Honda HRX 476 Fűnyíró bemutató Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2012. május 06. vasárnap, 07:00

Sokféle kisgépet kapni a piacon. Azonos feladatra kiképzéstől, minőségtől függően, akár többszörös szorzó is lehet az áruk között. S mi van mögötte? Megéri? Lássuk!

Miért pont a Honda?

Sokat tűnődtem ezen a kérdésen, s a végén magam is meglepődtem a válaszon. Arra jutottam ugyanis, nem kell mindenkinek Honda kisgépekkel egyszerűbbé tenni az életét. Választhatunk. Olyan ez, mint a közlekedés.

Nem kell mindenkinek luxus dzsipekben utaznia, lehet helyette tömegközlekedni is, várni esőben, fagyban, perzselő napsütésben. Tolongani. És akkor még a krákogó, hurutoló, másokat befertőző, jegyet persze nem vásároló rossz külsejű útitársakról nem is szóltunk.

Hasonlíthatjuk a Honda kisgépeket akár a mai modern számítógépekhez is. Aki nem vágyik rá, vagy nem engedheti meg magának, az mind a mai napig, szabadon számolhat, oszthat, szorozhat papíron is. Működik. Ott persze nincs internet, nincsenek elektronikus levelek, haverok, társalgók, időjárás, cikkek, videók, csak az ember. Jut, amire jut.

Röpke húsz éve, még árulták a „Junoszty” tévét. -Leírni sem tudom helyesen, hisz eddig csak cirill betűkkel láttam-. Akkoriban –emlékeim szerint- olyan Harmincezer Forintba került. Nevében az is TV volt. Négy csatornája volt, amiből örülhettünk, ha kettőre találtunk adást, monochrom üzemmódban tündökölt, sokat fogyasztott, s bár átmérőjét tekintve kicsinek számított, mélysége miatt mégis tetemes teret szakított ki a lakásból. Súlya vetekedett egy tankéval. Mai társai laposak, könnyűek, energiatakarékosak, tűéles képet adnak, internet képesek, távirányíthatóak és lényegében az akkori nominál ár durván kétszereséért már haza is vihetők. Aki persze ellenáll a fejlődésnek, úgy véli, azzal bünteti a multikat, hogy nem költ a csodatévéjükre, megteheti, nézheti az orosz ipar akkori remekét. Az ilyen embernek nem kell Honda kisgép sem, jó neki a kasza, a kapa, no meg az ásó!

Miként spórolhatnak a többiek? Mindenki anyagi és szellemi képességei szerint.

Az átlagember bemegy az első nagyáruházba, oda, ahol a mélyhűtött áru csupán egy sornyira van a ruhaneműktől, mosószerektől, patkánymérgektől és persze a kisgépektől. Eladót esetleg talál, aki noha az illatszerosztályra tartozik, mégis ad két jó tippet a fűnyíróra, csupán a színe alapján. Hazaviszi, örülve a megtakarított pár Tízezer Forintjának, majd nekilát a gép beüzemelésének. Fél nap csavarozás és alátét keresgélés után, indul a masina. Röpke tíz perc örömteli fűnyírás után, lágyan, a tavaszi szellővel bűzcsíkot küldve, olvadozni kezd a túlhevült motor műanyag burkolata. Kis pénz, kis motor, ócska anyagokkal körítve. Ismerős a kép? Mindnyájan jártunk már hasonlóan műszaki cikkel.

Ezt hívják tanulási folyamatnak. Mit tesz az átlagember? Visszaviszi a gépet a nagyáruházba, s reméli, visszakapja a pénzét. Amennyiben igen, csak az utazását, összeszerelését és az idejét bukta. Nagyjából pont azt a pár Tízezer Forintját, amit a vételáron megspórolt. Persze a fű, még mindig térdig ér otthon. Amennyiben a pénzét csak levásárolhatja, akkor csomó olyan színes, hasznavehetetlen tömegcikkel tér haza, amit magától eszébe sem jutott volna megvenni.

