rendelkezett csak való tudással. Kísérleteik eredményeit egymás előtt is titkolták, és rejtjelezett dokumentumokban őrizték, amik ha avatatlan kezekbe kerültek, hasznavehetetlennek bizonyultak.

"Tudd meg hát, hogy a mi művünk négy átalakuláson megy át, ami egy test felé törekszik. Ez a test magában foglalja a hét csillag természetét, s a mű négy elemben találja meg befejezését! ... A bölcsek köve magában foglalja az isteni misztériumot és a rejtett kincset. Ez nemz egy sárkányt, amelyet hét napon át lótrágyával kell etetni, aztán felfalja a saját farkát. A sárkány, mely a farkába harap, fehér tekintetű, csak a farkán vannak pontok."
(Heliodórosz,görög alkimista)

Sokukat gazdag uraságok pénzelték, akik hitték, hogy egy napon megkapják a Kincset. Munkájuk félelemmel töltötte el a legtöbb embert, és üldözni kezdték a "bűbájos varázslatokkal" foglalkozó, "gonosz erőket mozgató", istenkáromló kísérletezőket. Többnyire börtön vagy bitó várt az örök élet után áhítozó önjelölt kémikusokra, a Bölcsek Kövének titka pedig örök homályba veszett...

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
pierre  - hg   |2016-10-17 19:58:23
mi az a materia
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.