Bőrápolás télen Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. december 01. vasárnap, 00:00

A téli fagyok és jeges szelek különösen igénybe veszik az arcbőrt, az ajkakat és a kezeket, amelyeket a hűvösebb hónapokban gondosan kell ápolnunk ahhoz, hogy megelőzzük a kiszáradást, berepedezést és a ráncosodást.

alt

S hogy mit tehetünk a hideg ellen? Hogyan óvhatjuk meg bőrünket az erős igénybevétel okozta károsodástól? Összeállításunkból kiderül.

Ajakápolás

Télen nőknek, férfiaknak és gyerekeknek is melegen ajánlott a különböző ajakbalzsamok használata. Vásárolhatunk stiftes és tégelyes verziót, vagy hangulatunktól függően illatosítottat, ha az ilyen típusú krémeket kedveljük. Babák és kisgyermekek bőrére érdemes tiszta natúr kozmetikumokat érdemes kenni, ezek különösen lágyan ápolják az érzékeny bőrfelületeket. Amennyiben nincs kéznél ajakbalzsam, egy borsónyi babakrém is kellőképpen védi a fagyos időben egyébként könnyen kicserepesedő ajkakat. A nők ennél lényegesen szélesebb termékskálát használhatnak az ajkaik ápolására, hiszen a különféle rúzsok és szájfények is védőréteget képeznek a szájon, s ezzel egyúttal védik is a kiszáradástól.

alt

A kéz ápolása

Kezeinket értelemszerűen kesztyűvel védhetjük a legjobban a hideg ellen, de még így is könnyen megeshet, hogy a nap végére kirepedezik, kiszárad az ujjak hajlatában, vagy a kézfejen a bőr. Zsíros krémekkel, olajos pakolással enyhíthetjük a szárazságot, és megakadályozhatjuk a berepedezést és kisebesedést, amelyre ilyenkor fokozottan számíthatunk, hiszen a napi, rutinszerű szappanos kézmosás eleve szárítja a bőrt, és ehhez jön még a fagyos, csípős időjárás.

Az arcbőr ápolása

Télen a legnagyobb "terhelést" az arcbőrünk szenvedi el, hiszen a kinti fagyos, alacsony páratartalmú levegő után a lakásban uralkodó meleg, párás levegő közötti különbség nagyon megviseli az ereket és a hámszövetet, amelyek nem tudnak alkalmazkodni az ingadozáshoz. Különösen a száraz bőrű emberek szenvednek ilyenkor a legjobban, hiszen bőrük könnyen megsérülhet, berepedezhet, még szárazabbá válhat megfelelő kezelés híján. Tanácsos ezért minden reggel, de akár napjában többször is zsíros, magas fényvédő krémet használnunk (ez kiemelten ajánlott a téli sportok szerelmeseinek) az egész arcra és a nyakunkra, éjszakára pedig nyugtató, hidratáló, regeneráló krémet felkennünk, amikor pedig időnk engedi, tápanyagban gazdag pakolásokkal kényeztetni a bőrünket. Fontos, hogy nappal sose használjunk magas víztartalmú krémeket!

Egészséges életmód és egy kis wellness

Természetesen a bőrünket nem csupán kívülről, de belülről is óvnunk, táplálnunk kell:  napi 2-3 liter ásványvíz nagyban hozzájárul a megfelelő méregtelenítéshez és a bőr rugalmasságához, az egészséges, rostokban gazdag táplálkozás pedig tápanyagokkal tölti fel a szervezetünket, így külső hámtakarónkat is, végül a sportolás hozzájárul az egészséges keringéshez, amely elengedhetetlen feltétele a szép bőrnek.

Hideg időben lassul a bőr regenerálódása, ezért legalább hetente egyszer kényeztessük magunkat vérkeringést fokozó, bőrmegújító, melegítő pakolásokkal és kezelésekkel. Ilyenkor érdemes forró sós- vagy gyógynövényes-olajos fürdőt venni, amely nem csupán testünket, de lelkünket is felfrissíti, miközben értékes ásványi anyagokkal ápolja bőrünket. Ha nincs időnk vagy hangulatunk a kádban feküdni, vegyünk illatos, forró lábfürdőt, amely nem jó hatással van az immunrendszerünkre és segít megelőzni a légúti betegségeket. A szauna áldásos hatását is télvíz idején élvezhetjük leginkább, amely méregtelenít és fokozza a nyirokkeringést, amely hozzájárul ahhoz, hogy bőrünk szép és rugalmas legyen.

alt

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.