Mercedes-Benz B180 CDI teszt PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2012. augusztus 17. péntek, 19:53

Mercedes Benz, made in Hungary

Ami hazai, mindig érdekes. Különösképp, ha az autógyártás elitjéhez tartozó márka ilyen kulcsmodelljéről van szó, mint a B Merci. Az elődmodellt „Sport Tourer” fantázianévvel illették. A most bemutatkozó B esetében ezt nem láttam és nem is hallottam. Eddig.

Kár érte, mert én rengeteg sportos jegyet fedeztem fel a tesztautón! A Mercedes sportkocsit gyártana hazánkban? Ez talán túlzás, de sportosat mindenképp!

Vegyük sorra, mik ezek! Kecskeméten a világ szeme, legyünk büszkék a sportos kisautónkra!

Kezdjük a legkézenfekvőbbel, -vagy, ha úgy tetszik- kézbe fekvőbbel, a kormánnyal. Messze túltesz a korábbi Merci kormányokon, s örömmel tapasztaltam, a ráncfelvarrt GLK-ban is ez trónol. Háromküllős (amiből az egyik optikailag dupla), sport fazon. Karimája vastag, jól meg lehet ragadni. Kialakítása támogatja a 9h-15h kormányfogást, huzata vastag bőr. Kézbe fogva csábít a gyors kanyargásra.

Kedves ötlet a nemzeti színű varrása, feldobja a fekete belsőt.

A légbefúvók különösen tetszenek. Egyrészt nagyon maiak, selymes-ezüst fényük fiatalos, formájuk pedig sportos. Másrészt a retro hangulat is sajátjuk, gyermekkorom álomtaxijait idézik vissza.

Az órák gyönyörűek. A mai neon-techno világban külön öröm tiszta rajzolatú műszerlapokat látni! A Merci ide is belopta a sportos jegyeket, a mutatók kiindulási helyzete függőleges.

Sajnálatosan a hazai szabályok miatt, a bekottázott 270°-nyi ívből a sebességmutatónk csak 120°-130°-ot tud bejárni, hisz’ addigra már úgyis százharminccal suhanunk. Ez kevesebb, mint a terület fele. Igazán csak városi körülmények közt látom nehézkesnek a leolvasást. Csupán kicsi kitéréssel a mutató, hipp-hopp máris elérte az ötvenet.

A központi kijelző (a navigáció, néhány beállítás, a rádió, és a telefon számára) inkább fiatalos, mint sportos, megjelenése a legmodernebb táblagépekre emlékeztet. Meglepő módon, nincs árnyékolókkal körbebástyázva, mégis jól működik. Jellegzetes színfoltja a B Mercedesnek.

A pedálok nyíltan vállalják sportos mivoltukat.

A belvilág hangulata a sok sportos elem mellett is megmaradt elegáns, prémium érzetűnek. Jól megfér egymással a selyemfényű, a lakkozott és a matt felületek összessége.

Az ülések jól fogják a testet, kanyarokban megfelelően tartanak. Csupán a deréktámaszt hiányoltam.

A futómű parádés. Amolyan „Mercisen” komfortos, a fekvőrendőrök kivételével minden úthibát –gödröt és huplit- kisimít. Mindemellett nagyon stabil, mondhatni sportos fordulókat és nagyon precíz irányítást enged a vezetőnek. Pont, mint egy ízig-vérig sportkocsiban.

A fékek harapósak, sportosan lassítják az autót. Az összhatásra púpos lapáttal tesz, az első fékek esetében, nemcsak belső hűtésűek, hanem perforáltak is. A méretes féknyergekkel együtt már-már pályahangulatot idéznek. Az alufelni nézőpont függvényében legalább annyira nézhető sportosnak, mint elegánsnak. Jó ez így!

A biztonságot fokozza, mindemellett a szépérzékünknek is kedveskedik a sok LED alkalmazása:

a menetjelzőbenaz első indexekbenaz első helyzetjelzőkbenaz oldalsó indexekbena hátsó indexekbenés a hátsó helyzetjelzőben


A Mercedes, mint ékszerekben a lámpákban kis emlékeztetőkkel kedveskedik a büszke tulajoknak.

A külső tükrök „Merci-standardok” szépek, bár jótékonyan fogalmazva sportosan kicsik. Említést a tetejükön végigfutó árok érdemel, légterelési, ezzel együtt víz-elvezetési funkciójuk van.

A sportos jegyek felsorolásának végére hagytam a külsőt –okkal. Első ránézésre, noha az elődmodellhez képest jelentősen kisebb lett a hátsó leválás, ezzel csökkent a légellenállás, a gép mégis inkább hasonlít egy utazókofferre, vagy egy, az oldalán domborításokkal teletűzdelt iparművészeti alkotásra, mint autóra.

A látvány csalóka. Olyan ez, mint bizonyos gyermekjátékok. Emlékszünk? „Keressük meg a képen ezt, vagy azt!” szólt általában a feladat. Mi most a képeken a sportkocsit keressük. Nézzük meg jobban az autót, s figyeljünk az arányokra! Ez egy nagyfejű autó. A fehér motorháztető és a fölé tornyosuló méretes ablakfelület hatalmas homlokkal ajándékozza meg a B-t. Ezt a legegyszerűbb módon a kezemmel kitakarva, máris szemünk elé tárul a meglepetés.

Egy nagyon fickós külsejű sportkocsit építettek be a B-osztály földszintjére, míg az emeletre egy mai irodaházat húztak csupa üvegből. Az orrát oldalról vizsgálva, még karakteresebb vonalakat kapunk.

Az előre meredő hűtőrács, szinte csőrös kamionokat idéz, míg a döntött lámpatest sportkocsi-pofává finomítja a képet. Ez ám a tervezés! Nagyon vagány.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Mi nem sportos a B Mercedesben? A váltója. Ez az automata egy nagyon kifinomult utazótárs, csendben és finoman teszi a dolgát. Sportos vezetésre lassúsága miatt nem való.

Útkereszteződésben megállva, későn esik le neki, mi már rég indulnánk, azért nyomtuk tövig a gázpedált. Folyamatos haladás mellett is gondolkodóba esik mielőtt meglódulna, hogy előzhessünk. A legjobban a sportos kanyarok fognak ki rajta. Gyorsan behajtva, a remek kormánnyal és futóművel pontosan íven tartva az autót, boldogan nyomnánk a gázt, hogy kihúzassunk a kanyarból, de sajnos a váltó az ESP-vel karöltve, torpanásra készteti az autót. Ezzel jobb tisztában lennünk, a meglepetések elkerülésére. Kézi váltóval jobban irányítható lehet a B-osztály.

Dim lights Embed Embed this video on your site

A sportos jegyeket hátrahagyva, nézzük, nekem mi hiányzott az autóból! Csupán két dolog. Az első ködlámpa, és a pótkerék.

A biztonságra ennyit áldozó gyártó nem engedhetné meg magának, hogy a látni és látszani elv, továbbá a mobilitás ekkora csorbát szenvedjen egy amúgy kiváló autójuk esetében!

Az elegancia szerves része minden Mercinek. A kis B-n sok a króm-dekor és csillogó lakkozott felület. Nehéz volt úgy fényképeznem az autót, hogy ne tükröződjek minduntalan a képeken. Mondják, a szépségnek ára van. A B Mercedes nagyon szép, csak tudja az ember megmutatni!

Miért éri meg B Mercit venni? Sok elcsépelt közhely hat a tudatunkra, mint például a valóban hatalmas belső tér, vagy az S Mercedes-t is felülmúló hátsó lábtér. Ezek száraz tények, amik önmagukban még nem vezetnek vásárláshoz, hisz’ sok más autóban is hazavihetünk jelentős mennyiségű levegőt. Itt az aduász az alaposan becsomagolt sportautó. Az a tudatalattinkra és az érzelmeinkre hat. Ez már valós kötődést alakít ki. Ezt a fazont csak itt, csak ebben az autóban kapjuk meg!

Ezek után, ha egy családfő úgy gondolja, beadhatja otthon, igen, kell egy tágas, finom, elegáns, bla-bla-bla autó, a szíve mélyén pontosan tudni fogja, báránybőrbe bújtatott kisfarkast –örömautót- vesz! Csak bátran, én minden jót kívánok hozzá, s üzenem, megértem!

Tesztautónkat köszönjük a Mercedes-Benz Hungaria Kft-nek!

Foto: Aszódi Ádám

Video: Nagy Gábor

A videók elkészítését az El-Com Kft. támogatta

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »