Csillagfürt, a káprázatos PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 20. szerda, 00:00

A kertek egyik legfeltűnőbb, így méltán egyik legkedveltebb növénye a jelenleg is virító csillagfürt (Lupinus), amelynek virágairól úgy tartják, farkas lábnyomokra hasonlítanak...
A farkasokkal való rokonság azonban inkább a növény nemzetségének nevére utal, ugyanus a Faboideae jelentése: farkas, illetve létezik olyan teória is, miszerint a növény kiszipolyozza a talajt, ezért "ragadozónak" tartják, akárcsak egy farkast. Több, mint 200 faját ismerik a növénytermesztők, ennek oka abban keresendő, hogy a csillagfürt - földrajzi fekvését tekintve -, igen széles skálán megtalálhatók.

Lágy szárú, magas (50-150 cm) évelő növény, de léteznek több méter magasra növő cserjés fajai is, például Mexikóban (Oaxaca) egy 8 méter magas fa. Gyökérzetének érdekessége, hogy nitrigénfixáló baktériumokat tartalmaznak. Levelei igen jellegzetesek, virágszirom alakúak, és  színük a világos zöldtől a szürkéig terjedhet.A csillagfürtöt már a rómaiak is ismerték (mint igénytelen, talaj-javító hatású, remek zöldtrágyázásra és takarmányozásra alkalmas növényt), és bár tőlünk nyugatra, Franciaországban és Németországban már századokkal korábban termesztették, nálunk, Magyarországon csak az 1800-as években honosították meg az igen mutatós virágot. Eleinte nálunk is csupán haszonnövényként ültették, de aztán a '30-as években dísznövényként is felfedezték az édes csillagfürtöt. A keserű csillagfürt takarmányozásra alkalmatlan, mivel mérgező alkaloidákat tartalmaz, ezért csak zöldtrágyázásra használható, az édes fajták azonban értékes takarmánynövénynek számítanak. A magokban található fehérjetartalom eléri a 35%-ot, így élettani hatása a szójáéval vetekszik.
A csillagfürt igen mutatós, elegáns növény, ezért díszkertekben célszerű csoportosan ültetni őket. Mivel virágzásuk szerint többféle fajt vehetünk, érdemes többféle időben nyíló virágokat választani, hiszen akkor májustól szinte a nyár végéig különböző színekben pompázhatnak egy helyen.


Ügyeljünk arra, hogy az elnyílt virágokat tartalmazó szárakat mindig vágjuk le, hogy ezzel is tehermentesítsük a növényt, amelynek sok tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy a sok-sok színes virágját életben tartsa.Lehetőleg semleges, könnyű talajba ültessük a növényt, és ahogy megjelennek az első virágok, néhány vékony karóval támasszuk meg a legnehezebb hajtásokat, nehogy eltörjenek szeles időben. Dugványozással lehet szaporítani, és ha rendesen ápoljuk, évről évre szebb lesz a virág.


Hortenzia, a virágok királynője >>>

Kóla, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlifajták >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »