Életet menthet majd a Ford B-Max? PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ford   
2012. február 15. szerda, 10:13

Az Európában a Ford B-Max-ban bemutatkozó Vészhelyzeti Asszisztenssel kiegészített SYNC rendszer baleset esetén Európa-szerte automatikusan kapcsolatot teremt a mentőszolgálatokkal, meggyorsítva a segítség helyszínre érkezését olyan körülmények között, amikor minden percen életek múlhatnak.


A Ford innovatív és kifinomult vezetősegítő és aktív biztonsági rendszereket kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy az autós csak a legfontosabb dolgokra koncentráljon – így csökken a stressz, kevesebb a zavaró körülmény, vagyis kisebb a balesetek esélye. Ám ha mégis bekövetkezne egy súlyos baleset, előfordulhat, hogy az autóban ülők nem tudnak beszélni a helyi 112-es segélyhívó szám operátorával. Európában, ahol számos különféle nyelvet használnak az emberek, rendkívül fontos, hogy a segélyhívást azonnal megértsék a helyi mentőszolgálatoknál. Ebben segít a Vészhelyzeti Asszisztenssel kiegészített SYNC rendszer.

Hogyan működik?

A Vészhelyzeti Asszisztenst úgy tervezték, hogy azonnal hívja a helyi 112-es segélyhívó számot, ha egy baleset során működésbe lép a légzsák, vagy a vészhelyzeti üzemanyagvezeték-elzáró rendszer.

A SYNC ilyenkor elemzi a fedélzeti GPS és a Bluetooth®-csatlakozású berendezések adatait, hogy azonosítsa a baleset pontos helyszínét. Ezután felhívja a mentőszolgálatot, és az információt az adott ország nyelvén továbbítja az operátor számára, megadva a helyszín GPS-koordinátáit.

A Vészhelyzeti Asszisztens akkor aktív, ha a SYNC rendszerhez Bluetooth®-csatlakozású, bekapcsolt mobiltelefon kapcsolódik.

A 112-es szám hívása előtt a SYNC az előre beállított nyelven kapcsolatba lép az autó utasaival, és 10 másodpercnyi időt ad nekik arra, hogy töröljék a segélyhívást. Ha az utasok ez idő alatt nem állítják le a folyamatot kézi vezérléssel, a SYNC automatikusan elindítja a segélyhívást.

A hívás fogadása után a SYNC az adott ország nyelvén rövid üzenetet játszik le, megadva a baleset helyszínének adatait, ezután  jármű utasai közvetlenül is beszélhetnek a 112-es segélyhívószám operátorával. Az így megadott információk alapján a segélyhívó szolgálat munkatársai már megfelelő segítséget küldhetnek.

Gyors és közvetlen

A SYNC Vészhelyzeti Asszisztens legnagyobb előnye a gyorsaság, a területi lefedettség és a soknyelvűség. A hívások közvetlenül a helyi 112-es operátorhoz futnak be, vagyis a SYNC Vészhelyzeti Asszisztens sokkal gyorsabban lép kapcsolatba a mentőszolgálatokkal, mint a konkurens rendszerek. A rövid bevezető üzenet az adott ország nyelvén szólal meg. A rendszer több mint kétszer annyi európai országban működőképes, mint bármely más berendezés, sőt néhány Európán kívüli országban is használható.

Nincs havi díj

A Vészhelyzeti Asszisztens működéséhez nincs szükség havonként fizetett díjra; a rendszer a jármű egész élettartama alatt működőképes marad, hiszen a SYNC az autós mobiltelefonját használja.

A Vészhelyzeti Asszisztens balesetet követő aktiválódása utáni működésének folyamata:

  1. Működésbe lép a légzsák, vagy a vészhelyzeti üzemanyagvezeték-elzáró rendszer
  2. Aktiválódik a Vészhelyzeti Asszisztens
  3. A SYNC a GPS és a mobiltelefon segítségével meghatározza a jármű pontos helyzetét
  4. A SYNC értesíti az autó utasait (az általuk beállított nyelven), majd megkezdi a vészhelyzeti hívást
  5. A SYNC mikrofonos kapcsolaton keresztül biztosítja a kommunikációt a jármű utasai és a vészhelyzeti operátor közt
  6. A SYNC az általa kiválasztott helyi nyelven elküldi az előre felvett üzenetet
  7. A hívás és a koordináták közvetlenül a helyi 112-es operátorhoz futnak be
  8. A berendezés a hívás előtt visszaszámol, s ezalatt a hívás törölhető
  9. Az utasok akkor is folytathatják a telefonbeszélgetést, ha közben elhagyják a járművet
Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »