Boldog születésnapot, Kurt! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2014. február 20. csütörtök, 00:00

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely kioltotta a tehetséges, angyalarcú, énekes-zeneszerző életét.


1994. április 8-án csodás, tavaszi, napsütötte délutánunk volt. Anyukám a konyhából kikiabált a kertbe, ahol egy tejeskávé társaságában, a  tankönyveimmel az ölemben, a cseresznyefánk alatt ejtőztem:
- Gyere gyorsan, most mondták be a rádióba, hogy meghalt valaki a kedvenc együttesedből!
Úgy ugrottam fel, mint akit darázs csípett meg, a forró kávé a mellkasomra ömlött, majd végigfolyt a nadrágomon, ahogy berontottam a házba. Bár azt mondják, a fontos pillanatokban az idő hirtelen lepereg a szemünk előtt, abban a pillanatban számomra megdermedt a világ. Kérlek, Istenem, add, hogy ne Kurt legyen az! - fohászkodtam magamban, és próbáltam arra gondolni, hogy talán nem is a Nirvana-ról van szó, végül is másokat is kedvelek...
- Mit mondtak??! - téptem fel a konyhaajtót, mert az agyam fel sem bírta fogni a rádióból kiszűrődő beszélgetés-foszlányokat.
Anyukám megszeppenve válaszolt:
- ... hogy meghalt valaki a Nirvana-ból.
- Ne... - nyögtem fel csalódottan, és éreztem, hogy a lábam megroggyant, majd sokkos állapotban feltettem a kérdést, amire nem is akartam hallani a választ . - Ki halt meg?
- Nem tudom a nevét, de az a szép, szőke énekes - mondta anyukám, de ezt már valahol nagyon távol és messze hallottam, annyira görcsösen próbáltam arra koncentrálni, hogy talán nem is Kurt az egyetlen szőke, Jézus-arcú férfi az együttesben... Dave? Krist? Mindketten barnák, túl barnák...
Tompa tudattal vonultam a szobámba, és idegesen kapcsolgatni kezdtem a tévét, hátha anya rosszul hallotta, hátha csak valami beugratás az egész.
Sajnos nem kellett sokat keresgélnem, szinte minden külföldi könnyűzenei csatornán szalagcímmel hozták: Kurt Cobain öngyilkos lett! Hátrahőköltem a látottaktól, és a nap hátralévő részét a tévé előtt töltöttem, és miközben Kurt Seattle-i házát és a zokogó barátait, zenésztársait mutatta a kamera, arra gondoltam, talán csak egy rossz álom ez az egész...

Dim lights Embed Embed this video on your site

Angyalarcú zseni születik

Kurt Donald Cobain ma 47 éve, 1967. február 20-án született, a Washington állambeli, állandóan esős Aberdeenben, ahogy Kurt gyakran emlegette, a "munkanélküli csórók és bunkók városában". Kurt gyűlölte szülővárosát, és azt a kilátástalanságot, amelyet ez a kis, főként fakitermelésből élő város jelentett az itt élők számára. Bár élete első 9 évében meleg, családi fészekben élhetett Donald és Wendy Cobain első gyermekeként, szülei válása után az amúgy is érzékeny lelkű fiú lelke meghasadt, és ezt a fájdalmas sebet soha, semmi nem volt képes begyógyítani.

Kurt nagyon korán, 2-3 évesen elkezdett érdeklődni a zene iránt, és amikor csak tehette, dobolni és gitározni tanult. Az iskolát (mint minden zsenialitással megáldott művész) utálta, a korlátoktól valósággal fulladozott, így amint lehetősége nyílt, kimaradozott. "Elkallódásában" vastagon közrejátszott az a tény, hogy szülei válása után Kurt-öt kézről-kézre adta a rokonság: hol az anyjánál, hol az apjánál, majd különféle nagynéniknél és nagybácsiknál lakott, ami nem segített lelki békéje megteremtésében, sem abban, hogy bárhol is gyökeret eresszen, és kiegyensúlyozott életet élhessen. 15 évesen megszökött otthonról, és ettől kezdve igen hányatottan élt. Elmondásai szerint barátoknál, autókban, sőt még egy híd alatt is lakott - amely azóta kultikus zarándokhellyé nőtte ki magát.

A legendás zarándokhellyé vált híd alatt...

