Hóvirág, a tavasz első hírnöke Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 11. hétfő, 00:00

Bár még messze van az igazi tavasz, az első meleg napsugarak előcsalogatták a hóvirágokat, amelyek egyes helyeken hófehér szőnyegként borítják az erdős részeket, vagy a kiskerteket, és azt hirdetik: vége van a télnek!


A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozik, s noha lényegesen kisebb, mint a jól ismert, hatalmas virágú amarilliszek. Több, mint két tucat fajuk ismeretes, amelyből hazánkban három féle él. Kocsánymagassága 15-20 cm, és januártól akár márciusig virít. Levelei szép sötétzöldek, hegyes csúcsúak.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy Magyarországon a hóvirág védett növénynek számít, így 2005 óta leszakításuk komoly, több ezer forintra rúgó büntetést von maga után - hacsak nem a saját kertünkben szedjük le őket. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert az emberi kapzsiság oly mértékű pusztítást végzett az erdőben, hogy félő volt, teljes hóvirág-populációk halnak ki a gyors pénzszerzés reményében. Ma egy szál hóvirág eszmei értéke 10.000 Ft, érdemes tehát kiszámolni, mennyire rúgna egy csokor....

Latin neve, a Galanthus nivalis tejvirágot jelent, népnyelven árva virágnak vagy gyócsénank hívják. Keresztény művészeti ábrázolásokon is találkozhatunk vele, mint a remény virágával. A legenda szerint ugyanis az Édenből kiűzetett Ádámot és Évát vigasztalta a látványával, és valóban, a sötét, komor téli napok után felüdülés elmerülni a porcelán-fehér, finom szirmú, apró virágokban, amelyek vidámsággal töltik meg az ember szívét.

Mérgező növények a kertben >>>

Csodás japán sziklakertek >>>Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.