Stonehenge PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: L.Á.   
2011. május 13. péntek, 00:00

A Salisburytől 13 km-re található Stonehenge régóta foglalkoztatja az emberiséget, és számos feltevés látott már napot arról, vajon mire használták régen ezeket a hatalmas kőtömböket?Stonehenge építésének kezdete Kr.e 3100-ra tehető, és szakemberek szerint 1500 körül fejeződhetett be. Az építmény érdekessége (a lenyűgöző méretű és súlyú sziklák mellett), hogy a környéken, 20 km-es körzetben sehol nem található építkezéshez használható terméskő... S hogy honnan származnak akkor a monumentális sziklák? A választ senki sem tudja... szakemberek egy része állítja, hogy a köveket valamiféle görgős szerkezeteken, fáradságos munkával szállították a helyszínre, mások pedig úgy gondolják, hogy a sziklák helyben lehettek, s "csak" kifaragták őket, megint mások pedig a földönkívüliekkel hozzák összefüggésbe a misztikus külsejű kő építményt, amelyet vélhetően valamiféle bronzkori obszervatóriumnak használtak.

A sziklák többszörös kör alakban helyezkednek el, amelyet kívülről árok határol el, amely mögött töltés emelkedik. Észak-keleti részén bejárat található, amelyhez az un. Sugárút vezet. A legbelső körben patkó-alakban hármaskövek állnak, ezeket homokkőből faragták, és vízszintesen, kettesével a tetejükön össze vannak kötve. A patkó mellett korábban alacsonyabb faragott oszlopok álltak, ezek részét sajnos idővel elhordták. Az építmény legfontosabb kövei: az áldozókő, két stációkő, sarokkő és a sírhalmok.


Stonehenge létezéséről már az i.e. első századi görögök is említést tesznek:

 "....A kelták földjével átellenben túlnan levő óceánban észak felé van egy sziget ....lakóit hüperbóreuszoknak hívják.....Latona ezen a szigeten született, s ezért fiát (Apollónt) ott minden más istennél buzgóbban tisztelik....A szigeten egy Apollónnak szentelt gyönyörű liget van és egy különös, kerek alakú templom, melyet sok áldozati adomány díszít...Apollón minden tizenkilencedik évben eljön erre a szigetre, vagyis abban az időben, amikor az égitestek (a Nap és Hold) ugyanabban az együttállásban térnek vissza; és ezért nevezik a tizenkilences időközt Meton nagy évének...."


A monumentális "kőparkot" felvette az UNESCO 1986-ban a világ kulturális örökségének listájára. Ma idegenforgalmi fogadásra alkalmas infrastruktúrával rendelkezik, évi látogatóforgalma megközelíti az egymilliót.

A világ leghíresebb fái >>>

Lampionos téltemető Noszvajon >>>

Ajanta mesebeli barlangvilága >>>

Ki építette a titokzatos Loretto-i lépcsőt? >>>

Kína: az agyaghadsereg titka >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »