Elvis, a Cadillac szerelmese Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. október 10. hétfő, 10:49

Elvis Presleyről a legtöbb embernek a Rock and roll, Priscilla, Graceland vagy a Blue Suede Shoes jut eszébe, noha a Király igen gazdag gépjármű parkkal rendelkezett, amelyek közül a legtöbb ma is a világ leghíresebb autói közé tartozik. Otthonában "csak Cadillac-ből" legalább harminc darabot tartott, de helyet kapott a garázsában számos más luxusautó is: Stutz Blackhawk, BMW, Rolls Royce és Mercedes-Benz 600.Elvis imádta az autókat, motorokat, golfkocsikat, de még a traktorokat is, és egyre felfelé ívelő karrierje lehetővé tette, hogy idővel bármit megvegyen, amihez csak kedve szottyant. A Király nagyvonalú ember volt, aki gyakran ajándékozott szebbnél-szebb luxusautókat szeretteinek, rokonainak, barátainak, sőt, nem ritkán idegeneknek is.

Elvis Rose - Pink Cadillac Fleetwood Series 60

1955 márciusában Elvis megvette élete első rózsaszín-fehér Cadillac-jét, amely azonban néhány hónappal később, júniusban Hope és Texarkana között félúton leégett, így - bár szerencsére senki nem sérült meg - az autó használhatatlanná vált. Érdekes momentuma az eseménynek, hogy Gladys (Elvis anyja) megálmodta a balesetet, és izgatottan hívta a fiát, hogy mi történt...

A második rózsaszín Cadillac, amit a Király megvásárolt, ma a világ leghíresebb autója. Eredetileg kék volt, fekete tetővel, ám Elvis babarózsaszínre festtette és az édesanyjának ajándékozta.

1954 Cadillac Series 75 Fleetwood Limousine

1956-ban vásárolta a halványsárga Fleetwood limuzint, amely eredetileg kék volt. Szegény autóval igen cudarul bántak, mert a Gracelandba való költözés során csirkéket, pulykákat, kacsákat szállítottak vele, így a kocsi belseje madárürülékben úszott a "munka" végeztével. Noha alaposan kitakarították, a kocsi "lelke" belehalt ebbe a kalandba, többé már sosem volt a régi, és a Király sem kedvelte többé -  helyette vett egy másikat.

Elvis a luxus limuzinnal

Később, a hatvanas-hetvenes években még számtalan limuzint vásárolt, amelyekben 10 lemezt lejátszó hifi, hűtő, cipőszekrény, kazettás magnó, forgatható TV volt, s a hűtőrácsuk, valamint a dísztárcsák és a fényszóró keretek 24 karátos aranyból készültek. A külső, gyöngyház fényű festék állítólag 40 különböző rétegből állt...Egy-egy ilyen autó ára akkoriban 100.000 dollárra rúgott.


Messerschmitt

1956 Memphisben vásárolta meg Elvis a különleges kinézetű, lehajtható tetejű tűzpiros Messerschmitt-jét, amelyet előszeretettel tanulmányozott és vezetett.

1956 Cadillac Eldorado

Elvis és June Juanico szépségkirálynő Houston-ban vették ezt az autót 10 ezer dollárért. Az énekes imádta ezt a márkát, később több színben is vásárolt belőle. Kedvence volt a "szőlő-színű", egészen egyedi, lila Cadillacje, és a türkizkék, amely ma is megtekinthető Graceland autós múzeumában.


1956 Cadillac Eldorado - a szőlőszínű csoda, fehér monogramos belsővel

1956 Cadillac Eldorado, világoskékben


BMW 507 BMW Gloeckler

BMW 507 BMW Gloeckler, Graceland

Elvis első BMW 507-esét Németországban próbálta ki 1958 decemberében. A fehér autót később egy pirosra cserélte, amelynek motorját a sztár napi használatához igazították - minthogy alapból versenyekre lett kalibrálva.

1960 Lincoln Continental Mark 5

1959 nyarán ezzel a fehér Lincoln Continental-lal gyarapodott az énekes autógyűjteménye, amelyet németországi katonai szolgálata során rendelt meg a Ford Motor Companytól. Az autó légkondicionált volt, és sötétített elektromos ablakkal rendelkezett, ami nagy kuriózumnak számított abban az időben.

Rolls Royce Phantom V, Graceland

Rolls Royce Phantom V - és Elvis, a büszke tulajdonos

1965-ben a Király 5 évre szóló szerződést írt alá Hal Wallis-sal, s hogy megünnepelje, egy Beverly Hills-i kereskedőtől vásárolt egy Rolls Royce Phantomot, aztán többet is..., amelyeket aztán akár 4-5 alkalommal is átfestetett-fényeztetett, kedve, s hangulata szerint, nem törődve azzal, hogy ez milyen drága mulatság.

1962, Ford Thunderbird

Ford Thunderbird - ahogy a Király vezeti :-)

1962-ben Elvis vásárolt egy piros színű, fekete belsős Ford Thunderbird-öt, amit egy prospektusban látott meg először, és a saját elmondása szerint első pillantásra beleszeretett. Az autó mozgatható kormányoszloppal rendelkezett, és 6.284 dollárt kóstált. Később technikai problémái adódtak a kocsival, ezért visszavitte a kereskedőhöz, és követelte vissza a pénzét. Mint később kiderült, más vásárlóknak is gondjai akadtak a futóművel, így Elvis visszakapta a Ford árát.

Mercedes-Benz 600


Mercedes-Benz 600, a jégkék csoda

1969-ben vásárolta a Mercedes-Benz 600-at, amely az autóipar csúcsát szimbolizálta. Bevezetésének idején nem volt párja a világon, leszámítva a Rolls-Royce-ot és néhány amerikai luxus limuzint. Az autó további érdekessége az volt, hogy sosem a tulaj, hanem egyenruhás sofőr vezette, akit egy elektromos ablak választott el a hátsó térben elhelyezkedő utasoktól.

Stutz Blackhawk, Graceland

Stutz Blackhawk - az új tulajdonossal, Elvissel

Elvis volt az első amerikai, aki megvásárolta a maga Stutz Blackhawk-ját. Ez volt a kedvenc autómodellje a '70-es években, és csak 1973-ban négy darabot vásárolt belőle. A legelső autója valójában egy gyártás előtti prototípus volt, amit a sztár türelmetlenül várt, hogy megkaphasson, végül ő lett a reklámarca az újonnan megjelent luxus-csodának.

Vörös és arany - a leghíresebb Stutz Blackhawk III

Leghíresebb darabja az 1973-mas Stutz Blackhawk III volt, amelyet az énekes 1974-ben vásárolt meg, és különlegessége abban rejlett, hogy vörös bőr belsőjét 18 karátos arannyal díszítették.

De Tomaso Pantera

A kanárisárga De Tomaso Pantera sportautót a sztár 1974-ben 2,400 dollárért vásárolta barátnőjének, Linda Thompson-nak. Ez az autó merőben eltért Elvis korábbi autócsodáitól, egyesek szerint soha nem is vezette, de arra jónak tartotta, hogy Linda ezzel furikázza őt az általa megjelölt célállomásokra.

1977. Cadlillac Seville

Elvis utolsó autója a fenti képen látható, 1977-ben vásárolt bordó-ezüst színű, fehér belsős Cadillac Seville volt.

Kapcsolódó cikkek:

Graceland - Elvis Presley otthona képekben >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.