Hortenzia, a virágok királynője PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Miklós   
2011. május 19. csütörtök, 14:34

A színpompás hortenzia amely egyike a legszebb, kertjeinket tarkító virágoknak természetes indikátor: lúgos talajban ugyanis rózsaszín, míg savanyú talajban kék virágokat hoz.


A növény a kétszikűek osztályába tartozik, ám ezen belül, a somvirágúak rendjében sok száz faja létezik. Amerikából származik, illetve egyes fajok Kelet-Ázsiából és Japánból érkeztek Európába valamikor az 1800-as évek derekán.

Hazánkban a kerti és a cserjés hortenzia ismert és elterjedt, ám ültetését csak vízben gazdag helyekre javasolják, és olyan embereknek, akik nagy műgonddal képesek locsolni és ápolni a nagyra növő, káprázatos színű, hatalmas virágokat, ugyanis a hortenzia rendkívül kényes: roppant nagy vízigénye van, nem bírja a tűző napot, és a szelet.

A növény levelei oválisak, fűrészes szélűek. Apró, színes virágai bugavirágzattá állnak össze, amelyek sokszor tartalmaznak un. meddő virágokat is - ez leggyakrabban a kertészetekben, dugványról szaporított példányoknál fordul elő.


A virágok színe sokféle lehet: hófehér, a kék és a rózsaszín ezernyi árnyalata, halványzöld, lila és akár bordó. Meseszép díszei lehetnek bármilyen kertnek, csak a gondozására kell ügyelni.

A semleges vagy enyhén savanyú talajon él meg, és szinte azonnal elpusztul, ha napokon át szárazság sújtja. Eredeti termőhelye az erdők friss, nyirkos cserjés vidéke, így hasonló környezetben, növényekkel körülvéve, félárnyékban érzi jól magát. Ha jól tartják, néhány év alatt cserjévé fejlődik, és ettől kezdve jóval strapabíróbb lesz.

Kóla-, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlifajták >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Varázslatos teraszok >>>Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Rózsa Tiborné Vigh Julianna  - Mit tegyek hortenziával hogy ne kéküljön meg   |2012-09-02 19:39:26
kérem aki tudja hogy gyönyörü rózsaszín virágú hortenziám miért színeződk kékre tályékoztasson mit tegyek érte? szép a kék is de én a rózsaszínüt szeretem
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »