Crocus, a Kárpát-medence virága Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. március 26. hétfő, 12:21

Végérvényesen beköszöntött a tavasz, és a kerteket ellepték a különféle színekben pompázó Crocus-telepek, s noha a növényen igazi szárlevelek nem találhatók, kövér, hosszúkás, vidám virágszirmai tökéletesen ellensúlyozzák a szerény tőlevelek puritánságát.


A Crocus (azaz sáfrány) a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, amelynek egyes fajainak bibéje fűszernövényként is használatos - ez adja a levesek oly gyönyörű, aranysárga színét. A növény a Kárpát-medencében őshonos, de különbséget kell tenni a kertekben tavasszal virágzó kerti sáfrány (Crocus vernus), és az ősszel virágzó, fűszernövényként hasznosított sáfrány (Crocus sativus) között. Utóbbi bibéje rozsdavörös, jellegzetes, fűszeres illatot áraszt, és a legtöbb élelmiszerüzletben megtaláljuk a leggyakoribb fűszernövényeket tartalmazó papírzacskók között. Igaz, az ára nem kevés, de gondoljunk csak bele, milyen fáradtságos, nehéz munka a növény termesztése, és milyen kis részét tudják aztán eladni a termelők...

A sáfrány "ókori" növény, legalábbis a monda szerint, amely arról mesél, hogy Zeusz Hérával kötött esküvőjét követően sáfrány nőtt a szerelmespár nászágya köré, amely olyan csodálatos illatot árasztott, hogy még a főistenség is megrészegült tőle... talán ebben a történetben is gyökerezik az a hiedelem, miszerint a sáfrány nagyon hatékony afrodiziákum, amely fogyasztójának "gyorsan jó hangulatot teremt". A hirtelen jött boldogsággal azonban jobb csínján bánni, mert nagyobb dózisban akár halálos mérgezést is okozhat.


Persze, nem csak a rómaiak használták előszeretettel a sáfrányt, hogy jobb kedvre derüljenek, hanem a híres egyiptomi királynő, Kleopátra is előszeretettel fürdött sáfránnyal és különféle olajokkal illatosított fürdőkben, sőt, mi magyarok is ismertük és használtuk ezt az értékes növényt már a XV. századtól fogva. Ezekben az időkben azonban még nem fűszernövényként vagy dísznövényként volt igazán népszerű, sokkal inkább ruhafestő növényként, amely igencsak kelendő volt, hiszen akkoriban a gyászruhák sötét sárgák voltak. Mátyás király korszakából származnak az első olyan írásos emlékek, amelyek a sáfrányt, mint finom fűszernövényt említik.

Így vagy úgy, a crocus igencsak mutatós virág, így érdemes a kertjeinkbe telepíteni, hiszen évelő növény, és ha számára kellemes helyre sikerül ültetnünk, évről-évre gyarapodni fognak a telephelyei, hogy aztán valóságos színes virágszőnyegként lepjék el minden tavasszal az ébredező földjeinket.

Hunyor, avagy a havasi rózsa >>>

Téltemető, a vidám kis sárga virág >>>

Hóvirág, a tavasz első hírnöke >>>

Mérgező növények a kertben >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.