Hasfájós a baba - mit tegyünk? Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. május 29. kedd, 00:00

Szinte minden újdonsült szülő átéli azt a kellemetlen érzést, amikor újszülött, vagy nagyobbacska babája makacs hasfájással küzd, és nem tud mit tenni ellene.


Az újszülöttek bélrendszere még fejletlen, és nehezen emészt meg olyan tápanyagokat, amik számára nehéznek bizonyulnak, és amit a mama talán észre sem vesz. Az anyatejes babák gyakran hasfájósak, ami összefügghet az édesanya táplálkozásával. Célszerű ezért a szoptatási időszakban nagyon körültekintően táplálkozni, kerülve a puffasztó, csípős, túlságosan fűszeres vagy különleges ízű ételeket, hiszen minden ilyen anyag átmegy az anyatejbe, megzavarva ezzel a baba nyugodt pihenését, emésztését és fejlődését.


Mit tehetünk, ha már fáj a baba hasa?


Édeskömény tea

Sok anyuka a patikákban kapható, kifejezetten babák számára készült édeskömény teára esküszik. A gyógyteából egy filternyit kell leforrázni forrásban lévő babavízzel, 10 percit állni hagyni, majd lehűteni, és kevés babavízzel felhígítva a csecsemőnek egész nap - igény szerint - adni. A hiedelmekkel ellentétben a tea nem árt a szoptatásnak, viszont segít megnyugtatni a belek puffadását, és könnyíti az anyatej (vagy a tápszer) megemésztését.


Babamasszázs

Segíthet a baba hasfájásán a könnyed masszázs. A babát először a hátára kell fektetni, felhúzni a hasa irányában a lábacskáit, és gyengéden simogatni a pociját, körbe-körbe, az óra járásával megegyezően. Amennyiben a hátán kényelmetlenül érzi magát a kicsi, próbáljuk meg az oldalára fektetni, és így simogassuk a hasát, amíg a baba megnyugszik és megkönnyebbül.


Büfiztetés

Az édesanya vagy az édesapa vállán minden baba megnyugszik. Sok kisbaba nagyon gyorsan szopizik, rengeteg levegőt benyelve ezzel, ez is oka lehet a kellemetlen felfúvódásnak vagy rossz közérzetnek. Vegyük a babát a vállunkra, a popsiját támasszuk meg az egyik, a hátát pedig a másik kezünkkel, és sétálgassunk vele, amíg jobban lesz. A csecsemők többsége ebben a pozícióban remekül tud büfizini, és általában egy-egy kiadósabb bukással meg is oldódik a feleslegesen bent ragadt levegő felbüfizése.
A tápszeres babák etetése közben a megfelelő levegő-áteresztős cumisüveg véggel megelőzhetjük a levegő-benyelési problémát, ezért érdemes nagyon jó minőségű cumisüveg szettet venni.


Ringatás az alkaron

A babás könyvek gyakran megemlítik az alkarra fektetett baba pózt, amikor a kicsi feje az alkarunkon van, hasa a tenyerünkön, keze és lába pedig lefelé lóg (mint a fán alvó párducoknak). Gyakorló szülőktől ritkán hallani, hogy hatékony lenne ez a helyzet, de ki kell próbálni, hátha épp a mi babánknál válik majd be?


Melegíthető zselé

A patikákban kapható zselés tasakok sok mindenre jók: láz esetén, jól behűtve hatékonyan enyhítik a lázat és a fejfájást, hasfájás és fülfájás esetén pedig langyosra melegítve hamar enyhítik a kisugárzó fájdalmat. A zselés tasakot forró vízben melegítsük fel kellemesen langyos állagúra, csavarjuk textilpelenkába, és úgy tegyük a meleg rongyot a baba hasára.


Általános jó tanács: a szeretet. A sokat babusgatott kisbabák sokkal hamarabb megnyugszanak, mint azok a kisbabák, akiket hagynak, "hadd sírják álomba magukat". A szoptatós kismamák kérjenek tanácsot a védőnőktől, és igyekezzenek minél egyszerűbb, vitamindús és egészséges étrendet követni.

Hogyan válasszunk cipőt a babának? >>>

Influenzás a baba >>>

Koszmós a baba haja? >>>

Mit jelent a baba-beszéd? >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Anna  - Hasfájás   |2013-06-23 17:37:57
Sziasztok!
Mi is a hasfájósok népes táborát gyarapítottuk egész a múlt hétig. A kislányom három hetes és öt napos. Amikor két hetesek lettünk nagyon fájt a hasa, erölködött, kemény volt a pocikája. Mindenféle szélhajtót kipróbáltunk, de csak a Colief csepp segített! Remélem már nem is jönnek vissza a problémái!
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.