Festő, gitáros, szövegíró

Kurt mindig is céltudatos ember volt, így egész fiatal korától kezdve arra készült, hogy egyszer rocksztár váljon belőle. De mivel az élethez pénz is kell, Kurt rémes alkalmi munkákból tengődött, meglehetősen szerény anyagi körülmények között élt, és nem egyszer rendőrkézre akadt. Az egészségtelen élet, a bulizás, füvezés és alkoholfogyasztás már idejekorán kikezdte a gyomrát, amitől egész életében rettenetesen szenvedett. Kurt gyerekként hiperaktív volt, ezért szülei - orvosi rendeletre - igen erős gyógyszerekkel kezelték túlzott mozgékonyságát - később ezzel magyarázták, hogy a fű után keményebb, rombolóbb kábítószerek és gyógyszerek követték egymást a fiú életében.

A pénztelenség és a nyomor azonban nem tudta útját állni Kurt tehetségének, aki minden idejét gitározással, szövegírással és festéssel töltötte, illetve képzeletbeli interjúkat készített magával, és rögeszmésen a sikeren ábrándozott. (A pozitív imagináció aztán meg is tette a maga hatását... - a szerk.)

Dim lights Embed Embed this video on your site

Nirvana

Kurt a Nirvana előtt több kárász-életű együttest is alapított, mint pl. a Fecal Matter, ám a világhírt a rendkívül misztikusan és pozitívan csengő Nirvana név, és a megfelelő tagok kiválasztása hozta meg Cobainnek. A Nirvana szót Kurt először egy plakáton látta, innen jött az ötlet, hogy ez lehetne az együttese neve, amely az első évben,1987-ben még más formációban szerepelt, a végleges felállás  (Kurt Cobain, Krist Novoselic, Dave Grohl) azonban Seattle és hamarosan a világ legjobb punk-rock csapatává tette a zenekart. Legnépszerűbb slágerük a '91-es Smells Like Teen Spirit lett, amely a leggazdagabb sztárok sorába emelte a fiúkat, akik nagyon nehezen emésztették meg a körülöttük velő szükségtelen felhajtást, és a lemezcégek által rájuk gyakorolt egyre nagyobb nyomást, akik minél rövidebb idő alatt minél több pénzt akartak kisajtolni az együttesből, nem törődve azzal, hogy nekik mi lenne a jó.

Pénz, csillogás, szerelem

A Nirvana szekere ettől kezdve szaladt, minden számukat imádta a közönség: Come as You Are, Lithium, All Apologies, About a Girl, Heart-Shaped Box. Kurt örült az anyagi függetlenségnek, és annak, hogy művészetét végre elismeri és értékeli a világ, ám roppant nehezen tűrte a média tolakodását, a múltjában való kotorászást és az állandó drogfogyasztásáról szóló, nagy lapeladást hozó, mesterségesen gerjesztett hisztériát.

Dim lights Embed Embed this video on your site

A legnagyobb téboly közepette, 1991-ben talált rá a szerelem, a punk énekesnő, Courtney Love személyében, akit hamarosan  (1992-ben) Hawai-on feleségül vett, és akitől még abban az évben megszületett szeme fénye, a mára gyönyörű lánnyá cseperedett Frances Bean.


Kurt a maga módján boldog volt, de nyilván sok dolgot kellett feldolgoznia: nincstelen csóró vidéki srácból egyszerre lett világhírű sztár, tinibálvány, férj és apa, ráadásul gyomorpanaszai ez időtájt olyannyira elhatalmasodtak rajta, hogy orvostól-orvosig ment, majd a töménytelen fájdalomcsillapító helyett a drogokban lelt menedéket és megnyugvást, ami állandó feszültséget okozott a házasságában. Courtney is drogproblémákkal küzdött, és mivel kis gyerekük volt, felváltva próbáltak meg leszokni, és tiszták maradni, miközben egymás háta mögött a maguk gyengeségével küzdöttek.

