Mehndi - szerencsét hozó testfestés PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. március 17. csütörtök, 00:00

A mehndi nálunk elsősorban azok körében kedvelt divathóbort, akik vágynak valamilyen egyedi megnyilvánulási formára, ám még nem merik teljesen felvállalni azt.


A mehndiben pedig az a jó, hogy idővel lekopik, így ha ráuntunk, nem kell azon sopánkodni, miként szabadulhatunk meg tőle. Leggyakrabban nyaranta, főként az üdülő és nyaralóhelyeken dívik a mehndi-festés, itt ugyanis eleve adott a sok csupasz bőrfelület, és a kivillanó vállak és lábak szinte könyörögnek egy kis egzotikus díszítésért.


Bőr alá vagy bőr fölé?

A mehndi valójában a henna festék bőrre való festését jelenti. Maga, a felfestett minta nagyon hasonlít a tetoválásra, azzal a lényegi különbséggel, hogy utóbbi maradandó "bélyeg", amit a bőr alá visznek fel, ez a festék azonban csupán a bőr felszínét érinti, idővel megfakul, majd teljesen eltűnik.

Eredete Dél-Ázsiába, Közel-Keletre és Észak-Afrikába is visszavezethető, ahol a természeti népek előszeretettel alkalmazzák, különösen esküvők alkalmával. Általában a kéz- és lábfejre festik, itt láthatóak ugyanis a legtovább a minták.Milyen növény a henna?

A henna egy kisebb bokor, amelynek leveleit megszárítják, majd porrá őrlik, és forró vízzel (valamint más gyógynövényekkel) kikeverve festéket készítenek belőle. A növény Irán és India, illetve Észak-Afrika területén a legelterjedtebb.

A kész festéket végül vékony ecsettel, vagy fémvégű üveggel viszik fel a bőrre. A megfestett felületet zsebkendőbe vagy fóliába kell tekerni kis időre, hogy megkösse a bőr melegét, és nedvesen tartsa a hennát - így élénkebbek maradnak a színek. A kész mintának minimum 1 órát kell száradnia, de legjobb, ha 1 éjszakán át nyugalomban maradunk anélkül, hogy elkennénk a festéket.
Az un. Halwa szirup segít a festék fixálásában - ez valójában egy citromból és cukorból készült szirup.
A hennával festett minta a felviteltől számított 1-3 hétig látható a bőrön.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »