Paul Bettany: lírai színészből akciósztár PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 25. hétfő, 20:00

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót nyújtani, hanem akcióhősként is tökéletesen megállja a helyét.


Paul Bettany 1971. május 27-én látta meg a napvilágot Londonban. Édesapja, Thane és édesanyja, Anne színészek voltak, akárcsak anyai nagymamája, Olga Gwynne színésznő, így senkit nem ért váratlanul, amikor a szöszi, átható tekintetű kis Paul 9 évesen már egy drámaiskolában tanult.

Sajnos a családi harmónia nem sokáig tartott, ugyanis Paul öccse, Matthew, váratlanul, 8 éves korában egy baleset következtében életét vesztette, és nem sokkal ez után a szülők elváltak. Paul hamarosan elköltözött otthonról, hogy a maga útját járja, s egy ideig utcai zenélésből kereste a kenyerét, később pedig egy idősek otthonában dolgozott.

Már-már úgy tűnt, a mindennapok küzdelmei elnyelik a tehetséges fiatalembert, amikor végre, 2000-ben a Copperfield Dávid meghozta számára az elismerést. Ezt követte a Lovagregény, amelyben Geoffrey Chaucert alakította oly szerethetően, hogy egy csapásra világhírű lett, és elnyerte a legnagyobb kritikai elismerésnek számító " Legjobb brit színész" díjat. Ezt követően már nem kellett kilincselnie, hiszen a "nagyokkal" játszhatott: Harrison Forddal, Tom Hanks-sel, illetve Russel Crowe oldalán az Egy csodálatos elmében, illetve később a Kapitány és Katona című filmben. Előbbi azért is különleges állomás a színész életében, mert a forgatás során ismerte meg Jennifer Connelly színésznőt, akit 2003-ban feleségül vett, s akitől azóta két gyermeke született (Stellan és Agnes Lark).

Bettanyt egy ideig "rosszfiús" szerepekkel bombázták: a Tűzfalban gonosz zsarolót, majd a Da Vinci-kódban egy vatikáni bérgyilkost játszott hátborzongató hitelességgel, de szerencsére ki tudott törni a negatív hősök bűvköréből, és olyan moziklasszisokban láthattuk, mint a Légió, amelyben Mihály arkangyalt alakította, aki az emberek és Isten között dúló háborúban sajátos megfontolásból a halandók élére áll.

Másik igencsak kasszasikernek tűnő filmje a Pap, amelyben igazi akcióhősként láthatjuk: a film kedvéért fél éven át napi 2 órát a konditeremben töltött, hogy hitelesen alakítsa a vámpírok ellen harcoló, misztikus erejű Papok egyikét.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Érdekességek

- Szépen gitározik

- Kedvenc színésze Humphrey Bogart, Al Pacino és Robert De Niro

- Kedveli a brokkolit és a sajtot

- 6 éve nem dohányzik

- Bár gyermekként katolikusnak nevelték és megkeresztelték, mára ateistának vallja magát.

Matthew McConaughey, a megszelídült rosszfiú >>>

Gerard Butler, a skótok nemzeti kincse >>>

Daniel Craig, a markáns arcú Bond >>>

John Travolta - nem csak táncosnak született >>>

Natalie Portman: Kislányból balerina >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »