Csipkebogyó, az ősz ajándéka | ![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Ordódy Eszter |
2012. október 24. szerda, 00:00 |
A csipkebogyó különleges növény, amelynek termése a főzés során is megtartja vitamin tartalmát, így készíthetünk belőle teát, lekvárt, sőt, akár bort is. Aki pedig inkább gyönyörködni szeretne a hajlékony ágakon megbúvó vörös bogyókban, meseszép őszi csokrokat, asztaldekorációkat és ajtódíszeket állíthat össze belőle.
A csipkebogyó valójában a vadrózsa áltermése, amelynek az első őszi fagyokkal érik be. Népies nevei a hecsedli, a csipke és a hecse. Színe változó: a halvány narancsszíntől a tűzpiroson át a mélybordó árnyalatokig terjed. Természetes C-vitaminban igen gazdag, de jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint is tartalmaz, ennél fogva kitűnő hatással van az immunrendszerre, kiváltképp az őszi időszakban, amikor a szervezet fokozottabban van kitéve a felső légúti betegségeknek és más fertőzéseknek. A csipkebogyó erősíti az érfalakat, és jó hatással van a keringésre, valamint az emésztésre.
Arcápoló krémek alapanyagaként is gyakran találkozhatunk vele, mivel a csipkebogyó magja olyan értékes olajokat tartalmaz, amely hatékonyan eltünteti a bőrhibákat, az apróbb ráncokat, pattanásokat és hajszálereket. Lassan eljön a csipkebogyó-szezon, ezért érdemes nyitott szemmel járnunk, és ha hozzájutunk, friss csipkebogyót vásárolnunk, amelyből azonnal fogyasztható teát készíthetünk. Természetesen a patikákban és a gyógynövényboltokban is vehetünk szárított hecsedlit, vagy filteres csipkebogyó teát, ezeket is érdemes iszogatni az hidegebb őszi-téli hónapokban.
Receptek Csipkebogyó tea6 púpozott teáskanál szárított csipkebogyót forrázzunk le 1 liter vízzel, és főzzük fedő nélkül 10 percig. Ha elkészült, várjuk meg, amíg kihűl, és frissen facsart citromlével, mézzel ízesítsük.
Csipkebogyó lekvár
A csipkebogyót megtisztítjuk, a szárát és a pici leveleket levágjuk, felezzük és kimagozzuk. A bogyókat forró vízben puhára főzzük, és áttörjük, legalább 2-3 alkalommal. A csipkebogyólevet felfőzzük cukorral, kilogrammonként 50 dkg cukorral. 20 percig főzzük takaréklángon, és üvegekbe töltve száraz dunsztba tesszük.
Kapcsolódó cikkek:
Rózsalekvár,
a különleges befőtt >>> |
Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Legfrisseb cikkek
Népszerű
2013.01.09.
|
|
![]() |
A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének... Tovább » |
2013.12.01.
|
|
![]() |
Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós... Tovább » |
2013.12.01.
|
|
![]() |
Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel... Tovább » |
2012.06.20.
|
|
![]() |
Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ... Tovább » |
Korábbi
2010.10.15.
|
|
![]() |
Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,... Tovább » |
2011.10.15.
|
|
![]() |
Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája... Tovább » |
2011.10.20.
|
|
![]() |
Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a... Tovább » |
2011.03.02.
|
|
![]() |
Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az... Tovább » |
2012.05.06.
|
|
![]() |
Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik... Tovább » |