1994 minden szempontból terhes évnek ígérkezett: a lemezkiadók nyomására az együttes újabb turnéra indult, amely fizikailag is, és lelkileg is megtörte az énekest, aki nyugalomra, pihenésre, szabad, alkotói csendre vágyott, nem állandó utazásra és féktelen őrületre, amivel a koncertek jártak. Kurt megbetegedett, majd Rómában, miután összeveszett feleségével, nagy mennyiségű gyógyszert vett be, amit egy üveg pezsgővel öblített le. Kómába került, Courtney vitette be rohammentővel a kórházba. Öngyilkosság, harsogták a szalagcímek, Kurt meghalt! De az élni akarás erősebbnek bizonyult a kemikáliáknál, és Kurt néhány nap kóma és intenzív osztályon való lábadozás után felépült. Rehabra ment, hogy kigyógyuljon függőségéből, ám nem bírta sokáig a kezelést, és április 1-én megszökött az intézményből. Feleségével csúnyán összevesztek: Kurt gyanította, hogy Courtney megcsalja, ezért beadta a válási papírokat az ügyvédjének.. és ezzel egyidejűleg, barátja, Dylan Carlson társaságában vásárolt egy vadászpuskát, mivel az volt a rögeszméje, hogy valaki meg akarja gyilkolni őt...

Ezalatt Courtney felbérelt egy magánnyomozót, bizonyos Tom Grant-et, hogy felkutassa hollétét. Érdekes momentuma az esetnek, hogy később épp Tom Grant jutott nyomozásai folytán arra a megállapításra, hogy Kurt halálát előre eltervezték, és az énekest Courtney megbízására 50 ezer dollárért gyilkolták meg úgy, hogy egyszerűen megrendezték az öngyilkosságát, ám nem voltak alaposak, hiszen számtalan olyan hibát vétettek, amely eleve kizárja az önkezűséget...

Dim lights Embed Embed this video on your site

Merénylet? Baleset? Öngyilkosság?

1994. április 8-án Kurt-öt egy villanyszerelő találta meg, a garázs feletti tetőtérben. Egy vadászpuska feküdt mellette, a gitárja, cigaretta, törölköző, a hifiben pedig a R.E.M. szólt. Az elsődleges hírek szerint Kurt Cobain öngyilkos lett, ám a rajongók és az emberek jó része sosem fogadta el ezt a verziót. Tény, hogy halálának körülményei igen titokzatosak voltak: a puskán nem volt ujjlenyomat, és Kurt vérében annyi heroint találtak, ami eleve megölte volna, de arra biztosan képtelen lett volna, hogy meghúzza a szájába tett vadászpuska ravaszát.

Barátja, Dylan Carlson, akivel Kurt az utolsó napjait töltötte, kizárt dolognak tartotta, hogy Kurt öngyilkos lett: "Kurtnek voltak nehézségei, de nagyon optimista volt. Tele volt tervekkel és ötletekkel, hogy mihez kezd majd, ha visszatér a rehabról. "

Az ügyet furcsán-kurtán lezárták, és gyorsan elsimították a bérgyilkos-vonalat: jelentkezett ugyanis az az énekes El Duce, akit állítása szerint Courtney bérelt fel, hogy megölje Kurt-öt, és lehetőleg öngyilkosságnak álcázza az egészet, mintha Kurt fejbe lőtte volna magát. A férfit később hazugság-vizsgálatnak vetették alá, amely során a feltett kérdésre, miszerint "Courtney Love 50 ezer dollárt ajánlott fel önnek Kurt megöléséért?", a férfi Igen-nel felelt, amit a gép 99,84%-ban talált igaznak. Duce felvette a Seattle-i rendőrséggel a kapcsolatot, akik a poligráf vizsgálat felett szemet hunyva valamiért ejtették az ügyet, majd április végén, a hírhedt leleplező interjú után, amelyben mindent elmesélt Courtney megbízásáról, a férfit váratlan vonatbaleset érte, amelyben szörnyethalt...

Courtney életében először nem fenyegetőzött, és nem pereskedett (pedig amikor heroinozással vádolták a terhessége alatt, perre ment - noha később beismerte, tényleg "lőtte magát" terhesen), valamiért nem akarta bizonyítani az igazát. Kérdések ezrei merültek fel puskaszakértőktől, nyomozóktól, vadászoktól, orvosoktól, akik rekonstruálni szerették volna az öngyilkosságot, amely sehogy sem stimmelt...Courtney a drogokba menekült a válaszok elől, amíg az ügy "pora" elült, a kérdések pedig megválaszolatlanul maradva keringenek azóta is a weben.

Azóta hosszú évek teltek el, Kurt halálában hivatalosan is a világ leggazdagabb rocksztárja lett. Kialudt egy gyönyörű láng, elszállt egy lélek, aki azóta is hiányzik a rockzene élvonalából, mi pedig töprenghetünk, mi lett volna, ha azon a napon Kurt máshol van... Boldog születésnapot, Kurt, nem felejtettünk el! :-)

Dim lights Embed Embed this video on your site

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »