Graceland: Elvis Presley otthona képekben PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. július 07. csütörtök, 08:32

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes családjával, ma múzeumként üzemel, így bepillantást nyerhetünk a világ első (és valószínűleg a legnagyobb) rocksztárjának a mindennapjaiba, vagyis a régmúlt idők emlékeibe, amelyek ma is beszédesek.


Graceland Memphisben található, az Elvisről elnevezett sugárúton, a 3764-es szám alatt. A kastélynak is beillő kúria egy 5,6 hektáros, ősfákkal borított birtokon fekszik, amely annak idején Elvisnek nyújtott nyugalmat és békét a fellépéseit követő hisztéria idején. Itt élt szüleivel, népes személyzetével, feleségével, Priscillával és kislányával, Lisa Marie-vel, és itt fejezte be földi pályafutását is, 1977. augusztus 16-án...


A hatalmas területen álló, fehér oszlopos kúria 1982. június 7 óta üzemel múzeumként, amelyet az ex-feleség, Priscilla kezel. Az ő ötlete volt, hogy Graceland nyissa meg kapuit az emberek felé, és engedjék meg mindazoknak, akik szerették és tisztelték Elvist, hogy halála után részesei legyenek az emlékének.1991 óta Graceland felkerült az USA leglátogatottabb történelmi emlékműveinek listájára, és talán hihetetlen, de népszerűségével rég lekőrözte a Fehér Házat is... Évente közel 600 ezer látogatót vonz a Király néhai otthona.

Graceland neve az SC Toof nyomdai cég tulajdonosának Grace nevű lányától ered, róla nevezték el szülei annak idején a hatalmas birtokot. Ők vezették akkoriban a Memphis Daily Appeal-t. Grace-ről azonban a föld unokahúgához, Ruth Moore-hoz "vándorolt", aki férjével, Dr. Thomas Moore-ral építette fel a jelenleg is látható gyarmati stílusú kastélyt. A kastély mészkőből épült, összesen 23 szoba (ebből 8 hálószoba fürdőszoba) található benne. A bejáratot 4 impozáns oszlop díszíti, amelyhez 2 kőoroszlánnal övezett lépcsősor vezet.


A birtok megvásárlását követően Presley módosításokat végeztetett az épületen, hogy otthonát a saját ízlésére formálja: így került a zenei témájú kovácsolt vas kapu a bejárathoz, a kőborítás az épület falaira, a hatalmas kerti medence a ház mögé, és a híres "Dzsungel szoba" az alsó szintre. (Utóbbit később stúdióvá alakították, itt vette fel a Király az utolsó két albumát.)A parkban található a Bernard Grenadier által tervezett un. Meditációs kert (bár inkább Emlékek Kertjének fordítanánk), ahol Elvis, a szülei: Gladys és Vernon, valamint a nagymama vannak eltemetve. Egy kis kő állít emléket Elvis születéskor elhunyt ikertestvérének, Jesse Garon-nak.

Az egykori barátok szerint Elvis igencsak sok időt töltött ezen a helyen: amikor súlyos nehézségek gyötörték, vagy komoly döntések előtt állt, mindig ide jött meditálni, és erőt meríteni eltávozott szeretteitől. (A kert 1978-ban, Elvis halála után egy évvel nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.)


Bár a kritikusok a birtok megnyitása óta fanyalognak, és ízléstelennek, rikítónak, "bordélyháznak" nevezik Graceland-et, a rajongók és az érdeklők százezreit ez mit sem zavarja... tény, hogy Elvis pályafutásának vége felé igencsak kedvelte az arany és a vörös színeket, valamint a gazdagon díszített ruhákat, ékszereket, kiegészítőket és lakberendezési tárgyakat, de lássuk be, szíve joga volt úgy élni a saját vagyonából, ahogy neki jól esett. :-) (Másrészt sokak szerint a "giccses" enteriőrök nem Presley, hanem barátnője, Linda Thompson ízlését "dicsérik".)


Graceland területe az eredeti 953,7 m2-ről 1,630 m2-re nőtt mára, és az épület-komplexum folyamatosan bővül: egyrészt folyamatosan felújítási munkálatok zajlanak az egész birtokon, másrészt 500 szobás szálloda épül (a korábbi, 128 szobás Heartbreak Hotel helyén) és egy high-tech múzeum az ősfás parkban.Elvis első otthona, amelyet a saját keresetéből vett, 40.000 dollárba került, ám televíziós szerepléseit követően hírneve, s ezzel vagyona is sokszorosára nőtt, így hamarosan megengedhetett magának bármit, amire csak kedve támadt. Noha a Presley famíliát minden szomszéd szerette, hamarosan az egész utca megszenvedte a rajongók állandó zaklatását, ezért kezdett el Elvis olyan ingatlant keresni, amely olyan nagy és csendes, hogy biztonságot és nyugalmat képes nyújtani az egész családnak. Graceland-et voltaképp Gladys és Vernon találták: a birtok néhány mérfölddel volt csak túl Memphisen, ráadásul belefért az Elvistől kapott 100.000 dolláros keretbe, így minden szempontból ideális volt.


Graceland sokat látott a Presley család, és az énekeshez csapódott "Memphis-i klán" mindennapjaiból... miután Elvis anyja, Gladys meghalt, apja, Vernon feleségül vette Dee Stanley-t, akivel jó néhány évig itt éltek Elvis népes baráti társaságával egyetemben, akárcsak Elvis neje, Priscilla, aki egészen az 1972-ig, azaz a válásukig a birtokon lakott kislányukkal, Lisa Marie-vel, akinek ez a ház volt az első otthona. (Később Lisa az édesanyjával Kalifoniába költözött, ám minden Karácsonykor a család Graceland-en gyűlt össze, hogy együtt töltsék az ünnepeket.)


A Király mértéktelenül szórta a pénzt: magának és embereinek autókat, arany ékszereket, gazdagon díszített, márkás ruhákat vásárolt, és többnyire sosem tudta, hogyan kellene kezelnie az addigra hatalmasra duzzadt vagyonát... bár apja némiképp visszafogta a tékozlástól és az esztelen költekezéstől, Elvist hamarosan utolérte a végzete: fellépések híján bankszámlája apadni kezdett, és idővel veszélybe került a megszokott jólét, a mesés birtok, és a megannyi autó fenntartása.


A rózsaszín Cadillac Gladys autója volt, aki imádott fiától kapta ezt a meseszép ajándékot, és amelyről korábban talán álmodozni sem mert...

Elvis egyik kedvenc helyisége a tv-szoba volt, ahol egyszerre több készüléket is nézhetett, és közel volt a bárpult is, ahol kedvére iszogathatott. A tévékben azonban nem "csak" a szokványos műsorokat lehetett fogni - a bekamerázott birtok összes képe is ide futott be.

A dzsungel szoba az "ejtőzésre" szolgált. A Király itt tudott teljesen kikapcsolódni, olyannyira, hogy e szobát turnéi során a szállodákban is "megépíttette" magának, hogy amíg ott tartózkodik, Graceland-en érezze magát. (A szoba teljes felszerelése szállítható volt, így nem csupán hasonlót, hanem mindig ugyanezt a szobát építették meg Elvisnek.)

Elvis kiemelt gonddal felügyelte, milyen ételeket tartanak a konyhában és a kamrában. Minden héten maga állította össze a bevásárló listát, voltak azonban fix tételek, amelyet mindig megkövetelt. Ezek a következők voltak:
- fagyasztott darált hús,
- Pepsi,
- frissen facsart narancslé
- kekszek, aprósütemények
- hamburger zsemle, hozzá való hússal,
- savanyúság, hagyma, burgonya
- friss gyümölcs
- virsli
- tej
- szalonna
- mustár, mártások, mogyoróvaj
- banán puding, fagyi (csoki és vanília)
- rágógumi, szivar, cigarettaGraceland (és sok millió rajongó) életében valószínűleg örökre megmarad 1977. augusztus 17-e... a nap, amikor az ereje és élete teljében járó Elvis Presley, a rock legnagyobb valaha élt királya, váratlanul, a saját fürdőszobájában meghalt. (Az ominózus fürdőszoba és a hozzá tartozó hálószoba az emelettel egyetemben kegyeleti okokból nem látogatható.) Az okokat a mai napig megkérdőjelezik, ám a boncolási jegyzőkönyvet (ki tudja, miért?), 50 évre titkosították. Egyes találgatások szerint a maffia tette el láb alól az énekest, mivel édesapjával együtt koronatanúk voltak egy büntetőperben, mások szerint otthonában gyilkolták meg a saját gyógyszereivel, míg a hivatalos verzió végzetes szívrohamról szólt... vannak, akik úgy vélik, Elvis ma is él... heti rendszerességgel érkeznek beszámolók a világ minden tájáról, mondván, látták Elvist, aki minden bizonnyal a tanúvédelmi program keretében menekült el saját, terhessé vált, kényelmetlen életéből...


Graceland jó kezekbe került, hiszen Priscilla a csődtől és az eladósodással együtt járó elárverezéstől mentette meg a családi birtokot, s ezzel létrehozott egy olyan meseszép birodalmat, amely örökre megőrzi Elvis Presley emlékét. Az ide látogatók fülhallgatón keresztül ismerhetik meg a szép arcú, tehetséges fiú sorsának legfontosabb mérföldköveit, hallhatják a legismertebb számait, és a saját szemükkel láthatják, hogyan élt a valaha született legnagyobb rocklegenda...

Winchester lidérces háza >>>

Freddie Mercury: Én legenda leszek, kedves gyermekem! >>>

Boldog születésnapot, Kurt! >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »