Előzzük meg a lúdtalpat! Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Miklós   
2013. május 02. csütörtök, 00:00

A két lábon állás és járás az emberre jellemző mozgásforma, ám nem mindegy, milyen cipőben járunk, milyenek az alkati adottságaink, illetve milyen szinten terheljük talpainkat. A megelőzést pedig nem lehet elég korán megkezdeni.


Talpaink egészségéről és a lúdtalp, illetve a lábainkkal kapcsolatos problémákról dr. Pásztor Éva ortopéd orvossal beszélgettünk.

- Mitől lesz úgymond "strapabíró" a talpunk?

- A láb rugalmasságát, a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodását a láb hosszanti és haránt boltozata biztosítja. Fenntartásában statikus /csontok, ízületek/ és dinamikus tényezők  /izmok/ játszanak szerepet.

- Mitől lesz valaki lúdtalpas?

- A boltozatokra ható testsúlyterhelés egyformán oszlik el. Ha ez az egyensúly megbomlik,”lúdtalp”alakul ki. Hirtelen testsúlynövekedés, szalaggyengeség, hosszan tartó inaktivitás/betegség/, izombénulás, de rosszul felépített cipő viselése is segít a boltozatok lesüllyedésében.


- Létezik "rossz cipő", ami elősegíti a lúdtalp kialakulását? Mire kell egyáltalán ügyelnünk, ha cipőt vásárolunk?

- Ha a cipő sarokrésze a bokát befelé dönti, megteremtődik a hosszanti boltozat süllyedésének lehetősége. A magasabb sarok a haránt boltozat túlterheléséhez, az előláb kiszélesedéséhez vezet. Figyelemmel kell lenni  az egyéni  adottságokra is, mint a széles, vagy keskeny láb, alacsonyabb vagy magasabb boltozat.   Sokszor a kialakult bütyök vagy kalapácsujj esztétikai látványa sem elhanyagolható.

- Egyre gyakrabban hallani, hogy betonon való futás roppant egészségtelen...

- Ez így van. A sima és kemény útburkolat ugyanis  is a lábizmok elgyengüléséhez vezet.

- Mi a helyzet a kisbabák és a kisebb gyerekek talpával?

- Csecsemőknél a boltozatok még nem alakultak ki, a láb formáját a zsírpárna határozza meg. Öregujjukkal még egy éves kor után is  tudnak fogni. Felállásnál, a járás kezdetén a gyermekek lába sokszor teherviselő képességükön túl van terhelve, és nehezen tudnak a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni. Óvodás, iskolás kor elején is hasonló problémák adódnak, míg a pubertásban kialakuló panaszok hátterében sokszor  a növekedés és a testsúly gyarapodása  áll.- Milyen panaszokból gyanakodhatunk arra, hogy a háttérben komolyabb elváltozás áll?

- Gyakori panasz a  fáradékonyság, éjszakai lábikra görcs, felkeléskor fájdalom a talp területén és a magasabban lévő ízületekben is. Gyakran a lesüllyedt boltozatok  a felelősek a deréktáji fájdalmakért is. Nagyfokú lúdtalp csökkenti a mind a gyerekek, mind a felnőttek fizikai teljesítményét.


- Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a lúdtalpat és a többi problémát?

- Megelőzése olyan cipő viselésével lehetséges, amely biztosítja a megfelelő sarokállást. Fontos a láb izomzatának megerősítése tornával, lábujjhegyen járással, egyenetlen talajon mezítláb járással.


- Hogyan kezelik a lúdtalpat?

- Kezelése során  a lábak teherbíró képességének helyreállítására, a fájdalom megszüntetésére törekszünk. Fontos, hogy a láb alkalmas legyen cipő viselésére. Gyermekeknél  4 éves kor után korrigáljuk lúdtalpbetéttel a  helytelen sarokállást, a felnőtteket pedig a lábukra készített ma már főleg különböző jellegű műanyag betéttel kezeljük.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.