Mehndi - szerencsét hozó testfestés Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. március 17. csütörtök, 00:00

A mehndi nálunk elsősorban azok körében kedvelt divathóbort, akik vágynak valamilyen egyedi megnyilvánulási formára, ám még nem merik teljesen felvállalni azt.


A mehndiben pedig az a jó, hogy idővel lekopik, így ha ráuntunk, nem kell azon sopánkodni, miként szabadulhatunk meg tőle. Leggyakrabban nyaranta, főként az üdülő és nyaralóhelyeken dívik a mehndi-festés, itt ugyanis eleve adott a sok csupasz bőrfelület, és a kivillanó vállak és lábak szinte könyörögnek egy kis egzotikus díszítésért.


Bőr alá vagy bőr fölé?

A mehndi valójában a henna festék bőrre való festését jelenti. Maga, a felfestett minta nagyon hasonlít a tetoválásra, azzal a lényegi különbséggel, hogy utóbbi maradandó "bélyeg", amit a bőr alá visznek fel, ez a festék azonban csupán a bőr felszínét érinti, idővel megfakul, majd teljesen eltűnik.

Eredete Dél-Ázsiába, Közel-Keletre és Észak-Afrikába is visszavezethető, ahol a természeti népek előszeretettel alkalmazzák, különösen esküvők alkalmával. Általában a kéz- és lábfejre festik, itt láthatóak ugyanis a legtovább a minták.Milyen növény a henna?

A henna egy kisebb bokor, amelynek leveleit megszárítják, majd porrá őrlik, és forró vízzel (valamint más gyógynövényekkel) kikeverve festéket készítenek belőle. A növény Irán és India, illetve Észak-Afrika területén a legelterjedtebb.

A kész festéket végül vékony ecsettel, vagy fémvégű üveggel viszik fel a bőrre. A megfestett felületet zsebkendőbe vagy fóliába kell tekerni kis időre, hogy megkösse a bőr melegét, és nedvesen tartsa a hennát - így élénkebbek maradnak a színek. A kész mintának minimum 1 órát kell száradnia, de legjobb, ha 1 éjszakán át nyugalomban maradunk anélkül, hogy elkennénk a festéket.
Az un. Halwa szirup segít a festék fixálásában - ez valójában egy citromból és cukorból készült szirup.
A hennával festett minta a felviteltől számított 1-3 hétig látható a bőrön.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.