Előzzük meg a lúdtalpat! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Miklós   
2013. május 02. csütörtök, 00:00

A két lábon állás és járás az emberre jellemző mozgásforma, ám nem mindegy, milyen cipőben járunk, milyenek az alkati adottságaink, illetve milyen szinten terheljük talpainkat. A megelőzést pedig nem lehet elég korán megkezdeni.


Talpaink egészségéről és a lúdtalp, illetve a lábainkkal kapcsolatos problémákról dr. Pásztor Éva ortopéd orvossal beszélgettünk.

- Mitől lesz úgymond "strapabíró" a talpunk?

- A láb rugalmasságát, a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodását a láb hosszanti és haránt boltozata biztosítja. Fenntartásában statikus /csontok, ízületek/ és dinamikus tényezők  /izmok/ játszanak szerepet.

- Mitől lesz valaki lúdtalpas?

- A boltozatokra ható testsúlyterhelés egyformán oszlik el. Ha ez az egyensúly megbomlik,”lúdtalp”alakul ki. Hirtelen testsúlynövekedés, szalaggyengeség, hosszan tartó inaktivitás/betegség/, izombénulás, de rosszul felépített cipő viselése is segít a boltozatok lesüllyedésében.


- Létezik "rossz cipő", ami elősegíti a lúdtalp kialakulását? Mire kell egyáltalán ügyelnünk, ha cipőt vásárolunk?

- Ha a cipő sarokrésze a bokát befelé dönti, megteremtődik a hosszanti boltozat süllyedésének lehetősége. A magasabb sarok a haránt boltozat túlterheléséhez, az előláb kiszélesedéséhez vezet. Figyelemmel kell lenni  az egyéni  adottságokra is, mint a széles, vagy keskeny láb, alacsonyabb vagy magasabb boltozat.   Sokszor a kialakult bütyök vagy kalapácsujj esztétikai látványa sem elhanyagolható.

- Egyre gyakrabban hallani, hogy betonon való futás roppant egészségtelen...

- Ez így van. A sima és kemény útburkolat ugyanis  is a lábizmok elgyengüléséhez vezet.

- Mi a helyzet a kisbabák és a kisebb gyerekek talpával?

- Csecsemőknél a boltozatok még nem alakultak ki, a láb formáját a zsírpárna határozza meg. Öregujjukkal még egy éves kor után is  tudnak fogni. Felállásnál, a járás kezdetén a gyermekek lába sokszor teherviselő képességükön túl van terhelve, és nehezen tudnak a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni. Óvodás, iskolás kor elején is hasonló problémák adódnak, míg a pubertásban kialakuló panaszok hátterében sokszor  a növekedés és a testsúly gyarapodása  áll.- Milyen panaszokból gyanakodhatunk arra, hogy a háttérben komolyabb elváltozás áll?

- Gyakori panasz a  fáradékonyság, éjszakai lábikra görcs, felkeléskor fájdalom a talp területén és a magasabban lévő ízületekben is. Gyakran a lesüllyedt boltozatok  a felelősek a deréktáji fájdalmakért is. Nagyfokú lúdtalp csökkenti a mind a gyerekek, mind a felnőttek fizikai teljesítményét.


- Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a lúdtalpat és a többi problémát?

- Megelőzése olyan cipő viselésével lehetséges, amely biztosítja a megfelelő sarokállást. Fontos a láb izomzatának megerősítése tornával, lábujjhegyen járással, egyenetlen talajon mezítláb járással.


- Hogyan kezelik a lúdtalpat?

- Kezelése során  a lábak teherbíró képességének helyreállítására, a fájdalom megszüntetésére törekszünk. Fontos, hogy a láb alkalmas legyen cipő viselésére. Gyermekeknél  4 éves kor után korrigáljuk lúdtalpbetéttel a  helytelen sarokállást, a felnőtteket pedig a lábukra készített ma már főleg különböző jellegű műanyag betéttel kezeljük.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »