Hogyan válasszunk cipőt a babának? PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2010. október 18. hétfő, 17:14

A cipőválasztás kardinális kérdés egy kisgyermek életében, ezért nem mindegy, mikor, milyen szempontok szerint választjuk ki az első lábbelijét a kicsinek, hiszen talpa, bokaízületei és a járás-stabilitása múlhat ezen a későbbiekben.
Kocsicipő

A babák első cipője az un. kocsicipő, amit akkor adunk a picire, ha nem rugdalózóban van: harisnyára, zoknira húzható, puha vászon, plüss vagy bőrcipőcskék ezek, amelyek csak a hűvös ellen védnek, illetve teljesebbé teszik esztétikailag a baba öltözetét. Mindig olyan cipellőt válasszunk, ami puha, nem töri, nem szorítja a baba lábát, és lehetőleg jól szellőzik.


Az első "igazi cipők"

Az első valódi cipőre akkor van szükség, amikor a pici járni kezd. Érdemes magas szárú, kifejezetten babák számára gyártott, 2-3 keresztpántos, nyitott elejű szandált vennünk. Ez jól tartja a kicsi bokáját, szellőzik benne a lába, és a szülő is látja, meddig érnek a gyermek lábujjai a szandálba. A szandálnak zárt verzióját megvehetjük kültéri használatra, de itt is ügyeljünk arra, hogy szakszerűen kialakított talpa és formája legyen a cipőnek.

A járás elsajátítása eleve kemény munka egy kisgyermeknek, ezért nem mindegy, hogyan teszi meg az első néhány lépést. A járás tanulásának kezdetén (a melegebb, nyári hónapokban) legjobb, ha mezítláb hagyjuk a babát, mert így tudja leginkább kipróbálni, hogyan kell állni stabilan a talpain, és hogyan kell végiggördülnie azokon, hogy egymás elé tehesse a lábait. Mezítláb a kicsi jobban érzi a talajt és könnyebben érzékeli, ahogy a földhöz ér. A különféle anyagok: járólap, parketta, fű, csempe tapintása külön érdekesség egy kisgyermek számára. Téli hónapokban, hűvösebb napokon természetesen hagyjuk a mezítlábazást; adjunk (csúszásgátlós) zoknit a babára, amint elindul, az legalább olyan móka lesz neki, mintha zokni nélkül járna, nekünk viszont nem kell azon aggódnunk, hogy felfázik a kicsi.

A cipő méretét úgy válasszuk ki, hogy a kicsi lába és a cipő belső sarka közé mindig beférjen egy ujjunk, ami +1-1,5 cm-t jelent. A gyerekek lába gyorsan nő, így lesznek időszakok, amikor 2-3 havonta kell majd új lábbelit vennünk nekik. Sosem szabad kicsi vagy túl nagy cipőt adni a gyerekre takarékosságból, mert az nehezítheti a természetes járás elsajátításának folyamatát; a nagy "csónakázó" cipők pedig még balesetveszélyesek is, hiszen a kicsik könnyen eleshetnek, megbotolhatnak bennük. Nyitott szandálnál könnyen ellenőrizhetjük, mennyivel nagyobb, mint a gyerek lába, zárt cipőnél pedig egyszerűen meg kell nyomni a cipő orrát, és látni fogjuk, hol vannak a gyerek lábujjai. Az ellenőrzést mindig úgy végezzük, hogy a gyerek a cipőben áll!

Mivel sok szülő úgy vesz cipőt, hogy a gyereke nincs a közelében, érdemes ilyenkor a kicsi talpát "magunkkal vinni". Otthon állítsuk kemény kartonpapírra a gyereket, és rajzoljuk körbe mindkét talpát. A kis talplenyomatokat vágjuk ki, és vigyük magunkkal (mindkettőt, mert a talp-méretek között eltérés lehet). Így ha cipőboltban járunk, könnyen választhatunk cipőt a kicsinek, és nem kell azon aggódnunk, hogy az egyes fazonok és márkák között méretbeli eltérések adódhatnak. A kivágott kartontalpat mindig a cipőbe helyezzük, ne a talpára!


Fűzős, tépőzáras vagy csatos legyen?

Az egészen kis gyerekeknek, akik még nem tudják önállóan kezelni a cipőjüket, érdemes csatos vagy tépőzáras cipőt, szandált venni. A nagyobbaknak nyugodtan választhatunk fűzős verziót, viszonylag hamar megtanulják kezelni.

Otthoni cipőnek eleinte csúszásgátlós zoknit vagy puha bőrből készült tutyit, majd magas szárú szandált, a későbbiekben, amikor már stabilan és biztonságosan jár a gyerek, egészséges talpkialakítású papucsot ajánlunk.Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a cipő bokában tartson, és a talpa ne legyen túl merev.

Gyermekeink lábbelijére ügyelnünk kell. Folyton ellenőrizzük, nem nyomja-e a kicsi lábát a cipő, nem nőtte-e már ki, kényelmes-e neki. Tartsunk otthon többféle cipőt: benti szandált, könnyű mamuszt, gyöngyvászon edzőcipőt, zártabb bőr félcipőt, eső estén gumicsizmát. Örökölhetünk is lábbeliket, hiszen ebben a korban a gyerekeknek nincs idejük tönkretenni a cipőket, olyan hamar kinövik.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
dr. Pásztor Éva  - lábbeli   |2011-03-17 05:45:24
Nagyon fontos, hogy ha cipő van a gyerek lábán, akkor az fogja a bokáját. Viszonylag ritkán legyen félcipőben, papucsban csak addig, amíg elkészül az öltözködéssel, vagy fürdés után bemegy az ágyába. A nyitott szandálokban nem melegszik be a láb.Nagyobb gyereknek is egészséges otthon csak a zokni használata.
Nyáron hagyjuk mezítláb szaladgálni.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Babaruha kalkulátor

Babaruhát vásárolna, de nem tudja pontosan, milyen méretet válasszon? Segítünk!

Tovább »
Baba testsúly és magasság görbe

A kisbabák testsúlya és magassága napról napra változik. Nézze meg, hogyan változnak a babák méretei
a hónapok előrehaladtával!

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »