Kóla-, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlifajták PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: decens.hu   
2013. május 01. szerda, 00:00

A több évszázados múltra visszatekintő és napjainkban is intenzíven zajló nemesítésnek köszönhetően számos olyan muskátlifajta is gazdagítja a kínálatot, amely a hagyományos fajtacsoportok keretein túlmutat... az egyes csoportok között már átmenetet képez, vagy már-már annyira különleges, hogy az avatatlan szem ránézésre nem is lát semmi hasonlóságot "a" muskátlival.


Illatos muskátlik

Az, hogy a muskátlinak jellegzetes illata van, senkinek sem újdonság: számos faj illóolajokban gazdag, sok esetben mirigyszőrök is megfigyelhetők a növényeken. Az egyes fajok, és az ezekből nemesített fajták illata azonban igen eltérő lehet, ami az eltérő illóolaj-összetételnek köszönhető.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ún. illatos muskátlik csoportja, amelyek a szokványos "muskátliszagtól" eltérően többnyire valamilyen gyümölcsre, virágra vagy fűszerre emlékeztető illatot árasztanak, de már olyan különlegességekkel is találkozhatunk, amelyeknek kóla- vagy fenyőillata van. Az ilyen típusok közül párat már nem csak a díszkertészet, hanem a konyhaművészet vagy a gyógyászat területén is alkalmaznak. A választék igen jelentős, közel 100 fajta érhető el, jóllehet a szokványos virágbolti kínálatban (nagyobb mennyiségben) egyenlőre csak néhányuk szerepel.

Aromaterápia muskátlival

Az illatos muskátli (Pelargonium odoratissimum) illóolaja erősítő, kiegyensúlyozó hatása mellett fertőtlenítésre is használható. Angliában úgy tartják, a citromfű muskátli (Pelargonium crispum) a nyugodt, jó alvást segíti elő, így egy-egy tő jó hatású lehet a hálószobában. Megjegyzendő azonban, hogy a szobai körülmények között nem érzi jól magát a növény, ezért célszerű csak egy-egy estére a nyitott ablakpárkányra helyezni a cserepes muskátlit, majd reggel visszatenni a teraszra vagy a kertbe.


Illatos cukor készítése

Ha jól záródó edényben illatos muskátli leveleit cukorral rétegezzük, majd három hétig állni hagyjuk, akkor a cukor átveszi a levelek kellemes aromáját. Érlelés után a leveleket távolítsuk el, az illatos cukrot pedig hűsítő nyári italok ízesítésére használhatjuk.

Cikkünk a Cser Könyviadó: Muskátlik című könyve alapján készült


MuskátlikHonfi Péter - Szántó Matild - Tillyné Mándy Andrea: Muskátlik

Kiadó: Cser Könyvkiadó

Terjedelem: 108 oldal

Ára: 2495 Ft

A könyv megrendelhető itt >>>

A muskátli hagyományosan a legszélesebb körben alkalmazott nyári virágok közé tartozik, jelentőségét, vezető szerepét mind a mai napig megőrizte. Számtalan dekoratív fajtája nemcsak a kiskertek és nyaralók dísze, de városaink, falvaink üde színfoltja is. A termesztésben lévő hibridek virág- és levélszínben, méretben, virág- és levélformában, sőt illatában is eltérők lehetnek, alkalmazási lehetőségeik ezért szinte kimeríthetetlenek. Könyvünkkel betekintést szeretnénk nyújtani e több évszázados múltra visszatekintő kultúrnövény történetébe, botanikájába, és útmutatást igyekszünk adni a szaporítás és termesztés korszerű és hagyományos módszereihez. Röviden összefoglaljuk a muskátli kiültetésével és ápolásával kapcsolatos tudnivalókat, és a legfontosabb fajták, fajtasorozatok rövid bemutatásával ízelítőt adunk a szinte végtelen fajtakínálatból. Reméljük, hogy írásunka kertbarátok és a termesztő szakemberek számára is hasznos, és nem utolsósorban kellemes olvasmánynak bizonyul, és ki-ki megtalálja benne a számára fontos vagy érdekes információkat.Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »