Hunyor, avagy a havasi rózsa PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 16. szombat, 00:00

A régi világban úgy tartották, hogy a rossz szellemeket egyetlen virággal, az erdők misztikus homályában növő hunyorral lehet elűzni, ezért aki csak tehette, a sötét, téli hónapokban szakajtott belőle, vagy a portája mellé ültette.


A hunyor (Helleborus) a boglárkafélék rendjébe tartozik, amelynek közel 30 faját ismerik, és Európa-szerte őshonos. Hazánkban három fajával találkozhatunk: a pirosló hunyorral, a kisvirágú, valamint az illatos hunyorral.

A hóvirág és a téltemető mellett a hunyor a harmadik igen korán, akár decembertől virágzó növényünk, amely a hóban is kitűnően érzi magát.

Noha a növény minden része mérgező, az ókorban gyökerét porrá őrölve hánytatásra és vizelethajtásra használták, ám ma már a szigorú biztonsági előírások miatt inkább csak dísznövényként hasznosítják. (Kisgyerekes családoknak a fentiek miatt semmiképp sem ajánljuk!!!)

A virág rendkívül bájos: alacsony vagy középmagas, virágja pedig tölcsér alakúak. Több színben is fellelhető: szirmai színe a méregzöldtől a fehérig sok árnyalatban megtalálható, de léteznek sárgás, lilás és rózsaszínű példányok is.

Téltemető, a vidám sárga kis virág >>>

Hóvirág, a tavasz első hírnöke >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »