Hunyor, avagy a havasi rózsa Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 16. szombat, 00:00

A régi világban úgy tartották, hogy a rossz szellemeket egyetlen virággal, az erdők misztikus homályában növő hunyorral lehet elűzni, ezért aki csak tehette, a sötét, téli hónapokban szakajtott belőle, vagy a portája mellé ültette.


A hunyor (Helleborus) a boglárkafélék rendjébe tartozik, amelynek közel 30 faját ismerik, és Európa-szerte őshonos. Hazánkban három fajával találkozhatunk: a pirosló hunyorral, a kisvirágú, valamint az illatos hunyorral.

A hóvirág és a téltemető mellett a hunyor a harmadik igen korán, akár decembertől virágzó növényünk, amely a hóban is kitűnően érzi magát.

Noha a növény minden része mérgező, az ókorban gyökerét porrá őrölve hánytatásra és vizelethajtásra használták, ám ma már a szigorú biztonsági előírások miatt inkább csak dísznövényként hasznosítják. (Kisgyerekes családoknak a fentiek miatt semmiképp sem ajánljuk!!!)

A virág rendkívül bájos: alacsony vagy középmagas, virágja pedig tölcsér alakúak. Több színben is fellelhető: szirmai színe a méregzöldtől a fehérig sok árnyalatban megtalálható, de léteznek sárgás, lilás és rózsaszínű példányok is.

Téltemető, a vidám sárga kis virág >>>

Hóvirág, a tavasz első hírnöke >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.