Kukacvirág, a bájos Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. május 29. kedd, 00:00

A porcsinrózsaként és kővirágként is ismert kukacvirág (Portulaca grandiflora) az egyik legvidámabb hangulatú, napkedvelő sziklakerti növény.
Bár nevének jelentése: "nagy virágú", a növény virágai csupán 20 forintos nagyságúak. Őshazája Brazília és Argentína, ahol igen népszerű kerti növénynek számít, hiszen csodásan fest a legkisebb sziklakertben vagy balkonládában is.
A napsütést és a laza talajt kedveli, de nem kényes növény, gyakori öntözés híján is csodásan virít egész nyáron át, ezért érdemes olyan helyekre ültetni, amelyeket ritkábban jut időnk gondozni: így a garázsbejárókba, utcafrontra, sziklakertekbe.
A kukacvirág gyorsan terjeszkedő, nagy felületeket beborító pozsgás növény, amely kb. 15-20 centisre nő meg. Virágai 5 sziromból állnak (bár léteznek dupla szirmú fajok is), kb. 2-3 centisek, színpompásak, a piros, sárga, rózsaszín minden árnyalatában és fehérben virítanak. Levelei a pozsgásokra jellemzően húsosak, 2 centisek, és "kukac alakúak", innen ered a magyar kukacvirág-elnevezés. 
Kora őszig élvezhetjük szépségét, hiszen a meleg nyári hónapokban a növénynek van ideje arra, hogy szétterüljön kertünkben, színpompás virágokkal beborítva a környezetét. Magról szaporítható, ezért érdemes a virágzás ideje alatt begyűjteni az apró magokat, amelyeket következő évben májusban érdemes elvetni.

Hortenzia, a virágok királynője >>>

Kóla, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlifajták >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Csillagfürt, a káprázatos >>>

Fűszerkert a ház körül >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Ényó  - kukac   |2011-07-06 10:54:57
Én is nagyon szeretem a kukacvirágot !T eraszon ládába ültettem, de mára már több cserépben is megjelent magától.-örülök neki. Tényleg igénytelen, de ha még időnként tápot is kap, akkor gyönyörűen pompázik
arany zsolt  - kérdés   |2014-05-18 13:50:25
üdv.hol lehet beszerezni kukac virág magot?
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.