Tavaszi hangulatban: fessük zöldre a falakat! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 11. hétfő, 00:00

A tavasz semmihez sem hasonlítható, romantikus hangulata egyre jobban hívogat minket a szabadba. Kinyíltak az első virágok, és a fák selymes, baba-levelekkel borított ágai szinte UV-zölden világítanak.


Nem is csoda, hogy ilyenkor sokakban felébred a változtatási láz: úgy érzik, ideje egy kicsit átrendezni a lakást, felfrissíteni, megújítani a meglévő bútorokat, drapériákat és színeket. Az ember ugyanis ösztönösen a természetre hangolódik, és akkor érzi jól magát, ha tavaszi színek veszik körül. Legyünk hát bátrak, és fessük a falakat zöldre! Az un. kivi-zöld remek választás azoknak, akik szeretik a vidám és romantikus szobákat. Ez a szín ugyanis mindig mosolygós, virágos hangulatot áraszt, pláne, ha a kiegészítők (pl. képek, ágytakaró, párnák, függönyök) közé becsempészünk némi virágmintát. Kiegészítő színekként fehéret, a zöld más árnyalatát és barnát használjunk.

Természetesen olyan zöld színben gondolkodjunk, ami illik az egyéniségünkhöz és az alapvető bútorainkhoz! A visszafogottabb enteriőröket kedvelők válasszanak halványabb zöldet: ők a mintákkal játszhatnak: Nagyon jól mutat azonos színárnyalaton belül az egymástól merőben eltérő minták vegyítése, mint ahogy a fenti képen is remekül harmonizál a csíkos függöny a virágmintás, romantikus tapétával. Kiegészítő színként ezúttal is fehéret, vajszínűt, sötétzöldet és halvány barnát válasszunk, hogy ne törjük meg a harmóniát.

A modern stílus kedvelői bátrabbak lehetnek: az egyenes vonalvezetésű, egyszínű fehér és fekete színekhez egészen biztosan illeni fog a zöld szín, még ha a legharsányabb árnyalatát is választjuk. Esetünkben a fekete padló még inkább kiemeli az élénk falakat és az elegáns bútorokat.

A zöld szín megnyugtat és ellazít, csökkenti a magas vérnyomást, gyulladáscsökkentő, relaxáló hatású. Nem csoda, hogy a legtöbb kórház, műtő, sőt a sebészek ruhája is zöld. Éppen ezért a zöld szín tökéletes választás a hálószobába, akár többféle árnyalatban és mintával. Szívcsakránk színe is zöld, amely a szeretetet szimbolizálja, így nem hibázhatunk, ha pihenésünk és álmaink színterét ilyen árnyalatokkal borítjuk be.

A sötétebb, rusztikusabb mintájú zöldet azoknak javasoljuk, akiknek antik vagy régies hatású, valamint sötétbarna bútoraik és hajópadlójuk van, ezekkel tökéletesen harmonizál ez az árnyalat. Itt is célszerű odafigyelni, hogy a fehéren és barnán kívül ne alkalmazzunk több színt, mert az elvenné a szoba letisztult hangulatát.

Kiegészítőként óarannyal bevont keretű képeket, tükröket akaszthatunk a falra, de ha nem díszítjük semmivel a falainkat, akkor is életre kelnek.

A konyhát se hagyjuk ki a festésből! Igaz, itt - a konyhabútorok és a háztartási gépek miatt - lényegesen kevesebb a szabad falfelület, mint mondjuk a nappaliban, de ez ne szegje kedvünket. A hiányzó felületeket apró trükkökkel pótolhatjuk: válasszunk a fal színével harmonizáló vászon rolót vagy függönyt, és apró kiegészítőket, tökéletes lesz közöttük az összhang.

Az étkezőben már lényegesen szabadabban "mozoghatunk", itt ugyanis általában nagy, tiszta terek vannak, amelyeket érdemes nemcsak zöldbe, de virágba is borítani, ez ugyanis még tágasabbá teszi a helyiséget, és vidámabbá a légkört. Ha nagyon sötétek a bútoraink, tompítsuk erejüket bézs szőnyeggel, és hasonló árnyalatú mennyezeti lámpákkal, valamint függönyökkel.

S hogy mi van akkor, ha a konyhabútorunk eleve zöld? A válasz egyszerű: kékeszöld árnyalatú, már-már felhősnek tűnő falat fessünk a fejünk fölé, a bútorok közé pedig egészen világos, napsugarakra hajazó sárgás-zöldet. Láthatják, tökéletes kombináció!

Azokra is gondoltunk, akik ugyan szeretik a zöldet, de nem biztos, hogy a tavasz beköszöntével azonnal ecsetet ragadnának. Nekik azt javasoljuk, zöld kiegészítőkkel dobják fel a szobát, a hangulat remek lesz. Egyre vigyázzanak: ne nyomják el más színekkel a zöldet. A fehér és a barna belefér, de ezen kívül csak zöldben gondolkozzunk!

Az utolsó képet a "legelvetemültebb" lakberendezőinknek szántuk: akik nem félnek a harsány színektől, és azokat tökéletes összhangban tudják alkalmazni. A jutalmuk egy egész egyedi, romantikus, rusztikus, igazi, TAVASZI hálószoba, amely csak úgy harsog a sok friss zöldtől. Bravo! :-)

Csodás japán sziklakertek >>>

Digitális tapéta az egyedi otthonokért >>>

Feng shui a fürdőszobában >>>

Winchester lidérces háza >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »