Önellátó irodaház - a környezetért Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: New Element Communications   
2011. január 13. csütörtök, 23:56

Napjainkban az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a környezettudatos életvitel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A korábbi évekhez képest az emberek tudatosabban törekednek arra, hogy életüket megreformálják, megszabadítsák a káros anyagoktól, szokásoktól és cselekvésektől. Az újévi fogadalmak kiválóan alkalmasak arra, hogy ezek a törekvések végül a mindennapokat meghatározó szokásokká váljanak.


alt


A kijelölt célok elérésének útjába azonban rengeteg akadály állhat. Az egyetlen megoldás a mindennapi tevékenységek tudatos átszervezésében és átprogramozásában rejlik, ami ritkán sikerül, ugyanis az emberek általában csak egy-két tevékenységre – nem dohányzás, diéta, sport vagy környezettudatosság- összpontosítanak. Ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe az újévi fogadalom több irányból szükséges megközelíteni eddigi életvitelünket. Először is fel kell ismernünk gyengeségeinket és lelkileg fel kell készülnünk életritmusunk megváltozására.

Nem elég például elhatározni a reggeli úszást, amelyet „csak úgy” beépítünk életünkbe, hanem magát a tevékenységet szükséges első helyen szerepeltetni, amely köré újra felépíthetjük időbeosztásunkat, étrendünket és napi rutinjainkat. Senki sem fog három hétnél tovább sportolni, ha reggel nyolc óra helyett öt órakor szükséges felkelni hozzá. Sokkal célravezetőbb, ha figyelembe vesszük gyengeségeinket. Aki csak alkalmanként képes korán felkelni, illetve munka után már lelkileg, testileg túl fáradt a sporoláshoz, annak az ebédidőben történő testmozgás ideális.

Hasonló a helyzet a dohányzással is, ám itt pótcselekvést érdemes bevezetni a dohányzás helyett. Mivel a szünetekben kialakult dohányzó társaságtól nehéz megválni, ezért a beszélgetéshez készüljünk kávéval és aprósüteménnyel vagy csak cukorkával. Bármi megteszi, amiben örömünket leljük, illetve képes elvonni figyelmünket a dohányzásról. Természetesen a siker nem garantált, de sokkal rövidebb ideig tart hozzászoknunk a bevezetett pótcselekvéshez, mint egyik pillanatban dohányozni a másikban pedig semmit sem tenni helyette, ezáltal jelentősen nagyobb esély mutatkozik a fogadalom megtartására.

A magánéletünk megváltoztatásán túl sokat segíthet, ha olyan munkakörnyezetben dolgozunk, amely támogatja a tudatos életvitelt.

Erre kiváló példa, a maga zöld és ökotudatos szemléletével a Klementz nővérek által 2009-ben alapított coworking irodaház, ahol különböző zöld megoldások segítik az életmódváltásban az ott dolgozókat.


alt

A belvárosi bérházból kialakított közösségi irodaházban a környezet védelme és a helyben rendelkezésre álló, megújuló energiaforrások hasznosítása nagy hangsúlyt kapnak. Gázfelhasználás például nem történik az épületben, a talajvíz hőenergiájával hűtik és fűtik a házat. Emellett a fenntartható fejlődés jegyében kizárólag újrahasznosított anyagokból készült irodaszereket, bútorokat és dizájn elemeket használnak, továbbá biciklitárolókkal és zuhanyzók kialakításával ösztönzik a Loffice irodákban dolgózó coworköröket egészségesebb és aktívabb életvitelre.

A főnökünket talán nem tudjuk rávenni arra, hogy mától kezdve kizárólag megújuló energiaforrások segítségével üzemeltesse munkahelyünket -számos helyen fizikai akadályai is vannak-, azonban lehetőségünk van például a környezettudatosság legkönnyebben kivitelezhető lépését megtenni, ami a szemét szelektív gyűjtése. További „elfoglaltság” gyanánt interneten utánanézhetünk hol és mennyiért lehet újrahasznosított papírt vásárolni. Ha felvetjük főnökünknek e papír használatát, amely nem kizárólag környezetkímélő, hanem költségkímélő és a vállalat megítélését is pozitívan befolyásolja, úgy biztosak lehetünk abban, hogy változást hozunk munkahelyi életünkbe is.

Ha a fentiekhez hasonló néhány apró dolgot megváltoztatunk életünkben -otthon és munkahelyen egyaránt-, észre fogjuk venni szemléletünk változását is, amely kellemes érzéssel tölt el minket, elvonja figyelmünket az újévi fogadalomhoz való görcsös ragaszkodástól. Fő céljaink mellett próbáljunk meg sok apró változást bevezetni életünkbe, így szinte feltűnés nélkül, rövid idő alatt megszabadulhatunk a nem kívánatos szokásainktól és elérhetjük régóta áhított céljainkat.

{cikkgaleria 38}

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.