Donald Sutherland 75 éves PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: O.E.   
2012. június 27. szerda, 00:00

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című filmekben szeretett meg, s bár azóta jó néhány évtized eltelt, a kanadai színész népszerűsége és sikere töretlen.


alt

Donald Sutherland 1935-ben született Kanadában, Saint Johnban Dorothy Isobel és Frederick McLae Sutherland gyermekeként. Ifjú korában nem vonzotta különösebben a színjátszás, így nem is tudhat maga mögött különösebb színházi vagy iskolai szerepléseket. Tanulmányait a Victoria College-ben és a Torontói Egyetemen végezte - itt kapott kedvet a színjátszáshoz, ezért belépett az egyetem színházi csoportjába. Végül mérnökként és drámai szakon végzett. Mire kézhez kapta a diplomáját, rájött, hogy nem akar mérnökként dolgozni, ezért Londonba ment, hogy színészetet tanuljon.

Első filmszerepeit a 60-as években kapta, ám az áttörést az 1967-es "A piszkos tizenkettő", amely világhírűvé tette a nevét. Néhány évvel később jött a M.A.S.H. és a Kelly hősei (amelyben Clint Eastwood és Telly Savalas voltak a partnerei), amelyekkel masszívan megerősítette helyét a hollywoodi élvonalbeli színészek között, s ettől kezdve kedvére válogathatott a neki tetsző szerepek között, a közönség tódult a fimjeire. Az elmúlt évtizedekben olyan kasszasikerek fűződnek a személyéhez, mint a Tű a szénakazalban (amelyben egy nagyon vonzó és trükkös kémet játszik), a JFK- A nyitott dosszié, a Hideghegy vagy a Parazita.

Magánéletét mindig nagy elánnal óvta a nyilvánosságtól, sosem szerepel pletykarovatokban vagy botrányok kapcsán különféle bulvármagazinok hasábjain. Második feleségétől ikrei születtek, akik ma már a negyvenes éveiket tapossák, és szintén a filmiparban tevékenykednek: Rachel, aki a kamerák mögött dolgozik, és az azóta szintén világhírű színésszé vált Kiefer (akit Jack Bauerként bálványoz a fél világ). A hetvenes években ismerte meg  jelenlegi társát, Francine Racette színésznőt, akitől három gyereke született: Rossif, Angus és Roeg.

A 76 éves és még fehér hajjal is rendkívül sármos Donald Sutherland ma is aktívan forgat és producerként dolgozik. Mindegy, milyen szerepet vállal, ha megjelenik a vásznon, az ember elhiszi, hogy világhírű tudóst, beteg pszichopatát, vagy akár vicces kedvű ex-űrhajóst lát... Isten éltesse őt még jó sokáig!

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »