Kukacvirág, a bájos PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. május 29. kedd, 00:00

A porcsinrózsaként és kővirágként is ismert kukacvirág (Portulaca grandiflora) az egyik legvidámabb hangulatú, napkedvelő sziklakerti növény.
Bár nevének jelentése: "nagy virágú", a növény virágai csupán 20 forintos nagyságúak. Őshazája Brazília és Argentína, ahol igen népszerű kerti növénynek számít, hiszen csodásan fest a legkisebb sziklakertben vagy balkonládában is.
A napsütést és a laza talajt kedveli, de nem kényes növény, gyakori öntözés híján is csodásan virít egész nyáron át, ezért érdemes olyan helyekre ültetni, amelyeket ritkábban jut időnk gondozni: így a garázsbejárókba, utcafrontra, sziklakertekbe.
A kukacvirág gyorsan terjeszkedő, nagy felületeket beborító pozsgás növény, amely kb. 15-20 centisre nő meg. Virágai 5 sziromból állnak (bár léteznek dupla szirmú fajok is), kb. 2-3 centisek, színpompásak, a piros, sárga, rózsaszín minden árnyalatában és fehérben virítanak. Levelei a pozsgásokra jellemzően húsosak, 2 centisek, és "kukac alakúak", innen ered a magyar kukacvirág-elnevezés. 
Kora őszig élvezhetjük szépségét, hiszen a meleg nyári hónapokban a növénynek van ideje arra, hogy szétterüljön kertünkben, színpompás virágokkal beborítva a környezetét. Magról szaporítható, ezért érdemes a virágzás ideje alatt begyűjteni az apró magokat, amelyeket következő évben májusban érdemes elvetni.

Hortenzia, a virágok királynője >>>

Kóla, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlifajták >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Csillagfürt, a káprázatos >>>

Fűszerkert a ház körül >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Ényó  - kukac   |2011-07-06 10:54:57
Én is nagyon szeretem a kukacvirágot !T eraszon ládába ültettem, de mára már több cserépben is megjelent magától.-örülök neki. Tényleg igénytelen, de ha még időnként tápot is kap, akkor gyönyörűen pompázik
arany zsolt  - kérdés   |2014-05-18 13:50:25
üdv.hol lehet beszerezni kukac virág magot?
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2012.05.29.
Kép

A francia színész nem érte be kevéssel: sikeres hazájában és a nagyvilágban egyaránt, ő nyerte el a világ egyik legszebb nőjének kezét,...   Tovább »