Az igazi szaki, persze nem riad vissza egy megolvadt motorburkolattól, mint Mekk Elek, előkapja a gyorstüzelő kézi fúróját, majd szellőző lyukakat fúr a túlhevült házra. Néhányan, még ezen is túlmerészkednek, s színes vödörre cserélik az addigi házat.  –gyermekkoromban sok ilyet láttam-. A garancia ugrik, a motor ereje pedig mit sem nő a házi beavatkozásoktól, marad ugyanaz az alulméretezett, szétspórolt csoda, mint előtte volt. Így több napos programot is csinálhat magának az ember, mint a fűnyíráshoz kapcsolódó „szükséges” előkészítő munkák végzése.

Az okos ember ezzel szemben, szakkereskedésbe megy, olyan helyre, ahol segítenek felmérni az igényeit, majd a kirajzolódó kép alapján a legmegfelelőbb gépet javasolják számára. Itt a garanciát is a márka nyújtja, biztosított alkatrészellátás mellett. A gépeket üzemkészen, szükség esetén a kezelő testméretéhez igazítva adják át, s csak a szállításhoz feltétlenül szükséges megbontások helyreállítása vár otthon a boldog tulajra. A hatékony, az igényekhez választott géppel időt nyer a felhasználó, s jóval több szabadideje marad, amit saját szórakozására, vagy családjára fordíthat. Végtére is, ki szeret füvet nyírni? Ennek a haszna, órabérben, megtakarításban ki sem fejezhető.

Mit csinál az igazi nagymenő? Hazamegy és hívatja a kertészt, mondván mostantól az új Honda kistraktorral kell füvet nyírni a birtokon is és a szálloda körül is. A felszabaduló majd’ háromnapnyi időben pedig, a virágokkal kell többet törődni. A pihent kertész, amennyiben fölös energiáit nem a Nagyságos Asszonnyal vezeti le, nagyobb örömmel gondozza majd virágokat. A történet végén pedig a rózsák lesznek a leghálásabbak a plusz törődésért.

Ősszel a hullott falevelek elszállításában, a kerti bútorok mozgatásában, télen pedig a hó eltúrásában jelent segítséget a kistraktor. A képlet pedig a régi: nagyobb beruházás, nagyobb haszon.

A fűnyíráshoz, persze kertmérettől függően, nem kell mindenkinek traktor. Remek választás lehet a Honda HRX 476 önjáró fűnyírója is. Automata szívatóval segíti a gazdaságos üzemelést, számtalan műszaki megoldásával biztosítja a hosszú élettartamot (például a motor tengelyétől függetlenített késével), egy mozdulattal állítható hasmagasságával alkalmazkodik a környezethez és időt spórol használója számára, áramlástani alapokon nyugvó tervezésével biztosítja a leghatékonyabb fűgyűjtést.

Mitől önjáró? Saját hajtással rendelkezik. Elsőre viccesnek hat, minek egy fűnyírónak hajtás? Jobban belegondolva, könnyen beláthatjuk, az elektromos fűnyírók és a kistraktorok ideális területméretei között, pont a benzines fűnyírók területnagysága húzódik. Nevén nevezve, a 300 négyzetméter és a 3.000 négyzetméter  közötti területek ideális fűnyírója ez a konstrukció. Munka közben, nem mindegy, egy gázkart tolva, csak az irányításra kell figyelnünk, vagy erőnket bevetve a mozgatás is miránk hárul. Próbálta már valaki az átlag robogóját ekkora területen sorról sorra végigtolni? Embert próbáló feladat. Nagyjából egy súlyúak, azzal a különbséggel, hogy amíg a robogó első kereke elfordul, segítve az irányítást, addig a fűnyíró mind a négy kereke mereven előre néz. Épp elég ezzel birkózni a fordulókban, minek még a hajtást is a kezelőre terhelni?

Ki is jár jól a végén? Aki tovább lát az orránál, vagyis az orra elé tolt árcédulán, több évre előre tervez, s a magasabb vételárral nyugalmat és szabadidőt vásárol magának.

Tegyük fel a kérdést magunknak, kinek mennyit ér az ideje, tovább gondolva, az élete?

Foto: Aszódi Ádám

Honda kisgépek elérhetősége: Motorpedo Kft.

www.hondakisgepek.hu

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.