Crocus, a Kárpát-medence virága PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. március 26. hétfő, 12:21

Végérvényesen beköszöntött a tavasz, és a kerteket ellepték a különféle színekben pompázó Crocus-telepek, s noha a növényen igazi szárlevelek nem találhatók, kövér, hosszúkás, vidám virágszirmai tökéletesen ellensúlyozzák a szerény tőlevelek puritánságát.


A Crocus (azaz sáfrány) a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, amelynek egyes fajainak bibéje fűszernövényként is használatos - ez adja a levesek oly gyönyörű, aranysárga színét. A növény a Kárpát-medencében őshonos, de különbséget kell tenni a kertekben tavasszal virágzó kerti sáfrány (Crocus vernus), és az ősszel virágzó, fűszernövényként hasznosított sáfrány (Crocus sativus) között. Utóbbi bibéje rozsdavörös, jellegzetes, fűszeres illatot áraszt, és a legtöbb élelmiszerüzletben megtaláljuk a leggyakoribb fűszernövényeket tartalmazó papírzacskók között. Igaz, az ára nem kevés, de gondoljunk csak bele, milyen fáradtságos, nehéz munka a növény termesztése, és milyen kis részét tudják aztán eladni a termelők...

A sáfrány "ókori" növény, legalábbis a monda szerint, amely arról mesél, hogy Zeusz Hérával kötött esküvőjét követően sáfrány nőtt a szerelmespár nászágya köré, amely olyan csodálatos illatot árasztott, hogy még a főistenség is megrészegült tőle... talán ebben a történetben is gyökerezik az a hiedelem, miszerint a sáfrány nagyon hatékony afrodiziákum, amely fogyasztójának "gyorsan jó hangulatot teremt". A hirtelen jött boldogsággal azonban jobb csínján bánni, mert nagyobb dózisban akár halálos mérgezést is okozhat.


Persze, nem csak a rómaiak használták előszeretettel a sáfrányt, hogy jobb kedvre derüljenek, hanem a híres egyiptomi királynő, Kleopátra is előszeretettel fürdött sáfránnyal és különféle olajokkal illatosított fürdőkben, sőt, mi magyarok is ismertük és használtuk ezt az értékes növényt már a XV. századtól fogva. Ezekben az időkben azonban még nem fűszernövényként vagy dísznövényként volt igazán népszerű, sokkal inkább ruhafestő növényként, amely igencsak kelendő volt, hiszen akkoriban a gyászruhák sötét sárgák voltak. Mátyás király korszakából származnak az első olyan írásos emlékek, amelyek a sáfrányt, mint finom fűszernövényt említik.

Így vagy úgy, a crocus igencsak mutatós virág, így érdemes a kertjeinkbe telepíteni, hiszen évelő növény, és ha számára kellemes helyre sikerül ültetnünk, évről-évre gyarapodni fognak a telephelyei, hogy aztán valóságos színes virágszőnyegként lepjék el minden tavasszal az ébredező földjeinket.

Hunyor, avagy a havasi rózsa >>>

Téltemető, a vidám kis sárga virág >>>

Hóvirág, a tavasz első hírnöke >>>

Mérgező növények a kertben >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »