Jelölés, mint a biztonság záloga PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2012. július 11. szerda, 00:00

Jelölés, ami szükség esetén látszik, bizonyítja az eredetet, vagy utal a tulajra.


Már óvodában jelet kapnak a kicsik, hogy annak használatával azonosítsák be személyes tárgyaikat, és a személyes használatukba adott óvodai eszközöket. A megjelölt fogasra, vagy fiókba, a jellel azonosított teheti csak a dolgait. A jelek segítenek a tévedéseket is kiküszöbölni, hisz a vonat jel tulajdonosa nem mehet haza a napocskával megjelölt kiskabátban.

Így van ez. Ragaszkodunk a dolgainkhoz, s hogy kifejezzük összetartozásunkat megjelöljük azokat. Az ember birtoklási vágya hívta életre az azonosítás igényét. Ami a miénk, az legyen mindenki számára egyértelmű.

Életkorunk előre haladtával, és a technika fejlődésével már a napocska és a vonat nem elég az egyértelmű azonosításra. Gyermekkorban még egy adott kis közösségben minden jelből csak egyet osztanak ki és mivel a közösség tagjai mind ismerik egymást, könnyű a párosításokat számon tartani.

A ma emberének a játszótere az egész világ. Kitágul ezzel a tér, a közösség létszáma pedig beláthatatlan méreteket ölt. A tagok csak korlátozott számú többi tagot ismernek, a párosítások fejben tartása pedig lehetetlen.

Általánosan igaz, minél egyedibb egy tárgy, annál könnyebb azt tulajdonosához kötni. Fontos azonban szem előtt tartani, pusztán az egyediség önmagában még nem utal egyértelműen a tulajdonosra. A műkincs tolvajok a világ legszegényebb flótásai lennének, ha ez így lenne. A tárgyakat egyedi jelöléssel kell ellátni, olyannal ami utal a tulajdonos személyére. Egyszerű esetben név, monogram, kódszó is megteszi, jó példa erre Eto’o focista eltulajdonított Bentley-je, ahol a bőrülésbe bele hímezték nevét és meze számát röviden.

Mivel a jelölés nagyjából egyedi (kicsi rá az esély, de nem kizárható, hogy mást is így hívjanak, vagy becézzenek, akár a példakép után) segített a lopott kocsi azonosításában.

Hatékonyabb módszer ennél, ahol egyedi és szabványos, vagyis a világ minden pontján, vagy legalább jó részén ismert kódrendszert alkalmaznak. Mivel tárgyaink idővel gazdát cserélhetnek, célszerű nem az első tulaj nevét, hanem számokból és betűkből álló egyedi azonosító kódot használni. Gépjárművek esetében kiválóan alkalmas erre a célra az alvázszám, esetleg kiegészítve az országkóddal.

Új, kombinált jelrendszer alkalmazása vált szükségessé.

Gépjárművek esetén, gyakori az üvegek jelölése kémiai maratásos, vagy klasszikus homokfúvásos eljárással. Az autók lemez és műanyag felületeit festéssel, vagy hologramos matricákkal szokásos jelölni. Fontos kiemelni, annak a jelölésnek van igazán értelme, amely szabad szemmel is jól látható. Mikroszkopikus jelölések a bonyolult felismerés és beazonosítás miatt kerülendők.

A holland tulajdonú Permanent Mark jelölő rendszerének feltűnése a piacon, áttörést jelenthet a gépkocsi lopások számának csökkentésében. Részben meglévő módszereket tökéletesít, részben újat hoz. Alapvető eltérés az eddigi jelölési rendszerekhez képest, nem a rendszámot használja (eltűnhet, változhat), hanem az autó alvázszámát, ami a teljes életciklusát végigkíséri egy gépjárműnek, kiegészítve az autó első forgalomba helyezésének országkódjával.A jelölés felkerül az autónk üveg, fém, műanyag, és igény esetén textil, vagy bőr felületeire is. Felületenként más-és más vegyszerekkel, kémiai reakció útján jön létre a jel.A festett és textil felületeken UV reagensek a jelek, így UV lámpa fényénél, vagy szabad ég alatt a Napból érkező UV sugarak hatására kiválóan látszanak.A jelek pontmátrix halmazok, magasságuk nagyjából 7mm, szabad szemmel remekül olvashatók. Elhelyezésük diszkrét, az autót kívülről szemlélve csak az üvegfelületek jelei látszódnak (egy esetleges rendőri azonosításhoz bőségesen elegendőek).A lemez és festett felületek jeleit úgy helyezik el, hogy takarásban legyenek a jármű csukott állapotában. Nyitott ajtókkal és csomagtér illetve motorfedéllel láthatóvá válnak.

Azért szükséges minden elemet megjelölni, mert így egy szétbontás, és alkatrészkénti továbbértékesítés esetén is nyomon követhető a darabok eredete. A jelek eltávolítása vagy lehetetlen, vagy csak nagyon körülményesen, roncsolással megoldható, ezzel a ráfordított idő mennyiségét, és a lebukás veszélyét is drasztikusan növeli a jelölés.

A jelek felvitele hazánkban partneri láncolaton keresztül történik, központi bejelentkezés alapján.

A bejelentkezés során elkérik a jelölendő jármű alvázszámát, és nagyjából egy nap alatt legyártják a jelöléshez szükséges pontmátrix sablonokat, amit később a lakhelyünkhöz közeli jelölő partnerhez továbbítanak. Maga a jelölés folyamata csupán 20-30 percet vesz igénybe, s onnantól kezdve gondozás-mentesen kíséri végig autónkat teljes életciklusán, távol tartva a tolvajokat. Bejelentkezés és bővebb információ: www.permanentmark.hu


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Ényó   |2011-08-01 08:34:13
Remek ötlet az alvázszámot jelölésre használni, mert így meggondolják a tolvajok kocsink eltulajdonítását.Még több éves kocsin is jó megcsináltatni.
aMan   |2011-08-17 15:24:44
Ez kiegészítve valamilyen vonal/mobilkódos jelöléssel, még biztonságosabb lehetne. Egy arra alkalmas telefonnal ellenőrizhető lenne minden nagyobb értékű alkatrész.
Aszódi Ádám  - válasz aMan hozzászólására   |2011-08-17 17:26:47
Kedves aMan, köszönjük értékes hozzászólását. A könnyebb érthetőség kedvéért megkérjük, amennyiben ideje engedi, fejtse ki bővebben is remek felvetését! Köszönettel:Decens Magazin
aMan   |2011-08-17 20:50:59
A mobilkódot arra találták ki hogy akár a mobiltelefon kamerájának és egy erre megírt szoftverrel információt lehessen beolvasni, feldolgozni. Így akár egy digitális tulajdonilapot vagy származási helyet is lehetne az alvázszám mellé kódoltan feltűntetni. Az erre jogosult szakhatóság pedig ellenőrizhetné akár egy parkolóban is, az ott álló autó több százezres felnije nem-e "egy kamionról esett le". Már a kereskedők/gyártók támogathatnák, használhatnák a kódokat, hiszen így visszaszoríthatóvá válna a lopott cuccokkal történő kereskedelem. Hosszú távon ez nekik is plusz bevételt hozhatna.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »