Téli autós felszerelések Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: O.E.   
2012. december 18. kedd, 00:00

A téli hónapokban könnyen bajba kerülhetünk, ha az autónk nem rendelkezik azokkal az alapvető felszereléssel, amelyre baj (vagy keményebb hideg) esetén szükség lehet.

alt

Cikkünkben pontokba szedtük mindazokat az autós kellékeket, amelyekre a téli hónapok során szükségünk lehet. Érdemes az apróbb dolgokat egy helyen, egy dobozban, táskában vagy rekeszben tárolni, hogy mindig kéznél legyenek. A spray-k szavatossági idejét évente ellenőrizni kell, mint ahogy azt is, hogy a flakonjaink meddig vannak tele. Alapelv, hogy inkább kettő legyen a jégoldókból, mint egy sem.

1. ) Téli gumi

Meghökkentő módon még mindig vannak olyanok, akik a jeges, fagyos, eső-áztatta vagy hólepte utakon nyári gumikon közlekednek, veszélyeztetve ezzel önmaguk, és a környezetükben közlekedő autósok biztonságát. A téli gumik speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a gépjármű szélsőséges időjárási körülmények között, esős, jeges esős, hóval vagy jéggel borított utakon is biztonsággal közlekedjen, természetesen a megfelelő (az átlagosnál lényeges lassan sebességű) haladási tempó mellett.

2.) Hólánc

A hólánc segítségével jobban tapad az autó, akár nagy hóban, akár nagy sárban közlekedünk vele. Legjobb, ha rombusz-mintásat választunk. A hólánc vásárlásakor számít, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek egyszerű a fel- és levétele. Mindig ügyeljünk arra, hogy az autó kerékméretének megfelelő hóláncot válasszunk, és lehetőleg száraz időben próbáljuk ki először.

3.) Fagyálló folyadék

A fagyálló folyadékot mindig a motor hűtőfolyadékjához töltsük. A termék legalább -20 fokig fagyálló legyen!

4.) Jégoldó spray

A jégoldó spray elsősorban az ablakokra való, segítségükkel megkönnyíthetjük a szélvédő letakarítását jeges, fagyos időben. A zárakra külön zár-jégoldó spray-t vegyünk, és az ajtók tömítő gumijait szilikonnal kenjük át, hogy elkerüljük a befagyásukat.

5.) Jégvakaró és hókotró kefék

Keféből mindig olyat válasszunk, amelynek a szőrszálai puhák, és véletlenül sem karcolják össze az üveget és a fényezést. A jégvakaró használatakor pedig óvatosan járjunk el, ne érjünk gumi és fém részekhez, mert könnyen megsérülhetnek.

6.) Puha törlő rongyok

Elvileg nem lenne szükség rájuk, hiszen a klíma segítségével belül pillanatok alatt párátlaníthatjuk az ablakokat, de mivel úgysem foglal nagy helyet, és bármikor hasznunkra lehet, tegyük el a téli autóskellék-csomagba, hátha egyszer még jó szolgálatot tesz.

7.) Elakadás esetére: elakadásjelző és láthatósági mellény

A láthatósági mellény minden évszakban jól jöhet, hiszen nem csak nagy hóban robbanhat le az autónk. Célszerű könnyen elérhető helyen tartani a mellényeket, lehetőleg annyi példányban, ahány utas utazik rendszeresen az autóban. Az elakadásjelző alap, amely életet menthet.

8.) Tartalék meleg ruha, szőlőcukor, szénsavas víz

Tartalék meleg ruhát téli időszakban mindig vigyünk magunkkal, minden utasnak külön csomagban, különös tekintettel a kisgyerekekre. Sokan szeretnek a jeges, fagyos időben úgy utazni, ahogy otthon, a teremgarázsban, egy vastagabb pulóverben kényelmesen beszálltak. Nem gondolnak arra, hogy ha lerobban az autójuk valami kietlen helyen, és sokat kell várniuk a segítségre, életveszélyesen lehűlhetnek néhány óra alatt. A víz nem csak fagyos időben, hanem mindig legyen nálunk, hiszen éltető elemünk, amelyre sokszor szükségünk lehet. A szőlőcukor kicsiknek-nagyoknak egy kis energiát nyújthat, ha hosszan kell várakozni, és nincs kéznél más, szilárd élelmiszer. Kis helyen is elfér, finom és még egészséges is.


9.) Telefon, segélyhívó számok

Bár az utak nagy része forgalmas, kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy néptelen utakra, területekre tévedünk, és ha itt akadunk el fagyos időben, kellemetlen gyaloglás vár ránk telefon nélkül. A segélyhívó számokat pedig azért kell kéznél tartani, hogy amennyiben helyzet van, ne a keresgéléssel és felesleges telefonálgatással fogyasszuk el az egységeinket, amelyek akár éles helyzetben életet is menthetnek.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.