Téli autós felszerelések PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: O.E.   
2012. december 18. kedd, 00:00

A téli hónapokban könnyen bajba kerülhetünk, ha az autónk nem rendelkezik azokkal az alapvető felszereléssel, amelyre baj (vagy keményebb hideg) esetén szükség lehet.

alt

Cikkünkben pontokba szedtük mindazokat az autós kellékeket, amelyekre a téli hónapok során szükségünk lehet. Érdemes az apróbb dolgokat egy helyen, egy dobozban, táskában vagy rekeszben tárolni, hogy mindig kéznél legyenek. A spray-k szavatossági idejét évente ellenőrizni kell, mint ahogy azt is, hogy a flakonjaink meddig vannak tele. Alapelv, hogy inkább kettő legyen a jégoldókból, mint egy sem.

1. ) Téli gumi

Meghökkentő módon még mindig vannak olyanok, akik a jeges, fagyos, eső-áztatta vagy hólepte utakon nyári gumikon közlekednek, veszélyeztetve ezzel önmaguk, és a környezetükben közlekedő autósok biztonságát. A téli gumik speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a gépjármű szélsőséges időjárási körülmények között, esős, jeges esős, hóval vagy jéggel borított utakon is biztonsággal közlekedjen, természetesen a megfelelő (az átlagosnál lényeges lassan sebességű) haladási tempó mellett.

2.) Hólánc

A hólánc segítségével jobban tapad az autó, akár nagy hóban, akár nagy sárban közlekedünk vele. Legjobb, ha rombusz-mintásat választunk. A hólánc vásárlásakor számít, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek egyszerű a fel- és levétele. Mindig ügyeljünk arra, hogy az autó kerékméretének megfelelő hóláncot válasszunk, és lehetőleg száraz időben próbáljuk ki először.

3.) Fagyálló folyadék

A fagyálló folyadékot mindig a motor hűtőfolyadékjához töltsük. A termék legalább -20 fokig fagyálló legyen!

4.) Jégoldó spray

A jégoldó spray elsősorban az ablakokra való, segítségükkel megkönnyíthetjük a szélvédő letakarítását jeges, fagyos időben. A zárakra külön zár-jégoldó spray-t vegyünk, és az ajtók tömítő gumijait szilikonnal kenjük át, hogy elkerüljük a befagyásukat.

5.) Jégvakaró és hókotró kefék

Keféből mindig olyat válasszunk, amelynek a szőrszálai puhák, és véletlenül sem karcolják össze az üveget és a fényezést. A jégvakaró használatakor pedig óvatosan járjunk el, ne érjünk gumi és fém részekhez, mert könnyen megsérülhetnek.

6.) Puha törlő rongyok

Elvileg nem lenne szükség rájuk, hiszen a klíma segítségével belül pillanatok alatt párátlaníthatjuk az ablakokat, de mivel úgysem foglal nagy helyet, és bármikor hasznunkra lehet, tegyük el a téli autóskellék-csomagba, hátha egyszer még jó szolgálatot tesz.

7.) Elakadás esetére: elakadásjelző és láthatósági mellény

A láthatósági mellény minden évszakban jól jöhet, hiszen nem csak nagy hóban robbanhat le az autónk. Célszerű könnyen elérhető helyen tartani a mellényeket, lehetőleg annyi példányban, ahány utas utazik rendszeresen az autóban. Az elakadásjelző alap, amely életet menthet.

8.) Tartalék meleg ruha, szőlőcukor, szénsavas víz

Tartalék meleg ruhát téli időszakban mindig vigyünk magunkkal, minden utasnak külön csomagban, különös tekintettel a kisgyerekekre. Sokan szeretnek a jeges, fagyos időben úgy utazni, ahogy otthon, a teremgarázsban, egy vastagabb pulóverben kényelmesen beszálltak. Nem gondolnak arra, hogy ha lerobban az autójuk valami kietlen helyen, és sokat kell várniuk a segítségre, életveszélyesen lehűlhetnek néhány óra alatt. A víz nem csak fagyos időben, hanem mindig legyen nálunk, hiszen éltető elemünk, amelyre sokszor szükségünk lehet. A szőlőcukor kicsiknek-nagyoknak egy kis energiát nyújthat, ha hosszan kell várakozni, és nincs kéznél más, szilárd élelmiszer. Kis helyen is elfér, finom és még egészséges is.


9.) Telefon, segélyhívó számok

Bár az utak nagy része forgalmas, kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy néptelen utakra, területekre tévedünk, és ha itt akadunk el fagyos időben, kellemetlen gyaloglás vár ránk telefon nélkül. A segélyhívó számokat pedig azért kell kéznél tartani, hogy amennyiben helyzet van, ne a keresgéléssel és felesleges telefonálgatással fogyasszuk el az egységeinket, amelyek akár éles helyzetben életet is menthetnek.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »