Mali Losinj: Az illatok szigete PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI   
2011. június 14. kedd, 07:45

Illatos kertet alakítottak ki és hamarosan aromaterápiás iskola is nyílik a horvátországi Losinj szigetén, ahol a gasztronómiában is használják az őshonos, vadon is termő gyógy- és fűszernövényeket.
A szigeten megszokott sziklás-köves környezetben alakította ki az illatok kertjét Sandra Nikolich, aki mintegy 250 féle gyógy- és fűszernövényt ültetett ki a szabadba. Az MTI tudósítóját a helyszínen kalauzolva elmondta: az egybekapcsolódó Cres és Losinj szigetén több mint 1200 féle növény él, ebből száznál is több őshonosnak számít. Ezeket a virágzó-zöldellő növényeket évszázadok óta használják a helybéliek, kozmetikai szerként, gyógyító főzetként vagy éppen sütéshez-főzéshez.

A Miomirisni Vrt, azaz a jó illatok kertje lassan hét éve működik egyfajta információs és oktatási helyként. Az idelátogatók nemcsak a virágzó és illatozó növényekkel ismerkedhetnek meg, de azt is megtudhatják, hogy mi minden készíthető belőlük, melyiknek milyen hatása van. A kertet megálmodó asszony számtalan készítményt is kínál a betérőknek: van itt fügéből készült pálinka, illatozó levendulával töltött angyalfigurák, citromból és narancsból szárított édesség vagy lekvár és sokféle fűszer is.A kertben zsálya, agávé, rozmaring, kapri, füge, levendula zöldell egyebek mellett, de felsorolhatatlanul hosszú lenne a listájuk. Valamennyi a természetes környezetéhez teljesen azonos körülmények között növekszik, még a dekorációk is a természet "alkotásai", mert a bóra szárította ki a gyökereket, ágakat, a régi vasszerszámok pedig a sós-párás levegőben rozsdásodtak patinásra. A kert tulajdonosa azt is elmondta: bár két hónapja nem esett eső a szigetnek ezen a pontján, mégsem locsolja a növényeit. Szárazságtűrő fajtákról van szó, a szinte mindent elborító kövek jótékony hatásaként nem szárad ki olyan gyorsan a gyökérzetük.

Sandra Nikolich aromákat és illatanyagokat is készít a növényeiből, amelyek mára a helyi idegenforgalmi szervezet által felkarolt illatterápiás "mozgalom" alkotóelemei. Durdica Simicic, Mali Losinj idegenforgalmi szervezetének igazgatója az MTI-nek elmondta: idén elkezdték a helyi lakosok és a turisták körében is terjeszteni az aromaterápiát, az illatok és a tenger jótékony kombinációjának megismertetését. Nemcsak a gyógyászat és a szépségipar számára, hanem a munkahelyi környezet javítására és a vendégek kényeztetésére egyaránt használják már az aromákat. A helyi iskolában, több szállodában és számos munkahelyen használják már az élénkítő, frissítő vagy éppen koncentrációt segítő illatkombinációkat, a helyben élőket télen tanfolyamokon oktatták a felhasználási lehetőségekre. A turisták is részt vehetnek aromaterápiás oktatáson, sőt ősszel olyan iskolát is nyitnak a szigeten, ahol kifejezetten az illatok számtalan felhasználási módjára tanítják majd meg a jelentkezőket.

A világ leghíresebb fái >>>

Japán: a cseresznyefa virágzás ünnepén >>>

Ajanta mesebeli barlangvirága >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »