Szépségápolás - várandósan PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2014. január 27. hétfő, 00:00

A várandósság kilenc hónapja minden nőt megszépít: a megváltozott hormonszinttől a haj selymesen csillogó, a bőr pedig pirospozsgás lesz.


Ez az időszak maga a csoda, amit arra kell használnunk, hogy pihenjünk, a lehető legnagyobb egészségben és harmóniában éljünk, hogy kényeztessük magunkat és minden tőlünk telhetőt megtegyünk a magunk és kisbabánk érdekében. Az alábbiakban csokorba szedtük azokat a testrészeinket, amelyek külön foglalkozást "igényelnek", ám amint majd magunk is láthatjuk: meghálálják a törődést.

Haj

A szép haj a kismamák sajátja: a várandósság alatt ugyanis nem hullik a haj, frizuránk így csillogóbb, dúsabb lesz, mint valaha volt vagy lesz életünk során. Nem igényel különösebb ápolást, mint amit egyébként is megszoktunk, mégis a legtöbb kismama általában a fogantatás kihirdetésével egyidejűleg frizurát vált. Hogy miért? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: az egyre növekvő pocak mellett egyre több energiát követel a hosszú, bonyolult frizura, vagy nehezen kezelhető haj rendben tartása, míg egy jól megválasztott, csinos, ápolt frizura kezelése megkönnyíti a kismamák életét.
A hajfestést ma már a nőgyógyászok nagy része nem ellenzi, mivel nincs bizonyíték arra, hogy a festék, amit az édesanya amúgy is havi rendszerességgel használ, károsítaná a magzatot. Ha mégis nagyon elővigyázatosak szeretnénk lenni, az első 3 hónapot bírjuk ki festés nélkül, vagy kérjünk melírozást. Alternatív megoldásként használhatunk ammóniamentes festéket vagy más, természetes összetételű festéket (pl. henna).

Bőr

A kismamák bőre - a hajukhoz hasonlóan - megszépül: a megemelkedett progeszteron-szinttől, és a kötőszövetekben elraktározódó víztől teltté válik, kisimulnak az apró ráncocskák. A megnövekedett vérmennyiségtől és szaporább pulzustól pirospozsgás, egészséges színünk lesz, amelyet szívünk és lelkünk boldog ragyogása még varázslatosabbá tesz. A várandósság alatt érdemes natúr kozmetikumokat használni, gyakran arcot mosni, és időnként egy-egy gyógynövényes, pihentető arcmaszkot feltenni, akár házi szerekből: uborkából, tejfölből, mézből kiváló pakolásokat készíthetünk.
Sminkeléshez használjunk vékony rétegben (színezett) hidratálót, és könnyű, kismamákhoz illő (enyhén csillámos, világos) színeket -  a legtöbb édesanya ilyenkor úgyis messziről ragyog a boldogságtól.
Az egyre növekvő pocakunkra a kezdetektől használjunk E-vitamin tartalmú, kifejezetten kismamáknak (striára) ajánlott, lehetőleg zsíros krémeket, ezzel megelőzhetjük a bőr kiszáradását és berepedezését, és a szülés után nyoma sem marad majd, hogy bőrünk a szülés végére mennyire megnyúlt.
A napozást ebben a kilenc hónapban lehetőség szerint kerüljük, hiszen a direkt napfény nem tesz jót a babának, ráadásul a megváltozott hormonszint következtében könnyen foltosan barnulhatunk le. A sötét, maradandó foltokat a későbbiekben egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elmulasztani - nem ér ennyit a barnaság...
Átmeneti májfoltosodás-fokozódás előfordulhat (csakúgy, mint a hasunk alján végighúzódó vékony barna csík megjelenése), de ezzel nem kell törődni, mivel a szülést követő hetekben ezek a foltok, elszíneződések maguktól elmúlnak.

Fogak

A fogaink sérülékenyebbek lesznek a várandósság előrehaladtával, ezért érdemes sokkal gyakrabban fogat mosni, mint általában szoktuk: a hiedelmekkel szemben ez nem azért van, mert a "baba elvonja tőlünk a kalciumot", hanem azért, mert kismamaként megváltozik a nyálunk összetétele, és ez a változás gyorsabb fogromlást idézhet elő. Célszerű ezért még a várandósság előtt rendbe tetetni a fogainkat, hogy ne kismamaként érjenek meglepetések.

Duzzadt, fájó lábak

A kismamák többnyire az utolsó trimeszterben panaszkodnak fájó lábakra, duzzadt bokákra, esetleg visszeresedésre, amely a megnövekedett súlytól és terheléstől alakulhat ki. Segíthet a láb felpolcolása, a váltott vizes lábfürdő, és a sós vízben való fürdés, amely testnek és léleknek is jót tesz.

Végül, de nem utolsósorban törődjünk a LELKÜNKKEL, hiszen ez a legfontosabb részünk, aki állandó kapcsolatban áll a szívünk alatt hordott kisbabával. Olvassunk romantikus könyveket, nézzünk vígjátékokat, sétáljunk nagyokat és pihenjünk sokat a szabadban - valamint beszélgessünk sokat leendő gyermekünkkel, és édesapjával. Mondjuk el neki minden nap, mennyire örülünk annak, hogy megérkezett hozzánk, és mennyire várjuk a vele való Nagy Találkozást!

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Szülés várható
időpontja kalkulátor

Meddig tart a várandóssága? Kalkulátorunk segítségével ellenőrizze, hogy mikorra várható a baba érkezése!

Tovább »
Kínai termékenységi naptár

Ősi naptárunk segítségével megtudhatja, hogy leendő babája kislány lesz-e vagy kisfiú.

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »