Csodálatos zöld tea Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2012. április 16. hétfő, 00:00

Egy ősrégi kínai közmondás szerint "Jobb, ha az embert az ételektől fosztják meg három napig, mintha a teáját vonnák meg akár csak egy napra.". Ez a bölcselet magáért beszél, mégis, sokan vannak, akik nem ismerik a zöld tea csodatévő erejét.A legenda szerint a teaivás szokása az ősi Kínából ered. Úgy tartják, egy nap Sen-nung császár, kr.e. 2737-ben lágyan forró ivóvizét nézte (akkoriban a fertőzések elkerülése érdekében felforralták az ivóvizet), midőn a szél egy tealevelet fújt a forró vízbe, s ebből készült el "spontán" az első kínai tea, amely aztán az egyik legkedveltebb itallá vált. Természetesen azóta teafajták tucatjait fedezték fel, ám a kínaiak nagy része a zöld teára esküszik. Legkedveltebb teafajtájuk a  Camellia sinensis, amelynek leveleit napon szárítják, majd enyhén megsodorják, és a forrázás előtt összetörik a leveleket, hogy könnyebben kioldódjanak az aromák a forró vízben.

Csodatévő erő a zöld levelekben

Nincs még egy olyan étel vagy ital a világon, amelynek olyan erős egészségmegőrző- és támogató ereje lenne, mint a zöld teának. A kínaiak a zöld teát gyógyszerként használják ősidők óta olyan betegségek kezelésére, mint a depresszió vagy a kínzó fejfájás. Nadine Taylor írónő, Zöld tea: Természetes titokkal az egészségesebb életért című könyvében azt állítja, hogy a kínaiak már 4000 éve alkalmazzák a zöld teát az orvoslásban. A mai tudományos kutatások is azt bizonyítják, hogy a hosszú élet titka bizony a zöld tea fogyasztásában rejlik, és nem véletlen az, hogy az ázsiai országokban lényegesen magasabb az átlagéletkor, mint az európai országokban vagy az amerikai kontinensen. Náluk nem jellemző az allergia, a migrén, a pánikbetegség, mint ahogy ritkán látott betegség a magas vérnyomás vagy az agyvérzés. A vizsgálatok szerint mindebben nagy szerepe van a zöld teának.

1994-ben a Nemzetközi Rákellenes Intézet közleményében szerepelt egy vizsgálat, amely kimutatta, hogy a zöld tea fogyasztása 60 %-kal (!) csökkentette a nyelőcsőrák tüneteit a kínai nők és férfiak körében. A zöld tea olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely gátolja a rákos sejtek növekedését. Ezen túl csökkenti a koleszterinszintet, valamint javítja a (jó) HDL és a (rossz) LDL koleszterin arányát.


Mire jó zöld tea?

- rákellenes étrend kiegészítéseként

- fertőzések, influenza, nátha megelőzésére, megszüntetésére

- immunrendszer erősítése érdekében

- fogyókúra támogatása érdekében

- emésztési panaszok esetén

- segít megelőzni a fogszuvasodást


Mitől különleges a zöld tea?

A zöld tea titka abban rejlik, hogy polifenolokban gazdag, amely erős antioxidáns: ez megakadályozza a rákos sejtek növekedését, és megöli a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná az egészséges szöveteket. Hatékonyan csökkenti az LDL koleszterin szintet, és gátolja a káros szabad gyökök kialakulását. Segít a véralvadásban, így úttörő szerepet nyilvánítanak neki trombózisos és agyvérzéses betegek rehabilitációjában, ami kiemelten fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a szívroham és a stroke a világ első számú vezető halál-oka.

A zöld tea ázsiai népekre gyakorolt észbontó hatása a franciák vörös bor-fogyasztási szokásaihoz hasonlatos: a franciák étrendje ugyanis zsírokban gazdag, mégis lényegesebb alacsonyabb náluk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának aránya, mint bármely más országban. A megoldás náluk a vörösborokban rejlik, amelyet előszeretettel fogyasztanak az étkezéseik mellé, és amelyek a zöld teához hasonlóan igen gazdagok antioxidánsokban. Nos, egy 1997-es vizsgálat szerint a zöld teában rejlő hasznos anyagok dupla olyan erősek, mint a vörösborban találhatóké. Talán ezzel is magyarázható, hogy bár a japán férfiak 75%-a dohányos, jellemzően kevés náluk a szívbeteg.

A zöld tea leveleit másképp dolgozzák fel, mint a vörös és fekete tea leveleit, amelyeket gyakran erjesztenek az előállítás során. Ezzel szemben a zöld tea levelei sosem oxidálódnak, így megőrzik a hasznos vegyületeket a növényben. Káros hatása nincs, hacsak csekély koffein tartalmát nem tekintjük annak.

A legújabb kutatások szerint a zöld tea elősegíti a tartós és eredményes fogyást. Kutatók megállapították ugyanis, hogy azok a férfiak, akik zöld tea kivonatot fogyasztottak a mintaétrendjük során, kétszer annyi kalóriát égettek, mint akiknek az étrendjük nem tartalmazott zöld teát.


Cékla: a magyar Aloe Vera >>>

Fokhagyma, a vírusölő >>>

Vitamin-forrás >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.