Kántor András Emléktúra PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Dr. Csáthy Márta - Kapus Krisztián   
2011. július 03. vasárnap, 08:07

XVIII. Kiskunhalasi Veteránjármű Találkozó. Múlt hétvégén Kiskunhalason jártunk „veteránozni”. Ahogy behajtottunk a szállásul megjelölt kollégium udvarára, a szervezők máris /vélhetőleg házi/ pálinkával kínáltak. Néztünk is nagyot, eleinte alig akartuk megkóstolni, pedig igazán kedves gesztus volt, feltételezve, hogy a hosszú út után már nemigen akarunk kocsikázni.


BMV az udvaron, esti fényekkel

K., a férj: Nekem tetszett  a „sátoros-ünnep” hangulat, ami a kollégium udvarán fogadott bennünket. Sörpadok és asztalok álltak mindenütt, emberek ültek, rohangáltak, beszélgettek az ország különböző tájain működő veterán klubok pólóit viselve. A géppark is érdekes összetételű volt, rengeteg motorkerékpár, Csepelek, Danuvia-k, Pannoniák, Jawa-k, MZ-k, de volt itt Indián, BMW és Ural is, kulik és oldalkocsik tarkították a képet.


Motorok /előtérben Jawa kulival, mögötte Pannónia/

Személyautók is voltak szép számmal, DKV és Opel a háború előttről, és az említett Opel Moszkvics újjászületése is, gyönyörű BMW az ’50-es évekből, MG és Jaguar, de volt itt kis és nagy fecske Mercedes-Benz-től és Cápa a Citroentől. Számomra nagyon érdekes volt a katonai teherautó, mely Molotov becenévre hallgat, és a két Ikarus 55-ös (Kalocsán a parkolóban már négy volt belőle).


Ikarusok szemtől-szemben

M., a feleség: A szállás jobbra sikeredett, mint amilyenre számítottunk. Saját fürdőszobás szobát kaptunk /ebből kb. kettő lehetett a némileg „szocreál-hatású” intézményben/, nagy kiváltságnak számított, és jelentősen megkönnyítette kis családunk életét. A szobánk pozitívumai közé tartozott még, hogy egy általam igen kedvelt motor, Kota Karesz frissen felújított Pannóniája szinte az ablakunk alatt „szundikált” éjjel egy kis fedél alatt, ahová gondos gazdája állította, így menekítve az időjárás esetleges viszontagságai elől.


Kota Károly tűzpiros szépsége

Az udvaron éjszakáztak az autók is, a miénk pont egy fa alatt, ami sajnos reggelre némi virágesőt is produkált. Na, nem hatalmas, amolyan „menyasszonyi - dekor” virágokra kell gondolni, hanem olyan aprókra, amik belepik a motorháztetőt, a szélvédőt, a csomagtartót …és baromi nehéz őket eltávolítani.

Kora reggel aztán elkezdődött a verseny. Az itinerrel nem akadt semmi komolyabb probléma, a feladatokkal sem, eltekintve a vetőmag-felismeréstől, ami a magamfajta városi jogásznak nem volt igazán testhezálló. Elsőre csak a zabot ismertem fel, mivel hosszú éveken át etettem lovakat vele, s egyszer-kétszer a „jó gazda gondosságával” magam is megkóstoltam.


A „magas” magos

Egyébként minden poszton nagyon kedvesek, vendégszeretők voltak a szervezők, enni- és  innivaló is volt mindenütt a megfáradt versenyzőknek. Külön köszönet a borotai csapatnak. A legrosszabb „teljesítményt” Imre-hegyen produkáltuk, ahol nem találtunk bele háttal a gumicsizmákkal a kosárba.


(egykori) Érseki Palota, Hajós /érdemes megnézni/

A legjobb feladat Kalocsa „felfedezése” volt, feladatlappal a kezünkben. Igaz, egy kérdéssel itt sem sikerült megbirkóznunk: egy cabrio DKW-t vezető, korhű öltözéket viselő Úrral hosszú percekig kerestünk egy téren két fránya macskát /élőt!/, hiába.


Kalocsán, ebéd után, indulás előtt /Jobbról a „nagypapa”, balról pedig a miénk, az „unoka”./


Motorok Kalocsán, elöl egy „ördögi” J Pannónia

A napot hangulatos vacsora zárta a kollégium udvarán. Amíg készült a birkapörkölt, a szervezők főtt kukoricával etettek minket, gyerekeink nem kis örömére. A birkapörkölt jól sikerült, és noha az egyik „konyhás néni” mindössze pár alig húsos csontot és némi májat szánt nekünk belőle, a készítők végül alaposan megpakolták a tányérunkat minden földi jóval. A birka íze a kicsiknek túl markánsnak bizonyult, Áron fiunk boldogan rohangált az otthonról hozott „vész-chips”-szel, és kora sajátságait meghazudtolva kínálgatta a nagyobb gyerekeket.


Kapus Áron, 3 éves versenyző a kolesz udvaron, és öccse, Kapus Dávid a kalocsai ebéd után

A motorok ismét elvarázsoltak, akárcsak a szolnoki találkozón. Itt jóval többen voltak, bőven volt miben gyönyörködnöm. Még a végén 32 éves családanya létemre elkezdem a motorvezetői tanfolyamot, ha ez így megy tovább. J Minden esetre köszönöm Mizere Pistának, hogy felengedte a fiaimat szépséges Jawa-jára, annak ellenére, hogy a nagyobbik nem igazán tudott betelni a duda nyomkodásával.


mielőtt a duda hangját megkedvelte volna…

K., a férj: Vasárnap több tucatnyi autó és motorbicikli, valamint teherautó és busz pöfögött végig Kiskunhalas utcáin. A felvonulást a temetőnél szakítottuk meg, hogy megemlékezzünk Kántor Andrásról, a verseny és a helyi egyesület névadójáról. A főtéren közszemlére tettük járműveinket. Itt újabb érdekességek tűntek fel: két traktor, illetve egy fiatalember a második világháborús magyar gyorshadtest biciklijével, korhű felszereléssel. Itt történt meg a díjak kiosztása is, gratulálunk a díjazottaknak. A legérdekesebb díjat Pannóniás ismerősünk zsebelte be: a legszorgalmasabb motoros pecsétgyűjtő címét, amiért túra közben minden kocsmában igyekezett stemplit szerezni.


A városon végigvonuló autók


Közszemlén /Mercink mellett a cabrio DKW/

Hangulatos találkozón és túrán vettünk részt, az idő is kegyes volt hozzánk, gratulálunk az immár „nagykorú” rendezvény szervezőinek, házigazdáinak!

Fotó: Kapus Krisztián

Budapest Classic Grand Prix, 2011 >>>

IV. Közép-Tisza-Vidéki Veterán Jármű Találkozó és Kastélytúra >>>

Mercedes 230 E: Gyermekkorunk álomtaxija >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »