Rowling álma PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2010. december 02. csütörtök, 11:44

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K. Rowling ma Anglia egyik leggazdagabb embere - akinek (óvatos becslések szerint) nagyobb a vagyona, mint magának, a királynőnek.


altPotterék, a szomszédban

Joanne Kathleen Rowling a Bristol melletti Chipping Sodbury-ben született 1965. július 31-én. Gyermekkorában szívesen játszott a szomszédban lakó testvérpárral, akiket történetesen Potternek hívtak... a kis Joanne-nek nagyon tetszett a gyerekek neve, és egy életre megjegyezte.

Legszívesebben fantasztikus regényeket olvasott, kedvenc írói Kenneth Grahame (Békavári uraság) és C. S. Lewis (Narnia krónikái) voltak. Maga is előszeretettel talált ki mesebeli történeteket húgának. Mindössze 5-6 éves volt, amikor megírta első meséjét, amely egy Nyúl nevű nyúlról és egy méhecskéről, Ms. Méhecskéről szólt.

Mivel Joanne szülei mindig is városi emberek voltak, elvágyódtak a zajos londoni forgatagból, ezért hamarosan a család a walesi Tutshillbe költöztek. Ettől kezdve a gyerekek a Wye folyó partján, vagy a virágos réteken játszhattak. A kis Joanne nem szerette az iskolát, maximum azért, mert az órák közötti szünetekben társainak folytatásos fantasy történeteket mesélhetett, akik áhítattal hallgatták a fordulatos események sorozatával átszőtt meséket.


Vonaton ülve született világsiker

Tanulmányait 1983-ban az Exeter Egyetemen végezte, majd Párizsban tanult, később pedig visszatért Angliába. Francia nyelvtudásával végül az Amnesty International-nél helyezkedett el, titkárnőként. Rowling nem igazán érezte magát \"otthon\" ebben a pozícióban, és amikor csak tehette, számítógépén történeteket írt.

Élete 1990 nyarán vett óriási fordulatot, amikor a Manchesterből Londonba tartó vonaton megszületett a lelkében a történet, amely később világhírű íróvá tette. Egy varázsló fiú képe sejlett fel szemei előtt, aki különleges képességekkel bír, ám mit sem sejt róla, mint ahogy arról sem, hogy egy nap a világhírű varázslóiskolába fog járni. Mire Rowling leszállt a vonatról, kész volt a történet - legalábbis lélekben. Minden szereplőt kitalált, és megvolt a történet fő vonala is - már \"csak\" le kellett írnia.

1991-ben egy hirtelen ötlettől vezérelve Portugáliába költözött, ahol angol tanárnőként helyezkedett el, szabadidejében pedig Harry kalandjain dolgozott. Egy évvel később férjez ment Jorge Aranteshez, és a következő nyáron megszületett lányuk, Jessica Rowling Arantes. Sajnos a házassága nem bizonyult tartósnak, így férjével rövid időn belül elváltak. Ettől kezdve nagyon nehéz anyagi körülmények között élt anya és lánya, ezért 1994 karácsonyán, egy koffernyi Harry Potter kézirat társaságában hazautaztak Angliába. Skóciába költöztek, a húgához. Mivel ekkoriban nagyon szerényen élt, és egy fűtetlen lakásban lakott, az írónő kávéházakban "húzta meg magát a kislányával", ahol egy-egy kávé mellett szép lassan megírta az első Harry Potter történetet.alt

Első regényével a kezében az ifjú írónő elkezdett kiadót keresni, de mondva-csinált ürügyekre hivatkozvade mindenhol elutasították. Végül egy ügynök (Christopher Little) segítségével a Bloomsbury Children\'s Books kiadó szerződést kötött Rowlinggal a Harry Potter és a bölcsek köve című könyv kiadására, kb. 4000 dolláros áron. Az azóta világhírűvé vált könyv 1997 júliusában jelent meg Angliában, és még abban az évben elnyerte a British Book Awards Children\'s Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for ages 9–11 díjakat. A gépezet beindult: a hirtelen felkapott fantasztikus regényre felfigyelt Arthur Levine, a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója, és megvásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Rowling otthagyta a tanári állását és ettől kezdve a Harry Potter könyveknek szentelte minden szabadidejét. 2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat megfilmesítési jogait.

A sikerrel az írónő magánélete is helyre rázódott: 2001. december 26-án összeházasodott második férjével: dr. Neil Mirray orvossal. Két évvel később, 2001. december 26-án megszületett a fiuk, David Gordon Murray, és 2005 január 23-án kislányuk, Mackenzie Jean Rowling Murray.


Tudta-e

... hogy a Harry Potter eleve hét kötetesre lett tervezve, és nem a média nyomására lett ennyi részes?
... hogy az írónő nevét a kiadó első ízben azért rövidítette le J. K.-ra, mert úgy gondolták, a tini fiúk nem szívesen vennék meg egy nő könyvét?
... hogy élete legszebb pillanatának azt a percet tartja, amikor megtudta, hogy kiadják a könyvét?
... hogy annak ellenére, hogy dúsgazdag, szerényen él, és nem beszél a magánéletéről?

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »