Buick Riviera 1973 - A megbízható társ Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Buickbandi   
2011. november 16. szerda, 05:51

Az emberek többsége vágyik valami érdekességre vagy különlegesre. Sok „betegtársam” ezt a veterán járművekben találja meg, melyek valódi emberi tevékenységek eredményei. Nem volt számítógép, robottechnika csak az emberi (munka)erő és teljesítmény.


Ez az autó formabontó megjelenésével akkor bukás volt, három év alatt nagyjából 100 000 db talált gazdára. Ez egy olyan gyártótól, amely milliós darabszámot is értékesített évente ez nagyon gyenge eredmény volt, főleg annak tudatában, hogy a Riviera típus 1963-ban debütált. A 70-es évek elején valami újat akartak létrehozni de ezt a formavilágot a GM-en belül egyik divízió sem vállalta. Végül a Buick megvalósította és 1971-73 között ez volt a csúcsmodell. Ez már nem hasonlított semmilyen más autóra, viszont egy csónakhoz annál inkább; innen a csónakseggű (boat-tail) becenév. Már akkor is gondolták, hogy ez a forma a légellenállásnak kedvez, de ezt csak a későbbi szélcsatorna vizsgálatok igazolták.


Az itt látható autó a negyedik generáció utolsó évének (1973) képviselője, melynek gyártója a General Motors, Flint, Michigan állam. Alap felszereltségű modell, opciós középkonzollal.

Minden Riviera - mit ez is - 455,5 cid (7500cm3) motorral és rengeteg extra felszereltséggel (motoros ülések, Max-Trax kipörgés gátló, elektromos ablakok, klíma, elektromos hátsó ablak szellőztető) készült.

Az én történetem is jó pár évvel ezelőtt kezdődött. Hosszas információ gyűjtés és keresgélés során valahogy mindig a Buick felé terelődtem. Ezekben a kocsikban több játékosság és kötetlen tervezési szabadság tükröződik számomra.

Ez a kocsi 12-15 évet állt az USA-ban egy autószalonban kiállítási díszként. Rengeteg darázsfészek és a 48 000 megtett mérföld igazolta, hogy így lehetett. Az Álomautó Múzeum-os Karcsi Bácsi mondta az akkori tulajdonosnak, hogy ilyen még nincs a gyűjteményben és hamar meg is állapodtak. Így került hazánkba és további 3 évig a budapesti Múzeumban volt látható, míg meg nem vettem. Azóta már mindenki „Buickbandi” néven ismer. Első utam az OT vizsgára vezetett, ahol meg is felelt és gond nélkül ment át a műszaki vizsgán. Apró karbantartások mellett 2 évig használtam, szinte minden találkozón részt vettünk, majd megszületett a döntés, hogy három részletben felújítjuk.

1st time (tél):

Alváz, futómű, fékek, padlólemez kívül-belül, utastér belső fémszerkezetek (kárpitok, ülések, maradtak, mert jó állapotban vannak most is), differenciálmű, automata váltó, kipufogó rendszer.

Motor kivételével (eredeti állapotban visszakerült) a fentiek homokfújva, leköszörülve, kadmiumozva, alapozás után fekete festéssel újultak meg. Hajtáslánc szétszerelés után felújítva kerültek összeszerelésre. Karosszéria belseje és alja csiszolás és rozsdamentesítés és a rések tömítése után többrétegű alapozást és színt kapott. Alig kellett rozsdát eltávolítani, viszont a gyári alapozó festéket alig tudtam lecsiszolni, sok helyen meg is maradt.

2nd time (ősz):

Ekkor csak a motorral foglalkoztunk; minden alkatrészt restauráltuk, a menthetetlen darabokat, pedig újakra cseréltük.


Második indításra beindult, az alapjárata 550 fordulat melyet mély bugyorgó hang jellemez. Gázadásra haragos hördülés mellett lódul meg mai kocsikkal versenyképes menettulajdonságok mellett.

3rd time (jövő)

A harmadik menet a kasztni megújulása lesz a közeli jövőben. Mivel kívülről még nem történt felújítás nyugodtan lehetett az autóhoz nyúlni annak tudatában, ha véletlenül megsérül, majd tervbe van véve a külső restaurálás is. Ennek ellenére nem történt számottevő károsodás egyetlen találkozón sem. Mivel a csónakseggű minden részletét ismerem - a kicsavart csavarokat magam tisztítottam, kadmiumoztattam és festettem – nyugodtan fogok majd neki ennek a munkának is.

A márka különös szerete miatt 2010-ben megalakult a  Buick Klub Magyarország és azóta három rendezvényt is szerveztünk: év elején Tavaszköszöntő Túra, nyáron Buick Western Hétvége és ősszel az Atlantic Teljesítmény Túra/Verseny.

A tavaszköszöntő túra a téli kényszerpihenő utáni első autózás a barátokkal.

Nyáron Buick Western Hétvége és Amerikai Autós Party, a fő éves rendezvényünk, ahol a Buick márkán kívül a többi Amerikai Autó(s)t is várjuk korhű western környezetben hétvégére a Henryx City, Western Farmon.

Ősszel pedig egy játékos versennyel búcsúztattuk az évet. Oldalunkon pedig további információk olvashatók a klubról és a Buick márkáról egyaránt.


http://www.buickclub.hu

http://www.facebook.com/amcars.roadshow

Forrás: Mihálszky Tamás (AmCars)
Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.