Máriabesnyő: a hálából építtetett kápolna PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. október 24. hétfő, 14:00

A Máriabesnyőn található bazilika Magyarország második legnagyobb Mária-kegyhelye, s egyben legforgalmasabb gyógyerejű zarándokhelye, ahová a hívők sokan a mai napig gyalog érkeznek, nem törődve a maguk mögött hagyott kilométerekkel.


A Gödöllő határában található csoda erejű hely egykoron (a XVII. századtól kezdve) a Grassalkovich családhoz tartozott. A legendák szerint maga, Grassalkovich Antal emeltette a ma is látható kapucinus kolostort és a család kriptáját az út mellett bal oldalt fekvő, és a hegyekre néző domboldalba, hogy megköszönje Szűz Mária segítségét.

Történt ugyanis, hogy 1758-ban, egy szép, napsütötte napon, az ifjú földbirtokos és várandós felesége lovaskocsin hajtott hazafelé, amikor az éles kanyart megelőző úton megbokrosodtak a lovaik, s utasaikat lerázva, megvadultan vágtatni kezdtek.... a tehetetlen férj irgalomért fohászkodott a Szűzanyához, hogy segítsen rajtuk, hiszen a kismama élete hajszálon múlt.... s aztán egyszerre csoda történt: a lovak ugyanis a kanyarhoz érve - mintegy láthatatlan parancsot hallva -, egyszeriben megszelídültek, és szépen, békésen megálltak. Az egyszerre sokkoló és felemelő élmény hatására Grassalkovich Antal úgy döntött, hogy Szűz Mária tiszteletére kápolnát építtet e szent helyen - ahol egy régi (valószínűleg a XIII. században épült) templom romjai álltak, a sűrűn benőtt erdőben.Nem sokkal később, 1759-ben, megkezdődött az építkezés, amikor újabb csoda történt: egy Fidler János nevű kőműves álmot látott, amelyben Szűz Mária szólt hozzá. Azt mondta neki: "Ha a templom romjai között, ahol hajdan a főoltár állott, ásni fogsz, szép tárgyat találsz!" Az álmot másnap mindenkinek elmesélte, így az emberek még lelkesebben és átszellemültebben álltak neki a munkának. A meglepetés pedig nem sokat váratott magára: a kőműves ásója nyomán hamarosan egy gyönyörű csontból faragott szobrocska került elő a föld alól, épp ott, ahova a kápolnát tervezték: a tenyérnyi szobor a Boldogságos Szűz Máriát ábrázolta, karján a kis Jézussal.

Fidler János a szobrocskát azonnal üvegbe foglaltatta, és a gróf kezébe ajánlotta, aki a legnagyobb tisztelettel helyezte el a kegytárgyat a templom oltárán.


A kápolnát később a gróf kapucinus barátoknak ajánlotta, és 1759-ben az olaszországi Lorettóból egy Szűz Mária szobrot hozatott, amely libanoni cédrusfából készült (un. fekete Madonna), és a mai napig az oltár mögött látható.


A máriabesnyői csodáknak hamar híre ment, és zarándokok százai, majd ezrei járultak a szent helyre évről-évre, hogy a Szűzanyától segítséget, támogatást, oltalmat vagy gyógyulást kérjenek.


A 2008-ban bazilikává avatott kápolna alatti altemplom egyik nehéz vasajtója mögött a Grassalkovich család kriptája található, felújított állapotban, ugyanis a hazánkat "felszabadító", halottakat, s Istent sem tisztelő orosz katonák feldúlták, szétlőtték és megrongálták az épület, nem kímélve a koporsókat sem, ahol többek között az utolsó Grassalkovich házaspár: Grassalkovich Antal és Esterházy Leopoldina nyugszanak.


A Máriabesnyői templomnak és a környéknek sajátos atmoszférája van: az ide betérő ember lelke nyugalommal telik meg és megáll számára az idő. A hűvös falakat díszítő freskók mindegyike egy-egy történetet mesélnek el, kezdve az alapítók legendájától kezdve, a kegytárgy megtalálásán át Szent Ferenc csodálatos életéig.


A bazilika belsejét hatalmas rácsok védik a rablók ellen, akiknek e varázslatos hely sem elég szent, ám csoportos turnusokban beengedik a látogatókat, és helyi, önkéntes idegenvezetőkkel be lehet járni az alsó, s felső templomot, meg lehet nézni a helyrehozott kriptát, és a csodatévő szent szobrot, valamint a Lorettói Szent Anyát.


A templom előtti kis téren megpihenhetünk, és minden órában meseszép harangjátékot hallhatunk, amely egyenesen a templomtoronyból száll a hegyek felé. A kijáratnál hálát adó kőtáblák tucatjait olvashatjuk el, amelyekben a világ minden tájáról érkező emberek köszönetét tartalmazzák, és amelyben hálát adnak Szűz Máriának a csodálatos gyógyulásokért és a segítségért, amely örökre megváltoztatta az életüket.

Ki építette a titokzatos Lorettói lépcsőt? >>>

Fotó: Aszódi Ádám

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hajnalka  - Besnyő   |2011-04-26 05:11:43
Én is jártam már ott, és mondhatom nagyon feltöltődik ott az ember lelke.Nagyon szomorú, hogy ma már nem térhetünk be templomainkba egy kis elcsendesedésre. Mindenhol a bejáratnál súlyos rácsokba ütközünk.Elképesztő. hogy még az ilyen szent helyeket sem tisztelik!
kacirc  - Gróf Teleki Pál   |2011-05-01 12:32:55
A magyar Loretonak is nevezik Máriabesnyőt.
A templom melletti kapucinus temetőben nyugszik gróf Teleki Pál volt magyar miniszterelnök és a cserkészet nagy támogatója.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »