Feng shui: növények a lakásban PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. április 16. hétfő, 04:00

A megfelelően kiválasztott szobanövények nem csak hangulatosabbá teszik otthonainkat, és tisztítják a levegőt, de javítják az egyes helyigésekben keringő csí-t, pozitív hatást gyakorolva ezzel a házban élők életére.


A növényeknek meghatározott szerepe van az életenergia áramoltatásában, de nem mindegy, milyen fajtákat választunk. A feng shui elvei szerint érdemes kerülni a szúrós, tüskés növényeket (pl. kaktuszokat), mivel ezek a negatív energiát erősítik. Helyettük inkább dús, kövér, kerek levelű virágokat és szobanövényeket válasszunk, amelyek jó hatással vannak az élettereinkre. A kerek levelek a "kerek egészt", a jólétet, egészséget, boldogságot szimbolizálják a feng shui tanai szerint, ezért célszerű azokba otthonunk minden helyiségébe tenni ezekből a növényekből.


Fontos, hogy mindig egészséges, szép példányokat válasszunk, és rendszeresen ápoljuk őket, mivel a kiszáradt vagy rohadó-félben lévő virágok többet ártanak, mint használnak! Sötétebb helyekre vásárolhatunk ízléses selyem virágokat is, amelyek ugyan nem olyan erős hatásúak, mint élő társaik, de azért - szépen elrendezve - ezek is hatnak a különféle életterületekre. Futókkal és csüngő növényekkel ellensúlyozhatjuk azokat az építészeti hibákat, amelyek a térrendezés ősi tanai szerint nem szerencsések - így az éles kiszögelléseket, túl meredek lépcsőket, sötét, fénytől elzárt zugokat, és szűk helyiségeket.

Bambusz

Bár a bambusz nem kifejezetten kerek levelű növény, a keleti népek szerint szerencsét hoz, bármely faját neveljük is otthonunkban. Amennyiben a növényt arany vagy vörös szalaggal átkötjük, erősebben pozitív változásra számíthatunk az anyagi helyzetünkben. A bambusz fás szára a születést, a gyors regenerálódást is jelképezi, ezért az egészség sarokban kifejezetten jó helyen lehet.


Pálmák

Sajnos hazánk klímája nem igazán kedvez a pálmafélék tartásának, de a ház napfényesebb, melegebb részeiben tarthatunk különféle házi pálmákat. Ezek levelei ugyan első blikkre szúrósnak tűnhetnek, de mivel "legyezővé" állnak össze, a feng shui szerint harmonikus növénynek minősülnek.


Jáde növény

A kerek, húsos levelű szobanövények nemcsak szépek, de kiemelkedően pozitív hatásúak. Pénzérme formájú, kerek levelei gazdagságot, bőséget vonzanak az életünkbe.

Fikusz

A magyar lakások nagy részében találunk fikuszt, ennek talán az lehet az oka, hogy e szépséges, nagyra növő szobanövény nem különösebben kényes, ám nagyon meghálálja a törődést, hiszen akár több méteres, kövér cserjévé nőhet. A dús növény jó hatással van az összes életterületre, így bárhol használhatjuk.


Spathiphyllum (Béke liliom)

Mutatós, nőies növény, amelynek fehér, különlegesen szép virágai nyílnak, ezért kiemelten ajánljuk hálószobákba, lehetőleg világos, napfényes helyre. Jó hatással van a nőies energiákra és a párkapcsolatra.


Sárkányfa (Dracaena)

A sárkányfa leveleinek tölcsérszerű elrendezése feltörő gejzírre vagy forrásra emlékeztetnek, ezért jelentős mértékben felpezsdítik a csí-t. Érdemes olyan területre tenni, amely valami miatt "támogatásra szorul": éles falak elé, vagy túl meredek lépcsőkkel szemben.


Csüngő/ futó növények

A zöld csüngő- vagy futó növények remek hatással vannak az energiára, ráadásul olyan helyekre is aggathatjuk őket, ahol alapvetően nem lenne hely számukra. Gyors növekedésüknek hála, jótékonyan befolyásolják a tanulás, kreativitás területét, segítik a művészi ambíciókat.


Feng Shui tippek


- A bejárati ajtó körül elhelyezett dézsás és csüngő virágos növények jó hatással vannak az emberi kapcsolatainkra. Ez az a hely, amit először látnak az otthonunkba érkező emberek, és bár nyíltan senki sem mondja, az első benyomásait rólunk, innen szerzi...

- Minden éles fal és sarok, valamint az un. "holt terek" elé helyezzünk dús, zöld növényeket, hogy ezzel tompítsuk a negatív energiát.

- Dobjuk ki az elszáradt növényeket, cseréljük ki a törött kaspókat! Ha friss virágokat szeretünk az asztalra tenni, mindig cseréljük ki az elkókadt, szirmait lehullató példányokat!

- Jó hatással van házunk energiáira, ha gyógynövényeket tartunk, hiszen ezek nem csak minket gyógyítanak, de tisztítják a ház csí-jét. A kamilla és a körömvirág nagyon szépen mutat cserépben is, akár a nappaliban, a levendula pedig a nyugodt alvást és az ellazulást biztosítja a hálószobában.

- Amennyiben mindenképp szeretnénk tüskés, szúrós növényeket tartani, pl. kaktuszokat vagy cserepes rózsát, helyezzük őket az ablakpárkányra, a hívatlan vendégek és a betolakodók ellen.


Feng shui és a tükrök >>>

Feng shui és a lépcsők >>>

Feng shui a fürdőszobában >>>

Feng shui a babaszobában >>>

Feng shui és a bejárat >>>

Feng shui a konyhában >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »