Bross, az örökéletű Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Leidecker Ági   
2011. május 05. csütörtök, 10:00

Az első brossokat vélhetően még a görögök és a rómaiak viselték: köpenyeiket, ruháikat és kendőiket fogták össze a többnyire bronzból készült, drágakövekkel díszített kitűzőkkel.Ekkor még inkább egyfajta kapocsként szolgáltak ezek a brossok, amelyek megkönnyítették viselőjük számára az öltözködést, hiszen nem ismerték még a cipzárt, a tépőzárat, patentot és a mai kor talán sosem méltatott modern vívmányait.

Évszázadokkal később ( a XVIII - XIX. században) jelentek meg a királyi udvarokban oly divatos virágokat, madarakat, csillagokat és apró bogarakat ábrázoló ékkövekkel díszített brossok, amelyek már túlnyomó részt díszítő funkciót láttak el: a férfiak nyakkendőik díszítésére, a nők pedig blúzaik, ruháik, felöltőik mellrészére tűzték őket.

A XX. században virágkorukat élték a brossok: ekkoriban már tömegesen is gyártották őket: valódi, míves, ékköves darabokat, és olcsó bizsukat egyaránt. Az akkori fiatalok (akik később anyáink és nagymamáink lettek), előszeretettel viselték őket mindenféle társasági eseményen, ám valahol, a 70-es és 80-as évek derekán, az apró, ízléses csecsebecsék a fiókok mélyére kerültek.

Érthetetlen, miért tüntették el a nők a brossaikat, hiszen az igazán szép darabok ma is öltöztetnek, ráadásul napjaink divatja igen nagyvonalú: nagymamáink csodaszép brossai helyet kaphatnának minden klasszikus vonalvezetésű ruhánkon, nyakláncokon, kalapokon, sálakon és kendőkön, sőt, a "lazább", vidámabb, modernebb brossok akár farmeron, vagy bármilyen új, trendi darabon jól mutathatnak.

Gyűjteményünkben összeválogattunk egy csokorra való "elfeledett", de annál szebb brosst.

{cikkgaleria 64}


Hope, a baljós gyémánt >>>

Bronzos csillogás >>>

Világhíres Faberge tojások >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.